Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Ασυνήθιστα Μουσικά Όργανα-Sea Organ







Συνεχίζοντας τη στήλη με την οποία ανακαλύπτουμε ασυνήθιστα μουσικά όργανα, σήμερα θα ασχοληθούμε με το Sea Organ (Όργανο της Θάλασσας).


Μουσικό όργανο: Sea Organ (Όργανο της Θάλασσας)
Κλάση: δεν υπάρχει επίσημη κλάση, μπορεί όμως να θεωρηθεί πνευστό
Ανακαλύφθηκε: 2005
Χώρα: Κροατία

Αυτή τη φορά θα μιλήσουμε για ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο όργανο, το Όργανο της Θάλασσας του Zadar. Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό το όργανο θεωρείται περισσότερο αρχιτεκτονικό επίτευγμα παρά μουσικό. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το Sea Organ είναι ένα εκ φύσεως μουσικό όργανο και δημιουργήθηκε από τον αρχιτέκτονα Nikola Basic, όταν και αυτός ανέλαβε την ανοικοδόμηση μιας μεγάλης παραθαλάσσιας περιοχής στο Zadar της Κροατίας, που είχε καταστραφεί κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τη διάρκεια της ανοικοδόμησης, σκέφτηκε να πράξει κάτι το οποίο θα δώσει κάτι ξεχωριστό στην περιοχή. Έτσι, κατασκευάστηκε η προβλήτα του λιμανιού, όμως σε ένα σημείο τοποθέτησε σκαλοπάτια. Σε αυτά τα σκαλοπάτια έχουν δημιουργηθεί ειδικές τρύπες, από τις οποίες περνάει αέρας και νερό από τη θάλασσα τα οποία συσσωρέυονται στο εσωτερικό τους. Όλα αυτά μαζί συντελούν στο να δημιουργείται από μόνος του ένας παράξενος ήχος, λίγο απόκοσμος και ταξιδιάρικος ο οποίος μοιάζει με αυλό και μαγεύει τους περαστικούς!


Το όργανο είναι το πρώτο pipe organ στον κόσμο που παίζεται από τη θάλασσα. Τα σκαλοπάτια και ο μηχανισμός που έχουν ώστε να ακούγεται ο ήχος συντελούν το όργανο. Όλη η κατασκευή είναι 70 μέτρα και περιέχονται σε αυτή 35 πλαστικοί σωλήνες. Κάθε σωλήνα παρέχει διαφορετικές νότες από διάφορες κλίμακες.

Πώς παίζεται















Ουσιαστικά, το όργανο παίζεται από την ίδια τη φύση! Το μόνο που χρειάζεται είναι νερό και αέρας! Όπως είπαμε και πριν, σε κάθε σκαλοπάτι, υπάρχουν τρύπες από την μεριά της θάλασσας οι οποίες οδηγούν σε εσωτερικούς σωλήνες. Οπότε, ο αέρας διοχετεύεται στο εσωτερικό του σωλήνα και περιμένει το κύμα ώστε να παράγει τον ήχο. Όταν το κύμα έρχεται και καλύπτει το σκαλοπάτι, το νερό διοχετεύεται στον σωλήνα και αλληλεπιδρά με τον αέρα, δημιουργώντας ένα σφύριγμα το οποίο παράγει μια νότα.


Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε ένα τόσο ασυνήθιστα μοναδικό όργανο, το οποίο μαζεύει τουρίστες από όλο τον κόσμο! Εκτός της μοναδικότητας του, το όργανο αυτό προσδίδει μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Οι επισκέπτες κάθονται πάνω στα σκαλοπάτια και ατενίζουν τη θάλασσα, όταν αυτή, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τον αέρα, τους καλωσορίζει παίζοντας ένα ατελείωτο κονσέρτο μαγευτικής μουσικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου