Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Infommnymous vs Σχέδιο Αθηνά


Αναταραχή έχει δημιουργηθεί από τις 31 Ιανουαρίου στον κόσμο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης  καθώς δημοσιεύεται το σχέδιο «Αθηνά» του Υπουργείου Παιδείας. Σχέδιο το οποίο βρίσκεται υπό συζήτηση  και αναμένεται η ψήφιση του. Το σχέδιο «Αθηνά» πραγματεύεται τις συγχωνεύσεις τμημάτων πολλών ΤΕΙ και ΑΕΙ της χώρας, αλλά και καταργήσεις για πολλά από αυτά. Το θέμα έχει προκαλέσει την αντίδραση πολλών φοιτητών και καθηγητών πανελλαδικά καθότι όπως φαίνεται το σχέδιο «Αθηνά» δεν δημιουργήθηκε τόσο με ακαδημαϊκά κριτήρια όσο με πολιτικά και οικονομικά.


Μια τέτοια κίνηση έχει φέρει στο φως πολλές αντιδράσεις με όποιον τρόπο από σπουδαστές όλων των ΤΕΙ που κινδυνεύουν. Οι σπουδαστές με δημιουργία βίντεο, πορείες, διαδηλώσεις και ανακοινώσεις προσπαθούν να ακουστούν και να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ΤΕΙ του Πύργου, με τα τμήματα Πληροφορικής και ΜΜΕ και Μουσειολογίας, Μουσειογραφίας  & Σχεδιασμού Εκθέσεων και την δημιουργία των Infommnymous.Το όνομα τους δημιουργήθηκε σε συσχετισμό των Anonymous και του ονόματος του τμήματος της Πληροφορικής και ΜΜΕ στα Αγγλικά( Informatics and Mass Media).


“Η ιδέα των Infommnymous ξεκίνησε από την Ειρήνη Ιωαννίδου και τον Ηλία Καλλονά. Μια μέρα μετά την απόφαση για συγχώνευση του τμήματος ΠΛΗ & ΜΜΕ με άλλα 4(!) αποφασίσαμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας σε ότι έχει να κάνει με τα ΜΜΕ. Σκεφτήκαμε πως έχουμε την δυνατότητα με όσα έχουμε μάθει να δείξουμε στους υπεύθυνους πως κάνουν λάθος με την συγχώνευση του εν λόγω τμήματος με άλλα 4 τελείως άσχετα με το δικό μας. Είπαμε πως μπορούμε να γράψουμε άρθρα, να φτιάξουμε αφίσες, να δημιουργήσουμε video. Ότι δηλαδή μάθαμε από το Τμήμα να το βγάλουμε προς τα έξω και να δείξουμε την μοναδικότητα και τις δυνατότητες που έχει.
Μαζί με την βοήθεια κι άλλων φοιτητών ξεκινήσαμε να βγάζουμε προς τα ΜΜΕ τα προβλήματα που έχουμε μέσω άρθρων που έγραψαν οι ίδιοι. H Τόνια Γιαννιώτη ήταν υπεύθυνη να στέλνει τα e-mail στα διάφορα site με άρθρα. Ο Παναγιώτης Τσουνάκας έφτιαξε την σελίδα “We are Infommnymous” στο facebook. Ο Κώστας Πρόκος έφτιαξε το site myinfomm.wordpress.com για να μαζεύεται εκεί όλο το υλικό. Στην συνέχεια αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα βίντεο για να παρουσιάσουμε όσο πιο παραστατικά γίνεται το πρόβλημα. Η Κατερίνα Γκολέμη, ο Μηνάς Χατζηζαχαρίας, ο Κωνσταντίνος Κοντίτσης, η Εύα Λαβόνε και η Βαλένια Τσακνάκη ασχολήθηκαν με το μοντάζ και γενικά με το video σε συνεργασία με την Ειρήνη Ιωαννίδου όπως κι αρκετοί άλλοι. Οι δράσεις δεν τελειώνουν, συνεχώς έχουμε νέες ιδέες και πλέον σε συνεργασία και με το Τμήμα της Μουσειολογίας προσπαθούμε να προωθήσουμε τα 2 τμήματα και να δείξουμε πόσο λάθος έκαναν. Μέσω Εκθέσεων, μέσω νέων βίντεο. Σκοπός μας είναι όσο μπορούμε να το παλέψουμε για να αλλάξει η τύχη και των 2 τμημάτων.
Αυτές οι ενέργειες γίνονται παράλληλα με κάθε δράση του Συλλόγου Σπουδαστών που στηρίζουμε και ακολουθούμε. Δεν είμαστε ούτε παράταξη ούτε τίποτα τέτοιο. Είμαστε απλά φοιτητές που θέλουμε να συνεχίσουμε να λεγόμαστε φοιτητές «πληροφορικής & ΜΜΕ» και όχι «Μηχανικοί Πληροφορικής». Όλοι οι φοιτητές του τμήματος είναι Infommnymous και ο καθένας από την πλευρά του προσπαθεί με τα μέσα που έχει για να φανεί το τμήμα. Θα το παλέψουμε όσο μπορούμε!”

Σχεδιασμένη από σπουδαστή της Πληροφορικής.

Σχεδιασμένη από σπουδαστή της Πληροφορικής.
Στιγμιότυπα από τα γυρίσματα του Video.

Από το τμήμα της Μουσειολογίας.

Από το τμήμα της Μουσειολογίας.
Από το τμήμα της Μουσειολογίας.
Μπλουζάκια για την προώθηση των Infommnymous.
Η ομάδα των Infommnymous διαρκώς μεγαλώνει καθώς αποτελείται από ανθρώπους με κέφι και μεράκι για ότι και αν δημιουργούν, μα το μεγαλύτερο τους όπλο είναι τα όνειρα. Τα όνειρα κάθε σπουδαστή και κάθε νέου ανθρώπου που δεν θέλει να τα δει έρμαιο της κάθε πολιτικής ή και οικονομικής σκοπιμότητας και αυτή είναι και η πηγή έμπνευσης τους.
WE ARE INFOMMNYMOUS AND WELL FIGHT.



Νίκος Σαρδής - We are Infommnymous

Ευχαριστούμε τον Ηλία Καλλονά
για τις πληροφορίες που μας έδωσε.


7 σχόλια:

  1. καλή επιτυχία παιδιά..το μέλλον είναι δικό σας ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το νομοσχέδιο «ΑΘΗΝΑ» το οποίο προωθείται για την Ανώτατη Εκπαίδευση δεν δικαιώνει την ονομασία του (Αθηνά = Σοφία) γιατί πολλά σημεία του δείχνουν έλλειψη ορθολογικού πνεύματος.. Σχολές κλείνουν. σχολές συγχωνεύονται ,σχολές «μετακομίζουν». Σχολές «μοναδικές» στο αντικείμενό τους στην Ελλάδα καταργούνται και φοιτητές αναγκάζονται να αλλάξουν περιεχόμενο σπουδών…στην ουσία αναγκάζονται να αλλάξουν το μελλοντικό επάγγελμά τους !!!(το οποίο πολλοί από αυτούς το επέλεξαν επειδή το ήθελαν πραγματικά ). Πέρα από το οικονομικό κόστος (το οποίο καλούνται να επωμιστούν χιλιάδες ελληνικές οικογένειες για μία ακόμα φορά στην δύσκολη συγκυρία της εποχής μας) θα τονίσω το κόστος στις ψυχές αυτών των παιδιών, τα οποία ξεκίνησαν με όνειρα για το μέλλον τους και τώρα βλέπουν αυτά τα όνειρα να καταργούνται με τον πιο απάνθρωπο τρόπο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mα γιατί δεν κάνατε διαμαρτυρίες το καιρό που θέλανε να γεμίσουνε όλη την Ελλάδα άχρηστα στην κυριολεξία Τει και Αόι που μοναδικο σκοπό είχαν να κάνουν την αφαίμαξη στις τσέπες των οικογενειών για να έχει κίνηση η κάθε επαρχιακή πόλη στην Ελλάδα?Απο την καφετέρια εως το μπακάλικο και απο τις ενοικιάσεις σπιτιών εως εως εως..
    Γιατί στείλατε τα παιδιά σας οι περισσότεροι σε σχολές άχρηστες?
    ΕΛΕΟΣ σε αυτήν την χώρα και με τους πολιτικούς αλλά και με τους πολίτες!
    Ποτέ δεν θέλουν να αντικρύσουν την αλήθεια!
    Αχρηστα τει αχρηστα πτυχια
    Τουλαχιστον να ζητούσαν οσοι σπουδάζουν εκεί να τελειώνουν και τερμα πλέον με αυτήν την αχρηστίλα πανταχόθεν για να ενισχυθεί ο κάθε τοπικός δήμος και ο κάθε βουλευτάκος και ο κάθε διευθυντής Τει και Αει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Ανώνυμε (συγγνώμη δεν μπορώ να σας αποκαλέσω αλλιώς γιατί αποσιωπήσατε το όνομά σας -ελπίζω όχι σκοπίμως-) αναφέρεστε σε παιδιά 18-22 χρονών τα οποία δεν μπορούσαν -λόγω ηλικίας-να κάνουν διαμαρτυρίες την εποχή που γεμίζανε την χώρα αυτά τα "άχρηστα"ΤΕΙ και ΑΕΙ (όπως τα αποκαλείτε ) οι ΙΔΙΟΙ που τώρα θέλουν να τα καταργήσουν.
    Αν τώρα αναφέρεστε προσωπικά σε εμένα που έκανα το προηγούμενο σχόλιο(όπως και στους υπόλοιπους γονείς) ..δεν μπορείτε να γνωρίζετε αν διαμαρτυρηθήκαμε ή όχι εκείνη την εποχή .....και δεν στείλαμε τα παιδιά μας σε άχρηστη σχολή ..η συγκεκριμένη σχολή του Πύργου είναι η μοναδική στο αντικείμενό της στην Ελλάδα , γίνεται αρκετά καλή δουλειά εκεί και επιπλέον είχε πολύ καλές προοτπικές εργασίας μέχρι προ διετίας τουλάχιστον -τώρα όπως ξέρετε δεν υπάρχουν σε καμμία σχολή προοπτικές.(.μήπως να τις καταργούσαμε όλες ;;;.)- και τέλος πάντων οι φοιτητές επέλεξαν αυτή τη Σχολή ...δεν μπορεί τώρα στη διάρκεια των σπουδών τους να τους αναστατώνουν και να τους επιβάλλουν ένα αντικείμενο που δεν επέλεξαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φυσικά και η ανωνυμία εξηγεί το μένος του κυρίου...Πραγματικά δεν κατάλαβα γιατί όλη αυτή η μανία απέναντι σε ένα αίτημα..θα υποθέσω πως δεν είναι φοιτητής ούτε γονιός φοιτητή, ούτε ακόμα κάτοικος μιας επαρχιακής πόλης όπως και θα υποθέσω ότι ούτε και ο ίδιος έκανε καμία διαμαρτυρία όταν γεμίζανε την Ελλάδα αχρηστες -όπως αποκάλεσε- σχολές... Εκτός εαν ο ανωτέρω κύριος πέρασε και φοίτησε σε όλες τις σχολές και έβγαλε το συμπέρασμα ότι όλες είναι άχρηστες..Κυριε ανώνυμε το να βάζεις σ΄ενα σακί τα πάντα δείχνει τουλάχιστον έλλειψη κρίσης... Δεν θα διαφωνήσω μαζί σου ότι ήταν λάθος να γεμίσει η χώρα σχολές, κακώς θα έλεγα κάκιστα...αλλά εφ' όσον άνοιξαν δεν μπορούν ξαφνικά και άκριτα να ακυρώνουν τις προσπάθειες τόσων φοιτητών, τις οικονομικές θυσίες των οικογενειών τους ... Είναι πολύ εύκολο να κρίνεις όταν είσαι εκτός ..ακόμα πιό εύκολα όταν κρίνεις ανωνύμως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κύριε ανώνυμε μέχρι σήμερα το πρωί πίστευα ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες θα ήταν μαζί μας.. ξεχνώντας βέβαια την κατηγορία του "αδαή" που αποτελεί μάστιγα στις μέρες μας.Σαν σπουδάστρια του τμήματος ,σαν Infommnymous και εγώ σας διαβεβαιώνω ότι το να περάσουμε σε μια "άχρηστη" σχολή όπως είπες για πολλούς από εμάς ήταν ένα όνειρο.Μπράβο σου που ήρθες και σχολίασες για την νέα γενιά, αλλά πιστεύω ότι έχω και εγώ το δικαίωμα να σχολιάσω την δική σου και να την κρίνω όπως αρμόζει..Μάθε ανώνυμε πως όταν μοιράζονταν τα "άσχετα" ΤΕΙ στην Ελλάδα εσύ και οι όμοιοι σου ψηφίζατε την εκάστοτε κυβέρνηση και όχι μόνο δεν κάνατε κάτι αλλά τους στείλατε και τα παιδιά σας να σπουδάσουν σ'αυτά.Πάρε χαμπάρι ότι κανένας πολιτικός η το τσιράκι του δεν θα στερήσει από μένα το δικαίωμα του πτυχίου μου...και για να μιλήσω στην γλώσσα σου όσο χρήσιμο ήταν το ανώνυμο σχόλιο σου, τόσο άχρηστο είναι και το ΤΕΙ.Πριν πεις την βλακώδη άποψη σου καλύτερα να μάθεις περί τίνος πρόκειται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΑΜΕ ΔΥΝΑΤΑ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή