Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΝΕΠΟΛΙΤΩΝ - ΚΑΣΤΑΜΟΝΙΤΩΝ "ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΕ ΑΡΑΧΩΒΑ - ΔΕΛΦΟΥΣ"

Ανεβαίνοντας προς τις αρχαιότητες


Το Σωματείο των Απανταχού Ινεπολιτών - Κασταμονιτών πραγματοποίησε ημερήσια εκδρομή σε Δελφούς - Αράχωβα την Κυριακή 30 Μαρτίου. Δύο γεμάτα πούλμαν ξεκίνησαν στις 8.00 το πρωί για μια υπέροχη διαδρομή.
Μετά από μία ολιγόλεπτη στάση για καφέ στην Εθνική οδό πήραμε το δρόμο προς τους Δελφούς μέσα στην καταπράσινη και ανθοστολισμένη ανοιξιάτικη Ελληνική φύση!!


Ανοιξιάτικη ελληνική φύση

 Στους Δελφούς φτάσαμε γύρω στις 11.30. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τον Αρχαιολογικό χώρο καθώς και το Μουσείο των Δελφών. Μνήμες προαιώνιες ξυπνούσαν μέσα μας καθώς ανηφορίζαμε στα Αρχαία μνημεία Ο Απόλλωνας, η Πυθία, οι ιερείς, οι Αθηναίοι και άλλοι πολλοί μας συντρόφευαν σε κάθε μας βήμα.

Στο βάθος - Θόλος της Προναίας Αθηνάς

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΝΤΕΙΟ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ

To Μαντείο των Δελφών ήταν το γνωστότερο μαντείο της Αρχαίας Ελλάδας και του τότε γνωστού κόσμου. Βρίσκεται στους Δελφούς. Θεωρείται ο ομφαλός του κόσμου, γιατί, σύμφωνα με την παράδοση, όταν ο Ζευς άφησε δύο αετούς, έναν προς την Ανατολή και έναν προς την Δύση, συναντήθηκαν στους Δελφούς. Ήταν αφιερωμένο στον θεό Απόλλωνα. Η Πυθία ήταν το διάμεσο, με το οποίο επικοινωνούσε ο θεός, και έδινε τους χρησμούς, που καταγράφονταν.
Ο ομφαλός της γης 

Στην ίδια περιοχή προϋπήρχε από παλαιότερες εποχές ένα πρωτόγονο μαντείο, στο οποίο λατρευόταν η θεα Γη (μυκηναϊκή εποχή). Αγαλματίδια της θεάς έχουν βρεθεί στα ερείπια του ναού της Αθηνάς Προναίας καθώς και σε αυτόν του Απόλλωνα. Αιτία της ίδρυσης μαντείου ήταν η ύπαρξη ενός χάσματος, από το οποίο έβγαιναν αέρια, επιτρέποντας έτσι το να περνούν οι άνθρωποι σε μια κατάσταση έκστασης. Με τον καιρό, περισσότεροι θεοί λατρεύτηκαν μαζί με τη Γη. Σύμφωνα με την μυθολογία, φύλακας του Μαντείου ήταν ο δράκος Πύθωνας, τον οποίο σκότωσε ο Απόλλων. Την Γεωμετρική περίοδο, το μαντείο πέρασε υπό την εξουσία του Απόλλωνα, όπως μαρτυράται και από την αλλαγή από πήλινα γυναικεία ειδώλια σε μπρούτζινα αντρικά. Στην Ιλιάδα αναφέρεται σαν ένας πλούσιος και ιερός χώροςΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ 












Ο  θησαυρός των Αθηναίων





Ο Ναός του Απόλλωνα 




Το Θέατρο 

Το θέατρο από ψηλά


Το στάδιο


Το στάδιο

Το στάδιο

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ










ΑΡΑΧΩΒΑ 
  
Μετά την επίσκεψή μας στους Δελφούς πήραμε το δρόμο για την Αράχωβα, όπου και φάγαμε σε ένα εστιατόριο στο χωριό Ζεμένο.  Ωραίο φαγητό,αναμμένο τζάκι και πολύ κέφι....
Μετά το φαγητό περπατήσαμε στους παραδοσιακούς δρόμους της Αράχωβας.



Η Αράχωβα (ή Αράχοβα) είναι μία ορεινή κωμόπολη του Νομού Βοιωτίας χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού σε υψόμετρο 968 μέτρων. Αποτελούσε έδρα του ομώνυμου δήμου μέχρι τα τέλη του ενώ με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης εντάχθηκε στον νέο Δήμο Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας, του οποίου αποτελεί Δημοτική Ενότητα. Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 3.703 κάτοικοι, ενώ ο πληθυσμός ολόκληρου του δήμου ήταν 4.180 κάτοικοι. Αποτελεί δημοφιλές χειμερινό θέρετρο, χάρη στην ύπαρξη χιονοδρομικού κέντρου, (που τελευταία επεκτάθηκε και ανακαινίστηκε) και τη μικρή της απόσταση από την Αθήνα (153 χιλιόμετρα).


Η επικρατέστερη άποψη για την προέλευση της ονομασία της είναι πως προέρχεται από τη νοτιοσλαβική λέξη Οrechova που σημαίνει καρυδότοπος. Όμως υπάρχουν ακόμη δύο εκδοχές για την προέλευση της ονομασίας της. Σύμφωνα με την πρώτη, η περιοχή ήταν γνωστή στα χρόνια της Επανάστασης ως "Ράχωβα", λέξη ελληνικής ρίζας, η οποία προέρχεται από το συνδυασμό "ράχις" και "ωβάς", κι η οποία χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει την οικιστική ένωση κατοίκων που ζούσαν σε μικρότερα μορφώματα. Η άλλη εκδοχή θέλει τη λέξη να προέρχεται από την ελληνική "ράχις" και τη σλαβική "ova" (τόπος), άρα "Αράχωβα" (Αράχοβα) = "ραχότοπος  ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ 






Το ρολόι - σήμα κατατεθέν της Αράχωβας 


Στις 5.30 ξεκινήσαμε το ταξίδι της επιστροφής. Ήταν μία εκδρομή γεμάτη ανοιξιάτικες εικόνες, αρχαία ιστορία και ελληνική παράδοση.
Επόμενη εξόρμηση του Σωματείου στα Καλάβρυτα στις 4 Μαΐου.


Φωτογραφίες : Ουρανία Κουτούλα, Αντώνης Κοντίτσης, Γιάννης Ηλιού.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου