Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

ΜΑΚΡΙΔΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ( 1907 - 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013)



    Η Καλλιόπη Μακρίδου , η γυναίκα που  η μακρόχρονη ζωή της αντιπροσωπεύει όλη την ιστορία της Ινέπολης του Πόντου αλλά και την ιστορία θα λέγαμε όλων των προσφύγων της Μ Ασίας , δεν είναι πια κοντά μας. «Εφυγε» ήσυχα και  διακριτικά στις 16 Οκτωβρίου ..μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής της  η πνευματική και σωματική της κατάσταση ήταν  άριστη. Την πρόδωσαν τα 106 και μισό χρόνια της ζωής της...
    Η Καλλιόπη Μακρίδου  γεννήθηκε στην Ινέπολη του Πόντου το 1907 και έζησε όλους τους διωγμούς που υπέστησαν οι Ελληνες από τους Τούρκους στην χιλιοβασανισμένη εκείνη περιοχή. Είχε έναν αδελφό και δύο αδελφές. Ο πατέρας της και ο αδελφός της πέθαναν εκεί. Η ίδια μαζί με την μητέρα της και τη μία αδελφή της ( η άλλη είχε ήδη φύγει για την Ευρώπη πριν τους διωγμούς  ) πήρε τελικά το δρόμο της προσφυγιάς  μαζί με τους υπόλοιπους Ελληνες του Πόντου . Με καράβι έφτασαν στη Θεσσαλονίκη και μετά με φορτηγά αυτοκίνητα ξεκίνησαν για την Ξηρολίμνη Κοζάνης.
   Σε μία στάση που έκαναν στο Αμύνταιο για ξεκούραση, πέθανε η μητέρα της … Η Καλλιόπη μαζί με την αδελφή της ακολούθησαν τους υπόλοιπους …. Στην Ξηρολίμνη πέθανε και η αδελφή της ..η ίδια ευτυχώς βρήκε ένα ζευγάρι που την πήρε σπίτι του και την είχαν σαν κόρη τους .
    Αργότερα επέστρεψε και η μεγάλη της αδελφή από την Αυστρία και την πήρε μαζί της στην Αθήνα .Στην Αθήνα παντρεύτηκε τον Αντώνη Μακρίδη και έκαναν τρία παιδιά, τον Πάνο, το Γιώργο και τη Δέσποινα.Απέκτησε τρία εγγόνια και ευτύχησε να δει 6 δισέγγονα.Εχασε αρκετά νωρίς τον άντρα της και τον γιο της Γιώργο.

Η κυρία Καλλιόπη ανάμεσα στα παιδιά της,Δέσποινα και Πάνο, 
το γαμπρό της Νίκο Τσακναρίδη  και τη νύφη της Ανατολή. Επίσης η κ Κοντίτση.


    Συχνά  ανακαλούσε στη μνήμη της τα περασμένα , τη ζωή της στην πατρίδα , τους διωγμούς , τους θανάτους των δικών της και τα αφηγείτο στους γύρω της.Οι μνήμες της παιδικής ηλικίας της πολλές - πολύτιμες παρακαταθήκες για εμάς τους νεώτερους.
   Η Κική Κοντίτση, ανιψιά της, γειτόνισσά της και με κοινή καταγωγή, ήταν συχνή ακροάτρια των αφηγήσεών της αυτών. Φρόντισε λοιπόν να καταγράψει τα λεγόμενά της σε ένα τετράδιο και μετά να τα συνθέσει κομμάτι – κομμάτι σε μία συνεχόμενη ιστορία, την ιστορία της ζωής της γιαγιάς Καλλιόπης, που θα μπορούσε να είναι ιστορία όλου του Ελληνισμού της Μ. Ασίας.

     Το Σωματείο των απανταχού  Ινεπολιτών Κασταμονιτών που εδρεύει στη Ν.Ιωνία, απένειμε τιμητική πλακέτα στην κ Καλλιόπη Μακρίδου σαν το μακροβιότερο μέλος του, σε μία πανηγυρική τελετή – ενσωματωμένη στην ετήσια γιορτή μνήμης του Σωματείου την Κυριακή 9 Ιουνίου 2013.
 Σε εκείνη την τελετή λοιπόν αναγνώσθηκε για πρώτη φορά η πολύτιμη αυτή ιστορία.
Για την τελετή αυτή και το κείμενό της θα τα βρείτε σε παλαιότερες  δημοσιεύσεις  μας στις διευθύνσεις

Τα παιδιά της κ Καλλιόπης Μακρίδου,Δέσποινα και Πάνος. παραλαμβάνουν την τιμητική πλακέτα.Αριστερά ο Δήμαρχος Ν Ιωνίας Ηρακλής Γκότσης και δεξιά ο πρόεδρος του Σωματείου Γιάννης  Ηλιού και η γραμματέας  Λαμπρινή  Σπανοπούλου.



    Η κηδεία της έγινε στο Κοιμητήριο της Μεταμόρφωσης στις  17 Οκτωβρίου 2013. Πλήθος κόσμου, συγγενείς και φίλοι την συνόδεψαν στην τελευταία κατοικία της .
Παρόντες  αρκετά μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου Ινεπολιτών – Κασταμονιτών και επίσης οι κ.Βασίλης Καρυοφυλλίδης και Θοδωρής Μακρίδης,  εκπρόσωποι Ποντιακών Σωματείων.  
 
Φωτογραφία Β. Καρυοφυλλίδης 


   Συγκινητική στιγμή της κηδείας όταν ο φίλος( ο οποίος έγινε και επίτιμο μέλος) του Σωματείου Ινεπολιτών – Κασταμονιτών Onur Eryılmaz ( Τούρκος που η καταγωγή του είναι από την Ινέπολη του Πόντου ) έριξε πάνω στον τάφο χώμα από την πατρίδα της . Το χώμα αυτό το έχει φέρει στην Ελλάδα ο Βασίλης Καρυοφυλλίδης, ο οποίος έκανε την διαδρομή Αθήνα Τραπεζούντα - Παναγία Σουμελά με ποδήλατο ( σε 62 ημέρες). Πήρε λοιπόν χώμα από το Ιερό της Μονής της Παναγίας Σουμελά και από τον Αγιο Νικόλαο Κερασούντας και το έφερε στην Αθήνα. Αυτό το ράντισε με αγιασμό που είχε φέρει επίσης από την Παναγία Σουμελά και ο Ονούρ έρανε τη σορό της Καλλιόπης με αυτό. Τραγική ειρωνία: ο Ονούρ ήρθε στην Αθήνα και αναζήτησε την γιαγιά Καλλιόπη για να της φιλήσει το χέρι - αλλά δεν πρόλαβε ...

Φωτογραφία Β. Καρυοφυλλίδης - Ο Ονούρ ρίχνει χώμα του Πόντου  πάνω στον ανοιχτό τάφο .



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου