Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΦΙΛΙΑΣ "ΤΑ ΣΠΑΡΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΦΙΛΕΑ ΦΟΓΚ (ή 20 ανίερες προτροπές αντιβίωσης)"


ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ
Είμαι αυτός που το 1872, μαζί με τον αφοσιωμένο υπηρέτη του Πασπαρτού, κατόρθωσε να πραγματοποιήσει το Γύρο του Κόσμου σε μόλις 80 ημέρες, κερδίζοντας τις 20.000 λίρες του σχετικού στοιχήματος. Ωστόσο τα «Σπαράγματά» μου συντάχθηκαν πολύ αργότερα, μεταξύ 5ης και 27ης Ιουλίου Βερν του 2014, κατά τη διάρκεια δηλαδή του 101ου Ποδηλατικού Γύρου της Γαλλίας. Του οποίου είμαι θιασώτης αφότου η ευγενική Λέσχη όπου σύχναζα μετετράπη σε αγοραίο καζίνο κι εγώ χρεοκόπησα οριστικά στοιχηματίζοντας τώρα ότι μπορούσα να ζήσω 20.000 λεύγες πάνω απ’ τη στεριά, στα σύννεφα. Έκτοτε παρακολουθώ μονάχα τηλεόραση, και οι κάθε λογής «γύροι», ακόμα και με καρουζέλ, μου έχουν γίνει έμμονη ιδέα – όλα επουλώνονται και λησμονούνται, εκτός απ’ τους αλλοτινούς θριάμβους μας. Όμως, ο 101ος Tour de France φαίνεται ότι μου προκάλεσε σοβαρό υπαρξιακό ίλιγγο. Διότι πώς αλλιώς ερμηνεύεται το γεγονός ότι το κάθε τηλεοπτικό ετάπ μού ενέπνεε, σχεδόν μου υπαγόρευε, και από μία ανίερη προτροπή; Μεγαλοδύναμε Θεέ, γιατί συνεχίζεις να δοκιμάζεις τον ήδη συντετριμμένο δούλο σου; Πυρηναία, Βρετάνη, Νορμανδία, Αλσατία, Άλπεις, Κυανή Ακτή – όλες οι διαδρομές με παρωθούσαν, σαν ημιπαράφρονες Πυθίες που αντί για φύλλα δάφνης χρησιμοποιούσαν ποδηλάτες, σε αδιανόητες ενέργειες, τουλάχιστον ηθικά επιλήψιμες. Το μόνο που, μετά βίας, θα επέτρεπα στον εαυτό μου θα ήταν να τις καταγράψει, πειρασμό στον οποίο η ματαιοδοξία μου δεν κατάφερε ν’ αντισταθεί. Και ίσως κάποτε λογοδοτήσω γι’ αυτό.
                                                                                                                               

1ο ΕΤΑΠ
Δεξιώσου τις αντιξοότητες του βίου φορώντας το φράκο της αβρότητας και, ταυτοχρόνως, παίζοντας το μπεγλέρι του κωλοπαιδισμού. Κι αφού χορέψετε βαλς στην αίθουσα τελετών των ανακτόρων σου, παράσυρέ τες δολερά στον τεκέ του μαγειρειού για τον καρσιλαμά των χαστουκιών σου. Γίνε ρεμπέτης δίχως ν’ απαρνηθείς τα αρωματισμένα κιλοτάκια σου.

2ο ΕΤΑΠ
Διοχέτευσε την απύθμενη θηριωδία σου αποκλειστικά στις μέλισσες. Φιλανθείς σαν χίπις, ιπτάμενες σαν άγγελοι, είναι τα μόνα πλάσματα επί της γης που όταν σε κεντρίσουν αυτοκτονούν, κι έτσι σε συγχωρούνε δωρεάν. Γνωρίζεις πολλές εργάτριες που άμα τις απολύεις σου χαρίζουν την υπεραξία των χυμών τους; Ακόμα και το κεράκι του εξιλασμού σου για τα δεινά που τους προξένησες, πάλι αυτές θα στο δωρίσουν.

3ο ΕΤΑΠ
Λοξοδρόμησε και πρωτοπόρησε –οδηγώντας τους πάντες σε αδιέξοδο– ερωτευόμενος όχι θηλαστικά, ΠΑΕ ή σφυροδρέπανα, αλλά μιαν εξωτική χώρα. Αν είσαι σινεφίλ και ηδονιστής, θα σου πρότεινα τη Μαύρη Βενεζουέλα. Αν, αντιθέτως, είσαι θρησκόληπτος και ηθικιστής, ο Άγιος Μαυρίκιος είναι ο παράδεισος που θα σε κολάσει.

4ο ΕΤΑΠ
Διαιτήτευσε σθεναρά και αμερόληπτα τον εσωτερικό σου αγώνα. Στην αρχή τιμώρησε με πέναλτι τη φιλαυτία σου – ανέτρεψε τον Πλησίον μέσα στη μικρή ζωή σου. Κατόπιν αποδεκάτισε τις αυταπάτες σου με την κίτρινη κάρτα – σε ξεγελάνε διαρκώς. Εντέλει, χωρίς καθυστερήσεις, τράβηξε τη σκανδάλη της κόκκινης – ο Θάνατος κερδίζει πάντα. Οι χουλιγκάνοι της Φιλοσοφίας θα σε αποθεώσουν!

5ο ΕΤΑΠ
Εκκλησιάσου το Τριώδιο με περιβολή βατραχανθρώπου. Ο συμβολισμός της αμφίεσής σου θα γίνει κατανοητός απ' τους σκανδαλισμένους ιχθύς όταν εξακοντίσεις τη σερπαντίνα του καμακιού σου στη δεσποτική όρκα που θα σε αφορίζει ωρυόμενη από τον άμβωνα: Εν μέσω Απόκρεων προσήλθες ντυμένος υδρόβιος Ζορό στο μπαλ μασκέ του ενυδρείου.

6ο ΕΤΑΠ
Αποστήθισε τον τηλεφωνικό κατάλογο της περιοχής σου, εκτός από το γράμμα Χι. Έπειτα λάτρεψε αδιακρίτως όλους τους εγγεγραμμένους που έμαθες. Να είσαι βέβαιος ότι σε κάποια σκοτεινή πάροδο του Χρόνου θα νιώσεις στην καρωτίδα σου το ξυράφι του άγνωστου Χ. Του πιο αξιολάτρευτου ανθρώπου στον κόσμο. Που εξαίρεσες.

7ο ΕΤΑΠ
Κρούσε πένθιμα το μέτωπό σου στην καμπάνα της ενορίας σου. Σύντομα θα κυκλωθείς από χλομές, μαυροντυμένες γυναίκες με πρησμένα μάτια. Επίλεξε την πιο χαροκαμένη, αυτήν που έχει ενταφιάσει τους περισσότερους ανθούς, και απάγαγέ την στη μουσικοχορευτική νήσο Ίμπιζα. Το μαυσωλείο σου θα γίνει τόπος προσκυνήματος από τους ανά την υφήλιο clubbers, κι αυτή βαθύπλουτη απ’ τις εισπράξεις ιέρεια της trance και της ακολασίας.
                                                                      
8ο ΕΤΑΠ
Σύρε το δοξάρι της λύρας σου πάνω στο χάρτη της Αφρικής το καλοκαίρι. Θ’ ακούσεις έναν σπαρακτικό κελαηδισμό. Είναι το δικό σου χελιδόνι – το μόνο που δεν επέστρεψε ακόμα. Και κατεβάζοντας το φερμουάρ του θώρακά σου, περίτρομος θα αντικρίσεις μια πάλλουσα μισογκρεμισμένη χελιδονοφωλιά.

9ο ΕΤΑΠ
Αμφιταλαντεύσου μεταξύ ζωής και θανάτου τρώγοντας αχλάδια. Οι οικείοι σου γονυπετείς θα σ’ εκλιπαρούν να κατέβεις, επικαλούμενοι ακριβώς τους λόγους που σε οδήγησαν στην κόψη της στέγης («τι θ’ απογίνουν τα τέσσερα παιδιά σου;», «ποιος θα εξοφλήσει το δάνειο;», «έχεις όλη τη ζωή μπροστά σου»). Ωστόσο εσύ, αδιάλλακτος, ατάραχος, ακροβατώντας στο μεταίχμιο, θα γεύεσαι αφ’ υψηλού τη σάρκα πράσινων κώλων.

10ο ΕΤΑΠ
Πολτοποίησε με σφυράκι τους αντίχειρές σου και επισκέψου αποφασιστικά ένα πορνείο. Παρά τις αντιρρήσεις της γαλακτοβιομηχανίας και της μαμάς σου, επιτέλους ενηλικιώθηκες! Είναι καιρός να πάψεις να πιπιλίζεις το δάκτυλο για να γλαρώσεις, ή να κάνεις οτοστόπ σε παιδόφιλους οδηγούς ψυγείων της ΑΓΝΟ για να σε μεταφέρουν στο κατάστημα παιχνιδιών όπου εργάζεσαι, φιλεύοντάς σε έναν πύραυλο με άσπρη κρέμα.

11ο ΕΤΑΠ
Αν είσαι παιδαγωγός, κατερείπωσε άφοβα τον ψυχισμό των μαθητών σου. Η Έδρα θ’ αναδεικνύει την καισαρική προτομή σου, αποκρύβοντας επιμελώς την αναπηρική πολυθρόνα όπου είναι καθηλωμένο το άλλο σου μισό: ο σακατεμένος λεγεωνάριος της ζωής, ο αγγαρεμένος σκοπός της διδακτέας πύλης. Και μόνον ο αλλοδαπός σπουργίτης που ταπείνωσες θα καταλάβει το τρέμουλο της ύπαρξής σου όταν ηχεί το τελευταίο κουδούνισμα του επιστάτη.

12ο ΕΤΑΠ
Αποσβόλωσε το ακροατήριό σου σερβίροντάς του την ωμή αλήθεια με γκουρμέ ψεύδη. Θα μπορούσες, λόγου χάριν, να ισχυριστείς ότι δείπνησες μες στην κοιλιά του Ιωνά αφού πρώτα είχες μετατρέψει το Ιόνιο σε κώνειο και την Κεφαλονιά σε κήτος. Μόλις υπαινίχθηκες, καταχειροκροτούμενος, την τροφική δηλητηρίαση που έπαθες στην ταβέρνα κάποιου Γιάννη τις προάλλες στο Αργοστόλι.

13ο ΕΤΑΠ
Αξίωσε με αναφιλητά απ’ την υπέργηρη μητέρα σου να σε θηλάσει εκ νέου. Οι πιθανότητες να μετοικήσει στο λόφο με τα κυπαρίσσια είναι απίθανα μεγάλες. Με τέτοιες εκλεπτυσμένες πανουργίες λύσε το γόρδιο λώρο με τον οποίο η Μάγισσα σ’ έχει δέσει στην τραπεζαρία του κόρφου της – τραπεζαρία κατάφορτη με τρυφερούς μαστούς, επιστήθιο γάλα και γλυκονανουρίσματα, αλλά χωρίς ούτ’ ένα σιροπιαστό μουνί, απ’ όπου κι εσύ ανάβλυσες. 

14ο ΕΤΑΠ
Διασάλπισε την αποστροφή σου για τον προσκοπισμό, θεωρώντας τον καρκίνωμα. Αυτοί οι δήθεν καλοί Σαμαρείτες, οι πρόσκοποι, θα ήταν φρόνιμο να οδηγηθούν στο πλησιέστερο κλουβί υψίστης ασφαλείας. Όλοι οι λυκάνθρωποι που σήμερα σε δαγκάνουν ανηλεώς υπήρξαν άλλοτε λυκόπουλα που επωμίζονταν τον Επιτάφιο.

15ο ΕΤΑΠ
Κατασκήνωσε σε τέλμα και προτού βουλιάξεις, ανιστόρησε τη ζωή σου στα Γερμανικά. Γυρίνοι, νερόφιδα και λιμπελούλες θα παρακολουθούν βουρκωμένα το παράξενο δράμα σου. Κι αν είσαι τυχερός κάποια Νίτσα, εκλαμβάνοντας τη γλώσσα του Νίτσε σαν παραλήρημα σαλού, θ’ αναδυθεί από τα βάθη του έλους για να σε ελεήσει.

16ο ΕΤΑΠ
Προσεδαφίσου ξαφνικά με αλεξίπτωτο εκεί όπου σε μισούν μέχρι παρακρούσεως. Δέξου ιπποτικά τις μεσαιωνικές τους ακρότητες. Ο εκούσιος και μαρτυρικός τεμαχισμός σου θ’ αναστατώσει σύμπασα την ψηφιακή οικουμένη, προπάντων τους θεολογικούς υπολογιστές. Ανέκαθεν αποτελούσες πρόβλημα, Μανώλη μου: Οι φίλοι σου σε θεωρούσαν μακάριο γρίφο, ενώ οι εχθροί σου σε μετέβαλαν σε μακάβριο παζλ. Και ύστερα άπαντες σε μετάλαβαν μετ’ ευλαβείας.

17ο ΕΤΑΠ
Ψυχορραγώντας, τραγούδησε έναν βαθύ, υπερηχητικό αναστεναγμό. Ίσως προλάβεις να δεις τα πρόσωπα των θλιβερών κληρονόμων που σε περιβάλλουν να θρυμματίζονται σαν τζάμια. Έως κι ο Χάρος θα ραγίσει. Είχες σωρεύσει πολύ καημό, λευκέ μου κύκνε, καθώς υπήρξες ισόβιο θύμα των προθέσεων: Πολλοί σε υπο-τίμησαν, άλλοι σε δια-τίμησαν, κάποιοι σε επι-τίμησαν, και ουδέποτε σε τίμησαν άνευ προθέσεως.

18ο ΕΤΑΠ
Περίσωσε την περιουσία σου αναμιγνύοντας σοφά την ποίηση με την ουρολαγνεία. Αντί να του προσφέρεις βαρύτιμα δώρα, κένωσε τα υγρά σου πάνω στο ταίρι σου. Και, μειδιώντας σαν τον Μίδα, βεβαίωσέ το ότι τώρα είναι το ίδιο ένα μαλαματένιο κόσμημα, αφού το περιέλουσες με το χρυσάφι των νεφρών σου.

19ο ΕΤΑΠ 

Ανήμερα των γενεθλίων σου, μετά το κοκτέιλ πάρτι, αγρύπνησε και αφουγκράσου. Στο αραχνιασμένο πατάρι κάποιος θα ξεκαρδίζεται στα γέλια. Είναι ο ευτυχής βρεφικός εαυτός σου στην αγκαλιά των από χρόνια νεκρών γονιών σου – θαμμένοι πλέον όλοι σ’ ένα κουτί. Την είχες λησμονήσει αυτή τη φωτογραφία. Και μόλις την ξαναδείς, ακαριαία θα πεθάνεις, όπως τη μέρα που γεννήθηκες. Στα κλάματα.

20ο ΕΤΑΠ
Προσηλυτίσου στην πιο ερμητική αίρεση, εξεμώντας το παρελθόν σου. Στις ψυχεδελικές κατακόμβες της, ανάμεσα σε θυμιάματα και στεναγμούς, θα με συναντήσεις. Εμένα, τον Φιλέα της ομίχλης, αυτοπροσώπως. Θα είμαι αυτός που, επιδεικνύοντας το διαβατήριο ασθενείας του, θα στοιχηματίσει μαζί σου ότι θα κάνεις το Γύρο του Πόνου σε 80 χρόνια. Χωρίς Πασπαρτού – κατάμονος.



ΕΠΙΛΟΓΟΣ (Ετάπ τερματισμού στο Παρίσι)
Ο Ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας (Tour de France) είναι το μεγαλύτερο ετήσιο αθλητικό γεγονός στον πλανήτη. Καλύπτει περίπου 3.500 χιλιόμετρα, τα οποία κάθε χρονιά είναι διαφορετικά, και διεξάγεται πάντοτε τα απογεύματα του Ιουλίου. Τις 21 ποδηλατικές διαδρομές (ετάπ) που περιλαμβάνει, στις 23 ημέρες της διάρκειάς του, παρακολούθησαν πέρυσι 12 εκατομμύρια θεατές και 3,5 δισεκατομμύρια τηλεθεατές, καθώς τις μετέδωσαν 100 τηλεοπτικά δίκτυα σε 190 χώρες.


Φ.Φ.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου