Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

ΓΙΩΡΓΗΣ Π. ΔΡΥΜΩΝΙΑΤΗΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 2 ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΟΥ



Την Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2013 στις 7 μ.μ θα γίνει η παρουσίαση δύο βιβλίων του Γιώργη Π. Δρυμωνιάτη στον Πολυχώρο "Αίτιον".

Για το μυθιστόρημά του "ΤΑΦΟΣ ΜΕ ΘΕΑ" θα μιλήσει ο Ομότιμος Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστημίου Αθηνών κος Γιώργος Κασιμάτης.

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η συγγραφέας και Ποιήτρια κα Αγγελίνα Ρωμανού.

Για την μόλις εκδοθείσα ποιητική του συλλογή με τίτλο "ΕΠΙΒΙΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ" θα μιλήσει η Επίκουρη Καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Γιόλα Αργυροπούλου- Παπαδοπούλου.


Ποιήματα από τη συλλογή θα απαγγείλει ο ηθοποιός κος Βασίλης Διαμάντης.




ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ.

    Ο Γιώργης Π. κ-Δρυμωνιάτης, γεννήθηκε στα Κύθηρα στα μέσα του περασμένου αιώνα (1954) και ζει κάπως ακόμα. Ως τα δεκαοχτώ του έζησε και μαθήτευσε στο τετραπέλαγο νησί του κι ύστερα μετανάστευσε στην Αθήνα, οπού διαβιεί μέχρι σήμερα. Σπούδασε Οικονομικά στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών και τα προς το ζην τα εξοικονόμησε εργαζόμενος ως Οικονομολόγος. Τα προς το ευ ζην τα διασφάλισε μέσα από την αγάπη του προς το λόγο και προς τις τέχνες, κυρίως ως δέκτης των ωφελημάτων τους, αλλά και ως ερασιτέχνης δημιουργός. Έχει εκδώσει τρία βιβλία μέχρι τώρα.
Τις ΚΟΥΡΙΟΖΙΚΕΣ ΤΣΙΡΙΓΩΤΙΚΕΣ ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ ( Διηγήματα στο τοπικό ιδίωμα του νησιού, ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ, 1999), το ΟΙ Θ8 ΚΙ Ο ΞΑΠΟΔΩ ( Κωμωδία με Θεούς και Ανθρώπους, σε τέσσερις πράξεις, ΚΥΘΗΡΑΙΚΑ 2008) και το ΤΑΦΟΣ ΜΕ ΘΕΑ (Μικρή μυθιστορία, ΖΑΘΕΟΝ ΠΥΡ 2012).
Η ΕΠΙΒΙΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ , είναι η πρώτη του ( από τις δεκαοχτώ του) Ποιητική συλλογή που εκδίδεται σε χαρτί. Πλην από το μέγα βραβείο της αγάπης των πολλών εκ του φυσικού , αλλά και διαδικτυακών φίλων του , δεν έχει βραβευθεί ποτέ και για τίποτε, παραμένοντας έτσι αλώβητος από τα συστήματα κι ανεξάρτητος από τις εξουσίες.
"ΤΑΦΟΣ ΜΕ ΘΕΑ"


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 
      Ενας ποιητης,ενας επιστημονας,μια κουκουβαγια,ενας σκυλος,ο οφις και ο χαφιες,ο κυριος κουφιος και ο ασβος ο βρομερος,ο νανολαος και αλλοι πολλοι καλοι και κακοι,ολοι μαζι ζουν αρμονικα σε ενα αναλγητο κρατος δικαιου,που διαθετει μπουλντοζες πολλες για την επιβολη του νομου ο ποιητης παλευει το κρατος φτιαχνοντας το εμβολιο κατα των αναγκων και ο επιστημονας υλοποιει τη μεγαλειωδη εξισωση του πανω στους αθλους, μετατρεποντας το χωρο τους σε χρονο. Παρολαυτα το αναλγητο κρατος επικρατει. Επιτιθεται στους φεροντες καινα δαιμονια.Μετατρεπει το σπιτι σε ταφο. Ευτυχως που το σπιτι εχει θεα. Κι εγινε ενας πανεμορφος ταφος. Με απεραντη θεα προς τη μηδαμινοτητα του συγχρονου πολιτισμου αλλα και με πολλην ελπιδα για αναγεννηση μετα απο την αυτοκαταστροφη του..... Τάφος με θέα! Λες κι αντιγράφω τη Ζωή εν τάφω.. Μα ναι!! για το πνεύμα γράφω, για την ψυχή της ύλης, που δεν σταυρώνεται, ούτε σκοτώνεται, ούτε αλλοιώνεται. Στους αιώνες των αιώνων άφθαρτο, ως ο χρόνος, γαρ! ΤΑΦΟΣ ΜΕ ΘΕΑ το βαφτίσαμε, μης σας τρομάξει το όνομά μου, για ζωή μιλάει, που δεν πρόκειται να χαθεί, έστω κι αν οι άνθρωποι την αναγκάσουμε να ξαναπροστατευθεί σε σπήλαια.΄

Συγγραφέας Γιώργης Π. Κασιμάτης - Δρυμωνιάτης
Εκδότης Ζάθεον Πυρ

Το βιβλίο αυτό έχει αποσπάσει πολλές ευνοϊκές κριτικές. Παραθέτουμε  κάποια αποσπάσματα :

Ι) ".... Έτσι οδηγεί τον αναγνώστη στο όνειρο και το όραμα μιας κοινωνίας που θα αντιταχθεί σε κάθε εξουσία κοσμική και υπερκόσμια και μέσα από τα πρόσωπα-μονάδες θα οδηγηθεί στην πραγμάτωση της. Ουτοπία μπορεί να πεί κανείς και όμως από τέτοια όνειρα γεννιούνται οι προσδοκίες και τα βήματα για το επόμενο στάδιο. Δεν έχει σημασία αν θα συμφωνήσει η διαφωνήσει κανείς με επιμέρους λεγόμενα, σημασία έχει ότι από το όλον αναδύεται και μια δική του εσωτερική φωνούλα που του λέει πως «Κουβαλητές πολιτισμού καινούργιου θα γίνουμε εμείς».ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ (ΝΙΚΑΡΙΟΣ)-Διαδίκτυο 


 II) Και στην περίπτωση του δαίμονα, του αναρχικού Ποιητή, το κράτος εντέλει επικρατεί. Επιτίθεται σ’ αυτόν και στους φίλους του, τους φέροντες καινά δαιμόνια. Μετατρέπει το σπίτι σε τάφο. Τον καταπλακώνει κατά την στιγμή της κατεδάφισης της αυθαιρεσίας του. Ευτυχώς που το σπίτι είχε θέα. Κι έγινε ένας πανέμορφος τάφος. Με απέραντη θέα προς τη μηδαμινότητα του σύγχρονου πολιτισμού, αλλά και με πολλήν ελπίδα για αναγέννηση μετά από την αυτοκαταστροφή του. Ελπίδα, ναι. Μιας και η καταστροφή αφήνει πίσω της έναν παράνομο μεν, αλλά εξαίσιο έρωτα, σαν όλους τους έρωτες δηλαδή, που ψάχνει να στεγαστεί σε σπήλαια πάλι, δείχνοντας συνάμα πως εξαιτίας του η ζωή ποτέ δεν θα χαθεί. Και εν παρανομία τελούσα…. Αυτό είναι το εν κατακλείδι αισιόδοξο μήνυμα αυτού του αριστοτεχνικά παράξενου και δυναμικά κι αναρχικά όμορφου πεζοτράγουδου (έτσι θα το έλεγα ίσως) τού πρωτοεμφανιζόμενου στη μυθιστορία Συγγραφέα και Ποιητή Γιώργη Π. Κασιμάτη-Δρυμωνιάτη…"ΒΟΥΛΗ ΖΩΓΟΥ -  περιοδικό ΕΝΕΚΕΝ


III)Μια σουρεαλιστικά γραμμένη φιλοσοφική αναζήτηση, αναφερόμενη στην αντιπαλότητα μεταξύ καλού-κακού εντός ενός κράτους δικαίου-αδίκου, μιας ελεύθερης-ανελεύθερης κοινωνίας, εκεί όπου η εκπλήρωση επιβαλλόμενων τεχνητών αναγκών και η διαχρονική πάλη κοινωνικοοικονομικών τάξεων λαμβάνουν τον πρώτο ρόλο....
Με το σαρκαστικό του ύφος, αρνούμενος τις κάθε είδους καλλιέπειες στο λόγο του, ο συγγραφέας υπηρετεί μέσα από τη γραφή του το αίτημα για ανάδειξη της αλήθειας, με εργαλεία του τις σκληρές εικόνες εξευτελισμένων ανθρώπων, τις εναλλαγές μονολόγου με διάλογο, απολαυστικούς συμβολισμούς και την προβολή επικρατουσών κοσμοθεωριών. Αποσκοπεί, έτσι, στον προβληματισμό και στην αφύπνιση των αναγνωστών, που σίγουρα θα απολαύσουν μια ζεστή ιστορία, αυτή του κουτσού ποιητή που προτείνει μια ζωή χωρίς όνομα, αναζητώντας πάντα τη θέα, το σπόρο της ζωής που σίγουρα θα επανέλθει όπως ξεκίνησε από τη μήτρα, το μοναδικό μέρος που ο άνθρωπος είναι ελεύθερος."ΦΩΤΕΙΝΗ  ΜΑΝΙΑΤΑΚΟΥ - Ελευθεροτυπία


IV) "Αυτά αφορούν τον βαθύτερο του έργου προβληματισμό, που ξεπηδά με έναν πρωτόγνωρο αυθορμητισμό και που μέσα από τους χαρακτήρες-σύμβολα και τους γκροτέσκους ήρωες και ηρωίδες (ο αφηγητής είναι και ήρωας του έργου) αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει τη μεταφορά του καλού μηνύματος: του “ευαγγελίου” της άρσης του φόβου, των ενοχών, των τύψεων, αλλά και της απόρριψης των φρούδων ελπίδων, των αυταπατών και των κατά συνθήκη ψευδών (θυμόμαστε τον Max Nordau), που στηρίζουν την υποδομή του κρατισμού και το εποικοδόμημα ολόκληρου του κατ' επίφασιν ανθρώπινου πολιτισμού. Ο πιο ολοκληρωμένος και ακέραιος χαρακτήρας-ήρωας-προσωπικότητα είναι ο ποιητής-φιλόσοφος που προαναφέραμε."
 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ - διαδίκτυο


"ΕΠΙΒΙΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ"


ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΤΟΥ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟΥ 
Προς κοιμωμένους 
Να προσέχετε τους Ποιητές.
 Αποκλείστε τους την πρόσβαση 
στα ξυπνητήρια σας.
 Κουρδίστε καλά τα κοιμηστήρια σας, 
βαθιά τον ύπνο να σας καλλιεργούν. 
Προπαντός προσέχετε τους Ποιητές.
 Με την τρέλα τους 
μπορεί να σας ξυπνήσουν. 
Και τότε θα γεμίσουν αίματα αγάπης 
τα σαλόνια σας 
και μυρτιές θα φυτρώσουν 
στους κήπους σας
 και σ’ ακρογιάλια κρυφά θα βρεθείτε
 και «χαίρε, ω χαίρε, λευτεριά» θα φωνάζετε
 και οι καναπέδες σας σε οδούς ονείρων 
θα σας πάνε
 και τότε τι θα γίνετε κακόμοιροι… 
Αλίμονό σας, αν σας ξυπνήσουν οι Ποιητές.
Αν διαψεύσετε τη σιωπή σας,
 αλίμονό σας, κακόμοιροι…






2 σχόλια:

  1. Για την μεγάλη αυτή τιμή της φιλοξενίας στο εξαιρετικό μπλογκ σας, σας ευχαριστώ θερμά, όλους εσάς που με τρόπο μοναδικό δουλεύετε την ομορφιά μέσα στο διαδίκτυο. Ιδώς εσένα, ξεχωριστή μου φίλη, αγαπητότατη Γεωργία!!! Σα ευχαριστώ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργη μου δική μας η τιμή και η χαρά να φιλοξενούμε ποιήματά σου !! :))

      Διαγραφή