Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Οδυσσέας Μπεράτης "Σωρείτες – τα σύννεφα του καλού καιρού” Με το φακό μου


   Οι Σωρείτες είναι πυκνά νέφη με καθαρό περίγραμμα που το σχήμα τους μεταβάλλεται σταθερά. Άλλοτε μοιάζουν σαν λόφοι από αναχώματα ή σαν λευκοί θόλοι και άλλοτε σαν τούφες από βαμβάκι.

 Όταν οι ακτίνες του Ήλιου πέσουν πάνω σε σωρείτες αυτές ανακλώνται με μεγάλη ένταση ενώ τα ίδια φαίνονται κατάλευκα και λάμπουν έντονα. Αποτελούνται από υδροσταγονίδια, αν και σε μερικά τμήματά τους όταν παρουσιάσουν θερμοκρασία κάτω από 0 βαθμούς Κελσίου μπορεί να σχηματίσουν παγοκρυστάλλους. 

  Το ύψος της βάσης τους είναι κατά μέσο όρο στα 2.500 μέτρα, επομένως ανήκουν στα λεγόμενα χαμηλά νέφη.
Είναι όντως νέφη καλοκαιρίας, αν και αρκετές φορές μετατρέπονται σε καταιγιδοφόρα σύννεφα, όπως λέγονται οι σωρειτομελανίες, οπότε και παρουσιάζουν διαλείπουσες βροχοπτώσεις.
 Τα νέφη αυτά είναι εκείνα που εμπλούτισαν σε μύθους την Ελληνική Μυθολογία αλλά και που ενέπνευσαν ένα πολύ μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών ζωγράφων αλλά και αγιογράφων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Για εμένα  είναι τα σύννεφα εκείνα απο τα οποία πιανόμαστε όταν νομίζουμε πως ανεβήκαμε ψηλά.... κι αναζητώ  με το φακό  μου, είτε σε πρώτο είτε σε δεύτερο πλάνο, την χάρη τους... Οδυσσέας Μπεράτης 

Πηγή: Βικιπαίδεια
Φωτογραφίες: Οδυσσέας Μπεράτης 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου