Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Εργασίες Stop Motion Animation από φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής και ΜΜΕ


    Φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής και ΜΜΕ που εδρεύει στον Πύργο, ασχολήθηκαν με την τεχνική Stop Motion Animation δημιουργώντας πράγματι αξιόλογα  αποτελέσματα. Παρότι το animation, δηλαδή η τεχνική προβολής μιας συνέχειας εικόνων με σκοπό την κίνηση αντικειμένων και όχι μόνο, δεν έχει εξελιχθεί ακόμη στην Ελλάδα, οι δουλειές που γίνονται αντιπροσωπεύουν επάξια τον προχωρημένο κλάδο του εξωτερικού. 

    Ας πούμε όμως λίγα πράγματα για την τεχνική animation του Stop Motion. Η τεχνική Stop Motion είναι μια από τις βασικές μορφές animation η οποία δείχνει ένα αντικείμενο να κινείται κυριολεκτικά μόνο του στο χώρο. Αν λάβουμε υπόψη μας την ονομασία, μας δίνει κάποια στοιχεία για την τεχνική αυτή. Στοπ-Κίνηση ή κίνηση και στοπ είναι ετοιμολογικά η ερμηνεία της. Αυτό δηλαδή προκύπτει από τον τρόπο παραγωγής της τεχνικής αυτής. Η παραγωγή αυτή, γίνεται με μια συγκεκριμένη διαδικασία, κατά την οποία μετακινείς το αντικείμενο ελάχιστα μέχρι να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα που θέλεις. Κάθε φορά που κάνεις την ελάχιστη κίνηση, τραβάς φωτογραφία χωρίς να φαίνεται το χέρι σου. Αυτό που σε νοιάζει είναι να φαίνεται η μεταβολή της θέσης του αντικειμένου, ώστε να έχεις δηλαδή φωτογραφίες από κάθε ελάχιστη κίνηση του. Στη συνέχεια, τοποθετείς τις φωτογραφίες στη σειρά σε ένα πρόγραμμα δημιουργίας βίντεο και έτσι προβάλλεται η ολοκληρωτική κίνηση του αντικειμένου, δίνοντας την αίσθηση ότι κινείται μόνο του. 

    Η ιδέα δημιουργήθηκε το 1897, όταν στην ταινία "The Humpty Dumpty Circus", όταν μια μινιατούρα τσίρκου με ακροβάτες γινόταν πραγματικότητα. Από εκείνη την στιγμή και μετά έχουμε υιοθέτηση της τεχνικής από πάρα πολλές κινηματογραφικές και όχι μόνο παραγωγές. Κυρίως χρησιμοποιείται σε ταινίες με μαγεία και υπερφυσικό, όταν σε κάποιες σκηνές, πρέπει  να κινηθούν αντικείμενα από μόνα τους. 

   Οι φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής και ΜΜΕ, έχοντας αμέτρητα παραδείγματα του Stop Motion, στα πλαίσια μιας εργασίας, βρήκαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν. 


Ακολουθεί η Έκθεση Stop Motion βίντεο:

1) Puzzle Stop Motion-London Calling

 Από τους: Κατερίνα Γκολέμη, Ηλία Καλλονά, Σωτήρη Οικονόμο




2) The Art of Drawing-Stop Motion

 Από τους: Κωνσταντίνο Κοντίτση, Γιάννη Μπονατάκη, Κώστα Νάτση




3) Dance with Clay-Stop Motion

Από τους: Ιουλία Νιχωρίτη, Ελένη Τσεβά



4) Memories-Stop Motion

Από τις: Λένα Τσόλκα, Γιώτα Χαραλαμπάκη







(Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλα όμορφα παραδείγματα εργασιών, απλά βρήκαμε αυτά για αρχή. Aν κάποιος έχει να μας στείλει για να το δημοσιεύσουμε, μπορείτε να μας το στείλετε στην σελίδα μας στο facebook σε προσωπικό μήνυμα)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου