Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Scripta Manent


Scripta Manent
 Τα γραπτά μένουν λοιπόν. Σε έναν κόσμο όπου οι διαπροσωπικές σχέσεις έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο και η face to face επικοινωνία ολοένα και εξασθενεί, ο γραπτός λόγος έρχεται να φτάσει στο ζενίθ του. Με την ραγδαία εξέλιξη των κοινωνικών μέσων δικτύωσης (social media), η διάδοση του γραπτού λόγου είναι ανάλογη με την εξέλιξή της. Ποία είναι όμως τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή την κατάσταση;Πέρα από την κοινωνική αποξένωση που δημιουργείται λόγω της έλλειψης της άμεσης επαφής με τον συνομιλητή, πολλές φορές προκύπτουν προβλήματα όπως η εξαπάτηση του ατόμου, κυρίως όταν δεν γνωρίζει τον συνομιλητή του, οι συχνές παρεξηγήσεις (συχνά χωρίς λόγο), αλλά και η έξαρση της παιδεραστίας και της πλαστοπροσωπίας. Ας τα πάρουμε όμως μεμονωμένα.

Πως ένα άτομο μπορεί να εξαπατηθεί; Όταν σε μια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης μπορείς να δημοσιεύσεις προσωπικά στοιχεία, χόμπι, ενδιαφέροντα ως προς τις ταινίες, την μουσική, κ.ο.κ, τόσο πιο εύκολο είναι κάποιος «φίλος» να σε πλησιάσει υποστηρίζοντας κοινά ενδιαφέροντα για τραβήξει την προσοχή σου και να εξασφαλίσει την ανταπόκρισή σου. ΣΟΣ για να προφυλαχτούμε από αυτή την κατηγορία είναι η απόρριψη φιλίας ατόμων που δεν γνωρίζουμε προσωπικά ή δεν υπάρχει κοινός φίλος. Η’ τουλάχιστον η απόκρυψη τέτοιων πληροφοριών.



Πώς μπορείς να παρεξηγηθείς; Ένα μειονέκτημα του γραπτού λόγου είναι ότι χάνεται η γλαφυρότητα του προφορικού λόγου και οι μεταφορές ή μια πλάκα μπορούν να κατανοηθούν κυριολεκτικά ή ακόμα και με ειρωνικό τρόπο και έτσι πολλές φορές δημιουργούνται παρεξηγήσεις και καυγάδες ακόμα και μέσα σε γνωστούς ή και αγνώστους. ΣΟΣ για την αποφυγή παρεξηγήσεων είναι φυσικά η μη χρήση στοιχείων όπως οι μεταφορές και τα «αστειάκια» τουλάχιστον σε όποιον δεν σε γνωρίζει προσωπικά.


Όσον αφορά την παιδεραστία δεν χρειάζεται επεξήγηση αυτό συμβαίνει όταν μικρά παιδιά χρησιμοποιούν τα social media και μοιράζονται φωτογραφίες, διευθύνσεις κ.τ.λ. ΣΟΣ για την αποφυγή και ίσως ένα λιθαράκι για την καταπολέμηση του φαινομένου είναι φυσικά η συνεχής επίβλεψη του παιδιού από τους γονείς όταν χρησιμοποιεί αυτά τα μέσα. Στην περίπτωση της πλαστοπροσωπίας αλλάζει λίγο το θέμα ως προς την ηλικία του «θύματος», αλλά παραμένει το ίδιο ως προς την αφέλεια. Άνετα κάποιος μπορεί να πέσει θύμα πλαστοπροσωπίας από κάποιο ψεύτικο προφίλ ή από ένα πραγματικό με αλλοιωμένα προσωπικά στοιχεία. ΣΟΣ αποφυγής δεχόμαστε φίλους που έχουμε γνωρίσει προσωπικά και διαγράφουμε τους φίλους με ψεύτικα προφίλ.


Εν κατακλείδι και προς αποφυγή παρεξηγήσεων δεν λέω ότι ο γραπτός λόγος δεν έχει και τα πλεονεκτήματά του ή ότι τα social media μπορούν να προκαλέσουν μόνο τα παραπάνω, αλλά είναι ένα φαινόμενο το οποίο έχει παρατηρηθεί και αξίζει να αναφερθεί ότι ο γραπτός λόγος σε μία απρόσωπη κοινωνία δεν βοηθά στην επικοινωνία όσο ο προφορικός όταν γίνεται προσωπικά.-




Αναδημοσίευση από: www.decay.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου