Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΕΡΜΕΝΗΣ -ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

Το ράψιμο

Ο Βάσος Γερμενής (1896 – 1966) ήταν Έλληνας ζωγράφος και γλύπτης, ο οποίος γεννήθηκε στο Φισκάρδο της Κεφαλονιάς το 1896, αλλά μεγάλωσε στην Κέρκυρα, όπου πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής κοντά στον Σπυρίδωνα Πλατσαίο και τον Στέφανο Τριβόλη.
 Διαβάζοντας 
Το 1915 γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία όμως εγκατέλειψε, λόγω της έφεσής του προς την καλλιτεχνία, και φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών(Α.Σ.Κ.Τ.) της Αθήνας με δασκάλους τους Γεώργιο ΡοϊλόΓεώργιο ΙακωβίδηΣπυρίδωνα Βικάτο και Δημήτριο Γερανιώτη. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα γλυπτικής κοντά στο Θωμά Θωμόπουλο.
Μετά το πέρας των σπουδών του ταξίδεψε στην Ευρώπη και την ελληνική επαρχία. Έμεινε για πέντε χρόνια στην Αιθιοπία, ως επίσημος ζωγράφος του αυτοκράτορα Χαϊλέ Σελασιέ, διακόσμησε το μαυσωλείο του και αγιογράφησε το Ναό της Αγίας Τριάδας στην Αντίς Αμπέμπα. Διοργάνωσε τρεις ατομικές εκθέσεις των έργων του και έλαβε μέρος και σε πολλές ομαδικές.
Τα ζωγραφικά έργα του Βάσου Γερμενή, όπως σημειώνει ο Μ. Στεφανίδης, είναι κυρίως θαλασσογραφίες και ηθογραφίες, που διαπνέονται από ακαδημαϊκή αντίληψη με χρωματικότητα του ύστερου ιμπρεσιονισμού.
Προσευχή

Ο Γερμενής, παράλληλα με το ζωγραφικό έργο του, ασχολήθηκε με τη γλυπτική. Το 1950 φιλοτέχνησε το «Ηρώο των πεσόντων του Βασιλικού Ναυτικού» στο Σκαραμαγκά. Επίσης, λάξευσε με ρεαλιστικό τρόπο πλήθος προτομών, όπως τουΔιονυσίου Σολωμού, του Λορέντζου Μαβίλη, του Ανδρέα Λασκαράτου κ. ά.
Μαρμάρινη προτομή του Διονυσίου Κόκκινου (1883 – 1967), ακαδημαϊκού, ιστοριογράφου, πεζογράφου και συγγραφέα θεατρικών έργων, έργο του Βάσου Γερμενή, έχει τοποθετηθεί στο κηπάριο της πίσω πλευράς της Εθνικής Βιβλιοθήκης στην Αθήνα.
Ο Γερμενής έλαβε ως τιμητικές διακρίσεις το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος και το Χρυσό Σταυρό του Γεωργίου Α'


ΠΙΝΑΚΕΣ 

Αλώνι

Χειμαδιά


 Αγρόκτημα

Αγροτικό 

Στο χωράφι

Αγρότισσα 

Βοσκοπούλα 

Θερισμός


Ηλικιωμένη κυρία 

Τσοπάνης

 Πλένοντας μπροστά στο τζάκι


 Σαρωμα της αυλής 

Στην αυλή 


 Στη βρύση 


 Στο χωριό 
Επιστροφή στο χωριό 
Το ξεφόρτωμα

Ρίξιμο της βάρκας


Τοπίο με βάρκα 

Ψαράδες 


Ψαράδες στη Μύκονο

Αναμονή στο νησί 

Μαζεύοντας τα δίχτυα 


Σοκάκι


Σπίτια 


Σπίτια σε ποτάμι


Το άπλωμα των ρούχων

Υπαίθριο καφενείο


Εσπερινός 


Πειραιάς 
Μύκονος

Σαντορίνη 

Είσοδος λιμανιού

Χωρικοί διασχίζουν το ποτάμι με γαϊδούρια 

Φορτωμένα γαϊδουράκια - Σύρος 

Υπαίθρια αγορά 

Υδρα



 









ΠΗΓΕΣ - ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ 
ΓΙΑ ΤΟΥΣ  ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΟΥ : http://paletaart.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου