Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

DAN BROWN:- Ο συγγραφέας των μυστηρίων


   O Dan Brown (Νταν Μπράουν) είναι Αμερικανός συγγραφέας-μυθιστοριογράφος, ίσως από  τους σημαντικότερους της εποχής μας. Γεννήθηκε στις 22 Ιουνίου του 1964 και είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Philips Exeter, στην οποία δίδαξε και φιλολογία. Ζει στη Νέα Αγγλία(New England) μαζί με τη σύζυγό του.

Περιγραφή θεμάτων

Τα έργα του είναι όλα μυθιστορήματα θρίλλερ, στηριζόμενα σε πολλά αληθινά στοιχεία. Όλες οι υποθέσεις των βιβλίων του αποτελούν συνονθύλευμα θεμάτων θρησκείας, επιστήμης και τεχνολογίας, πολιτικού και κοινωνικού εγκλήματος καθώς και ιστορίας και τέχνης, τα οποία ενώνονται έτσι ώστε να αποτελέσουν μια ιστορία σύγχρονης πραγματικότητας. Σημαντικότερο ίσως ρόλο στα έργα του καταλαμβάνουν θέματα κρυπτογραφίας, αποκρυφισμού, κλειδιών, συμβόλων και κωδικών τα οποία θα παρουσιαστούν στους πρωταγωνιστές ώστε να φτάσουν στον σκοπό τους. Το πιο γνωστό του μυθιστόρημα είναι το best seller «Κώδικας Ντα Βίντσι», που κυκλοφόρησε το 2003. Έχει γράψει συνολικά 6 βιβλία: Ψηφιακό Οχυρό, Αρκτικός Κύκλος, Οι Πεφωτισμένοι(Άγγελοι και Δαίμονες), Κώδικας Ντα Βίντσι, Το Χαμένο Σύμβολο, Κόλαση του Δάντη. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 40 γλώσσες, και ως το 2009, έχει πουλήσει πάνω από 80 εκατομμύρια αντίτυπα.

Σε λίστα(με χρονολογική σειρά):

1) Ψηφιακό Οχυρό (Digital Fortress) 1998

2) Οι Πεφωτισμένοι (The Illuminati-Angels and Demons) 2000

3) Αρκτικός Κύκλος (Deception Point) 2001

4) Κώδικας Da Vinci (The Da Vinci Code) 2003

5)  Το Χαμένο Σύμβολο (Lost Symbol) 2009

6) H Κόλαση του Δάντη (Dantes Inferno) 2013


Αναλυτικά:

Στη λίστα μυθιστορημάτων του συγγραφέα βρίσκονται δύο έργα αυτοτελή, ξέχωρα από την, αν θέλετε «κύρια» θεματολογία και ιστορία του με τον Καθηγητή Ρόμπερτ Λάνγκτον. Τα δύο αυτά έργα είναι: Ψηφιακό Οχυρό και Αρκτικός Κύκλος.

Ψηφιακό Οχυρό (Digital Fortress) 1998


   Το πρώτο μυθιστόρημα του συγγραφέα, ήταν το Ψηφιακό Οχυρό, ένα απ τα ρεαλιστικότερα τεχνολογικά θρίλερ, της εποχής μας. Εκδόθηκε το 1998 και δημοσιεύτηκε απ την St. Martin's Press. Η πλοκή είναι ενδιαφέρουσα, καθώς ο συγγραφέας προσπαθεί να περάσει μια ανησυχία για την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας σε συνδυασμό, με την πολύ πρόσφατη αύξηση εύρους της, διαδικτύωση, καθώς και την προσοχή στο ηλεκτρονικό έγκλημα και των επίδοξων αυτουργών αλλά και των ίδιων των υπηρεσιών προστασίας. Η αμερικάνικη κυβέρνηση με την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας Η.Π.Α. έχει στα χέρια της έναν πανίσχυρο υπολογιστή που τον χρησιμοποιεί στον τομέα των επικοινωνιών, τον TRANSLTR, ο οποίος παρακολουθεί κάθε επικοινωνία στα μήκη και στα πλάτη του πλανήτη μας, καθώς και μπορεί να αποκωδικοποιήσει οποιαδήποτε ψηφιακή πληροφορία. Τα προβλήματα ξεκινούν όταν ένας υπάλληλος της Υπηρεσίας, θα αντιταχθεί στην πολιτική παρακολούθησης ΚΑΘΕ πολίτη της Γης, και θα δημιουργήσει έναν απροσπέλαστο κωδικό ακόμη κι απ τον υπολογιστή. Η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας βρίσκεται σε ομηρία... O κώδικας έχει τέτοια δύναμη, που μπορεί να καταστρέψει όλο το δίκτυο αντικατασκοπίας. Τη λύση θα προσπαθήσει να βρει η Σούζαν Φλέτσερ, η καλύτερη κρυπταναλύτρια της Υπηρεσίας. Οι ανακαλύψεις της όμως θα προκαλέσουν τρομερές επιπτώσεις στην Ιεραρχία της εξουσίας και θα κινδυνέψει και η ζωή της… Θα αντιμετωπίσει δυνάμεις πέρα απ την δύναμη της, αλλά το μόνο που διαθέτει είναι να σώσει τη χώρα από μια μεγάλη συνωμοσία. «Αν το πρόγραμμα αυτό βγει στην αγορά, κάθε παιδάκι δημοτικού που έχει πρόσβαση σε ένα μόντεμ θα μπορεί να στέλνει κώδικες τους οποίους η NSA δε θα μπορεί να σπάσει. Το σύστημα συλλογής πληροφοριών της χώρας θα καταρρεύσει.»

Αρκτικός Κύκλος (Deception Point) 2001




   Ο Αρκτικός Κύκλος είναι το τρίτο κατά σειρά βιβλίο του συγγραφέα. Ένας μετεωρίτης που κρύβει κάποιο αρχέγονο μυστικό. Μια συνωμοσία εκπληκτικής σύλληψης. Επιστήμονες, που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για την αλήθεια.Ποιοι εμπλέκονται; Ποια είναι τα πιθανά οφέλη; Είναι αναμεμειγμένος ο Λευκός Οίκος; Μια ευφυέστατη, απρόβλεπτη περιπέτεια που ξετυλίγεται με απόλυτα πειστικό τρόπο και αφήνει τον αναγνώστη με κομμένη την ανάσα. Έρωτας, μυστήριο και πολιτική συνωμοσία συμπλέκονται σε μια ιστορία κατασκοπίας, στρατιωτικών μυστικών και επιστημονικών ευρημάτων, σχηματίζοντας το τέλειο αμάλγαμα δράσης και ίντριγκας. Όταν ένας δορυφόρος της NASA ανακαλύπτει ένα μετεωρίτη με ίχνη εξωγήινης ζωής θαμμένο βαθιά στους πάγους της Αρκτικής, η διαστημική υπηρεσία, η οποία έχει περιέλθει σε δεινή θέση από τις αλλεπάλληλες αποτυχίες των διαστημικών προγραμμάτων της, κάνει λόγο για την ανακάλυψη του αιώνα. Το εύρημα αυτό έχει βαθύτατες προεκτάσεις τόσο για το μέλλον της NASA όσο και για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Προκειμένου νε επιβεβαιωθεί η εγκυρότητα της ανακάλυψης, ο Λευκός Οίκος ζητά την βοήθεια της αναλύτριας πληροφοριών Ρέιτσελ Σέξτον, κόρης του πολιτικού αντιπάλου του Προέδρου και πολέμιου της NASA. Με μια ομάδα ειδικών, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ο χαρισματικός ωκεανογράφος Μάικλ Τόλαντ, η Ρέιτσελ ταξιδεύει στην Αρκτική και ανακαλύπτει ότι η όλη υπόθεση δεν είναι άλλο από την κορύφωση μιας τεράστιας συνωμοσίας που απειλεί να ανατρέψει επιστημονικά και πολιτικά δεδομένα. Όμως, πριν προλάβει να ειδοποιήσει το Λευκό Οίκο, δέχεται, όπως και η υπόλοιπη ομάδα, την επίθεση μιας μυστηριώδους ομάδας αδίστακτων δολοφόνων. Παλεύοντας για την ζωή τους στο αφιλόξενο αρκτικό τοπίο, αντιμετωπίζοντας ακραίους κινδύνους, ξετυλίγουν σιγά σιγά το κουβάρι αυτής της απίστευτης πλεκτάνης. Η πραγματικότητα, όπως θα διαπιστώσουν, συχνά ξεπερνά και την πιο τολμηρή φαντασία.


   Τα περισσότερα βιβλία του(4) έχουν πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Λάνγκτον, έναν διακεκριμένο ιστορικό-επιστήμονα-καθηγητή, ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Χαρβαρντ, με ειδικότητα στις αποκρυφιστικές επιστήμες και στα μυστήρια της Ιστορίας. Φυσικά μεγάλο μέρος της μελέτης του είναι η θρησκεία, οι αιρέσεις και τα μυστικά τους καθώς και κωδικοποιημένα μηνύματα και μυστικά μέσα σε έργα παλαιότερης αλλά και νέας τέχνης. Συνήθως τα έργα του ξεκινάνε απ το σπίτι του ιστορικού ή απ την πισίνα του γνωστού πανεπιστημίου, όπου απρόσμενα κάποιος ζητάει την πολύτιμη βοήθεια του, σχετικά με τα θέματα στα οποία είναι ειδικός. Σ αυτή τη φάση της βιβλιογραφίας ξεκινά και η απόλυτη επιτυχία του Dan Brown που αναγνωρίστηκε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης.


Οι Πεφωτισμένοι (The Illuminati-Angels and Demons) 2000

   Στο CERN(Ευρωπαϊκός Οργανισμώς Πυρινικών Ερευνών) ανακαλύπτεται το πτώμα ενός φυσικού του εργαστηρίου. Το στήθος του έχει σημαδευτεί με ένα αμφίγραμμα των Illuminati, ενώ απ το εργαστήριο λείπει ένα πολύ σημαντικό εύρημα… Εν τω μεταξύ ο κόσμος κινείται σε ρυθμούς παράκρουσης έπειτα απ τον ξαφνικό θάνατο του Πάπα, ενώ σύσσωμη η καθολική εκκλησία αναζητά τον νέο. Στον απόηχο αυτών των γεγονότων, ο Ρόμπερτ Λανγκτον, δέχεται μια απρόσμενη έκκληση για βοήθεια από τις αρχές του Βατικανού. Ένας απ τους preferati(τους βασικούς υποψήφιους για νέος Πάπας), βρίσκεται νεκρός ενώ και αυτός φέρει το ίδιο σημάδι στο στήθος του όπως ο φυσικός, ενώ η καθολική εκκλησία είναι σίγουρη ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν αρχαίο εχθρό. Μια σκοτεινή συνωμοσία, με στυγερούς δολοφόνους και ανθρώπους της εξουσίας βρίσκεται σε εφαρμογή, καθώς ο καθηγητής προσπαθεί μαζί με τις αρχές να λύσουν το γρίφο, ακολουθώντας τα στοιχεία που αφήνουν πίσω τους. Μια ιστορία με πολλά απόκρυφα μυστήρια, με κωδικοποιημένα μηνύματα, με θρησκευτικά μυστικά και κατασκοπεία.

Κώδικας Da Vinci (The Da Vinci Code) 2003



   Το μεγαλύτερο σε πωλήσεις βιβλίο του μέχρι στιγμής, ο Κώδικας Ντα Βίντσι, ήταν το βιβλίο που έκανε τον Dan Brown τόσο δημοφιλή. Στη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού στο Παρίσι, ο Ρομπερτ Λανγκτον, δέχεται ένα τηλεφώνημα, ότι ο έφορος του μουσείου του Λούβρου Ζακ Σοννιέρ, βρίσκεται δολοφονημένος. Όταν φτάνει εκεί, αυτός και η Σοφί Νεβώ, η εγγονή του εφόρου και κρυπτογράφος, βρίσκουν κάποια μηνύματα δίπλα στον φόνο. Αυτά τα μηνύματα θα τους οδηγήσουν σε ένα μονοπάτι μηνυμάτων και αποκαλύψεων, θα ψάξουν να βρουν το δολοφόνο. Ο καθηγητής έχει την υποψία ότι βρίσκεται μπροστά στο μεγαλύτερο μυστικό της ανθρωπότητας που κινδυνεύει να χαθεί εάν τους προλάβουν…

Το Χαμένο Σύμβολο (Lost Symbol) 2009



   Ο Ρομπερτ Λανγκτον, δέχεται ένα τηλεφώνημα απ την Ουάσινγκντον και τον βοηθό του πολύ καλού του φίλου, Πίτερ Σόλομον, ενός πολύ ισχυρού άντρα. Ο βοηθός του του μεταφέρει ότι ο φίλος του τον χρειάζεται για μια διάλεξη σε μια αίθουσα του Καπιτωλίου καθώς και να φέρει κάτι που του χε εμπιστευθεί μυστικά κάποτε. Ο Ρομπερτ μη μπορώντας να αρνηθεί στον πολύ καλό του φίλο, κάνει το ταξίδι για την πρωτεύουσα την Αμερικής. Εκεί όμως θα του δημιουργηθούν πολλά ερωτηματικά για τον σκοπό που βρίσκεται εκεί ενώ δε βρίσκει κανέναν στην αίθουσα διαλέξεων. Επειτα από λίγο θα λάβει ένα τρομακτικό τηλεφώνημα. Ο Πίτερ Σόλομον είναι στα χέρια κάποιου που τον έχει καλέσει εκεί να παίξει κάποιο ρόλο. Ένα ρόλο που δεν μπορεί κανείς να καταλάβει. Μόνος και περικυκλωμένος από αίσθημα του φόβου, καλείται αναγκαστικά να λάβει μέρος στο σχέδιο του ξένου άνδρα ώστε να ελευθερώσει το φίλο του, ενώ πολλά συνταρακτικά γεγονότα συμβαίνουν κάθε δευτερόλεπτο που βρίσκεται εκεί! Θα βρεθεί μπροστά σε άλλη μια σειρά από απόκρυφα μυστήρια, κλειδιά, κωδικοποιημένα μηνύματα, συμβολισμούς της Ουάσινγκτον και πράγματα που ποτέ δε θα περίμενε να δει. Ποιο είναι αυτό που θέλει ο απαγωγέας; Πολλά θα εκτυλιχθούν μπροστά του στην προσπάθεια να κατανοήσει τι ακριβώς θέλει αυτός ο άνδρας.

H Κόλαση του Δάντη (Dante’s Inferno) 2013



Ψάξε και θα βρεις.
Αυτή η φράση επιστρέφει διαρκώς, σαν ηχώ, στο μυαλό του διάσημου καθηγητή του Χάρβαρντ Ρόμπερτ Λάνγκτον, ο οποίος ξυπνά σε ένα θάλαμο νοσοκομείου, ανήμπορος να θυμηθεί πώς ακριβώς κατέληξε εκεί. Ούτε μπορεί να καταλάβει πώς βρέθηκε στο σακάκι του ένα μυστηριώδες, μακάβριο αντικείμενο. Έπειτα από μια επίθεση εναντίον του, ο Λάνγκτον και η νεαρή γιατρός Σιένα Μπρουκς μπλέκουν σε μια ανελέητη καταδίωξη στους δρόμους της Φλωρεντίας. Ο Λάνγκτον όμως γνωρίζει τα κρυφά περάσματα και τα αρχαία μυστικά της πόλης και αυτή είναι η μόνη ελπίδα να ξεφύγουν από τους άγνωστους διώκτες τους. Με οδηγό στίχους από τη Θεία Κωμωδία του Δάντη, ο Λάνγκτον και η Σιένα πρέπει να αποκρυπτογραφήσουν μια σειρά από κώδικες που κρύβονται σε περίφημα αναγεννησιακά έργα τέχνης – γλυπτά, πίνακες και κτίρια. Μόνο με τον τρόπο αυτόν μπορούν να βρουν τις απαντήσεις σε ένα γρίφο που ίσως τους βοηθήσει να σώσουν τον κόσμο από μια τρομερή απειλή… Εμπνευσμένο από το κορυφαίο αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, το INFERNO είναι το πιο συναρπαστικό, το πιο προκλητικό και το πλέον καταιγιστικό μυθιστόρημα που υπογράφει μέχρι τώρα ο Νταν Μπράουν, ένα θρίλερ που κόβει την ανάσα και διαβάζεται μονορούφι, από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα.

   Τα μυθιστορήματα του Μπράουν που έχουν ως κύριο πρωταγωνιστή τον πανεπιστημιακό καθηγητή Ρόμπερτ Λάνγκτον περιλαμβάνουν τα ιστορικά θέματα και το χριστιανισμό ως επαναλαμβανόμενα μοτίβα καθώς και περιέχεται πολλή κριτική για τη θρησκεία ειδικά στον Κώδικα Ντα Βίντσι, και κατά συνέπεια, έχει δημιουργηθεί μια διαμάχη σχετικά με το όνομά του και πολλοί θρησκευόμενοι τον βλέπουν ως πολέμιό τους. Ο Μπράουν στον διαδικτυακό του τόπο υποστηρίζει ότι τα βιβλία του δεν είναι αντιχριστιανικά, αν και ο ίδιος είναι σε ένα πνευματικό ταξίδι, και λέει ότι το βιβλίο του, ο Κώδικας Ντα Βίντσι, είναι απλά " μια ιστορία διασκέδασης που προωθεί την πνευματική συζήτηση και τον διάλογο γύρο από αυτή" και προτείνει ότι το βιβλίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί " σαν θετικός καταλύτης για την ενδοσκόπηση και την εξερεύνηση της πίστης μας." 
 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΝΤΙΤΣΗΣ 

Πηγές:
http://en.wikipedia.org/wiki/Deception Point










1 σχόλιο:

  1. Τα έχω διαβάσει τα περισσότερα απο τα βιβλια του Νταν Μπράουν, τον Κωδικα Ντα Βίντσι τον απολαυσα μπορω να πω, όμως δε συνέβει το ίδιο και με τα υπολοιπα έργα του, ίσως επειδή λιγο-πολυ μαθαίνει κανεις τη συνταγή του συγγραφέα η ίσως επειδή κάποια απο αυτά όπως το Χαμένο Συμβολο για παράδειγμα, κάπου το έχανε κανεις, το συγκεκριμένο δεν κατάλαβα σχεδόν τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή