Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Desktop Build: Όσα πρέπει να ξέρεις για το στήσιμο ενός PC



Τα βασικά που πρέπει να ξέρεις για το στήσιμο ενός personal desktop. Μάθε λίγα tips για να φτιάξεις ένα καλό PC.

Η τεχνολογία πλέον έχει μπει για τα καλά στα σπίτια μας. Δεδομένου ότι ο υπολογιστής είναι ένα απαραίτητο, πλέον, στοιχείο του σπιτιού μας, θα πρέπει να ξέρουμε κάποια πράγματα γι αυτούς και να μην αφήνουμε τον εαυτό μας εκτεθειμένο στην επιλογή του υπαλλήλου του καταστήματος κατά την αγορά. Ακόμη, η αναξιοπιστία των laptop και tablets ως προς την αντοχή αλλά και τις δυνατότητες, πρέπει να μας βάζουν σε σκέψεις για αγορά ενός πιο μόνιμου εργαλείου το οποίο δε θα χρειάζεται αλλαγή κάθε 4 χρόνια.

Η επιλογή αγοράς ενός desktop συνιστάται περισσότερο σε αυτές τις περιπτώσεις. Ένας σταθερός υπολογιστής έχει πολλά προτερήματα σε σχέση με τα laptops ή τα tablets. Αρχικά, υπάρχει μεγαλύτερη ευκολία επαναφοράς σε περίπτωση βλάβης, όχι μόνο του software (των προγραμμάτων δηλαδή που λύνεται με ένα format) αλλά και του hardware (αν χαλάσει κάποιο εξάρτημα). Αν για παράδειγμα καεί ένα ανεμιστηράκι ή ακόμα χειρότερα μια κάρτα γραφικών, ο χρήστης μπορεί να αντικαταστήσει το συγκεκριμένο μηχάνημα πολύ πιο εύκολα. Η αντοχή του desktop είναι ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα. Ένα desktop που το προσέχεις και δεν είχε από την αρχή βλάβες (που τις καλύπτει η εγγύηση), μπορεί να κρατήσει ακόμη και δέκα(!) χρόνια, μην πω βέβαια για τη δική μου εμπειρία ενός desktop που το έχω ακόμη σπίτι μου από το 1999 και ακόμη κρατάει. Από εκεί και έπειτα, όπως γίνεται συνήθως, ένα desktop το αλλάζουμε μόνο όταν θέλουμε ένα pc πιο εξελιγμένο σε σχέση με το παλαιότερο.



Από την άλλη, η αναξιοπιστία των laptops δεν έχει προηγούμενο. Βέβαιη βλάβη μπαταρίας, πρόβλημα πάνω στον ένα χρόνο και το σύνηθες πρόβλημα στο πληκτρολόγιο είναι λίγα από αυτά που ακούω συνέχεια από χρήστες. Τα tablets, που για μένα δεν θα πρέπει να συγκρίνονται με laptop και desktop σαν όμοια, καθώς τα θεωρώ ξεχωριστά ως προς τον τρόπο λειτουργίας και χρησιμότητας, είναι ακόμα νέα στην αγορά και τα πρώτα προβλήματα έχουν ήδη φανεί. Φυσικά, τα πάντα είναι μηχανές, κανείς, ούτε καν στα desktop δε σου εγγυάται διάρκεια. Ακόμη, έχουν αρκετά περιορισμένες δυνατότητες σε σχέση με ένα desktop ενώ αντιθέτως, η τιμή τους μπορεί και να τα ξεπερνά. Οπότε πραγματικό συμφέρον στην αγορά τους δεν έχουν ούτε σε τιμή.

Όπως συμπεραίνουμε λοιπόν, η αγορά desktop είναι μονόδρομος όταν θέλουμε (ΟΜΩΣ!) να έχουμε έναν πραγματικό υπολογιστή, στο φουλ των δυνατοτήτων του, χρησιμοποιώντας κάθε λειτουργία που μπορεί να σου δώσει ένας υπολογιστής, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα παραπάνω που σου προσφέρει ένα laptop ή ένα tablet είναι διευκόλυνση μεταφοράς αλλά και το να γίνει ο υπολογιστής σου προέκταση του χεριού σου, που το θεωρώ κάπως υπερβολικό. Ένα desktop λοιπόν, μπορείς να το αγοράσεις με δύο τρόπους, ή έτοιμο όπως τα laptops ή τα tablets τα οποία τα συναρμολογεί μια εταιρία (όχι απαραίτητα η μητέρα εταιρία αλλά και κάποιο κατάστημα) ή να αγοράσεις τα εξαρτήματα μόνος σου. Αφού τα επιλέξεις ο ίδιος μπορείς να παραγγείλεις να σου το συναρμολογήσουν ή να το συναρμολογήσεις μόνος σου. Εμείς δε θα φτάσουμε βέβαια ως το προχωρημένο σημείο της συναρμολόγησης (αυτό άλλωστε μαθαίνεται οπτικά) αλλά μπορούμε να γνωρίζουμε κάποια tips που θα μας βοηθήσουν στο να στήσουμε ένα desktop.

Τι πρέπει αρχικά να γνωρίζω;

Το πρώτο πράγμα που οφείλεις να γνωρίζεις πριν αγοράσεις ένα desktop είναι η χρήση του. Σε ποιες λειτουργίες θέλουμε να εστιάσουμε; Ποιες ανάγκες θέλουμε να καλύψουμε; Είναι για ερασιτεχνική ή επαγγελματική χρήση; Όλα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή των χαρακτηριστικών του υπολογιστή. Ένας αρχάριος χρήστης ή ένα παιδί θα επιλέξει κάτι απλό. Μαθητική και εγκυκλοπαιδική χρήση, με internet και κάποια βοηθητικά προγράμματα συγγραφής και αναπαραγωγής πολυμέσων. Αυτά υπάρχουν σε όλα τα pc και δε χρειάζεται καν να ασχοληθούν με τα χαρακτηριστικά των desktops. Τι θα γίνει όμως σε περίπτωση που ο χρήστης το χρειάζεται για ταχύτητα εργασιών, για αποθήκη τεράστιων όγκων πληροφορίας, για gaming, για παραγωγή multimedia ή ακόμη και για υψηλή ποιότητα εικόνας;


Πόσα χρήματα διαθέτω;

Ανάλογα με τη χρήση του υπολογιστή, ανεβαίνει και η συνολική τιμή του desktop. Τα χαρακτηριστικά κάθε εξαρτήματος ανεβαίνουν ανάλογα με την επικείμενη χρήση του pc. Να υπολογίσουμε, ότι αυτό για το οποίο μιλάμε, είναι μόνο το κουτί του υπολογιστή, χωρίς τα περιφερειακά του, δηλαδή την οθόνη, τα ηχεία, το πληκτρολόγιο, το ποντίκι κλπ. Για να καλύψω χοντρικά τις ανάγκες ενός χρήστη που αναζητά στο internet, που να είναι gamer, με hobby στην επεξεργασία και παραγωγή multimedia, όντας και λάτρης ταινιών, το κουτί του θα κοστίζει το minimum 750 €. Αν δεν είστε κάτι από αυτά, θα βγει λιγότερο έως και πολύ λιγότερο.

Από τι αποτελείται ένας υπολογιστής;

Βασικό είναι να γνωρίζουμε πάντα από τι αποτελείται ένας υπολογιστής. Ένας υπολογιστής αποτελείται από: το κουτί του, το τροφοδοτικό, τον επεξεργαστή, τη μητρική πλακέτα, την μνήμη RAM (προσωρινή μνήμη), το σκληρό δίσκο (μόνιμη μνήμη) και την κάρτα γραφικών. Έπειτα, προσθέτεται σίγουρα ένας reader εξωτερικών ψηφιακών δεδομένων CD, DVD (παλαιότερα floppy), μια οθόνη, ένα ποντίκι και ένα πληκτρολόγιο. Αυτά είναι τα βασικά. Τα σημαντικά πάντως, είναι τα αρχικά, καθώς τα υπόλοιπα δεν έχουν μεγάλη σημασία στην επιλογή τους, όλα θα κάνουν τη δουλειά τους.

Επεξεργαστής


Ο επεξεργαστής είναι η καρδιά του υπολογιστή. Γνωστός και ως CPU είναι ο επεξεργαστής πληροφορίας που ενώνει το hardware με το Software και εκτελεί τις εντολές των προγραμμάτων. Σε ένα επεξεργαστή πρέπει να προσέχουμε κάποια χαρακτηριστικά. Αρχικά ο αριθμός των πυρήνων του είναι σημαντικός, καθώς η λειτουργία του μοιράζεται και δεν γίνεται μεμονωμένα. Έτσι πετυχαίνεται ταχύτητα και σου εξασφαλίζει περισσότερες λειτουργίες χωρίς κόπωση του υπολογιστή σου. Μεγάλο ρόλο παίζει και η συχνότητα επεξεργασίας (μετριέται σε GHz). Ακόμη υπάρχει και μια cache memory. Όλα αυτά προφανώς, σε σχέση με τη χρήση που θα κάνεις, πάει αναλογικά. Όσο πιο ανεβασμένοι είναι οι αριθμοί τους, τόσο καλύτεροι επεξεργαστές θα είναι. Συνιστώ: Με τα τωρινά δεδομένα ο επεξεργαστής θα πρέπει να είναι turbo ώστε να σηκώνει όλες τις λειτουργίες ενός υπολογιστή. Οι πυρήνες θα πρέπει να είναι σίγουρα τέσσερις και άνω. Η λειτουργία τους μοιράζεται άρτια και ένας έμπειρος χρήστης είναι καλυμμένος. Η συχνότητα είναι σχετική. Οι άνω των 3 GHz θα σε καλύψουν, ενώ οι 3.5 να θεωρούνται άψογες. Μια μνήμη 8 MB Cache πιστεύω ότι θα σας καλύψει. Υπάρχουν δύο βασικές μάρκες επεξεργαστών, η Intel και η AMD. Τη δεδομένη στιγμή και οι δύο θεωρούνται αξιόπιστες, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία και την ποιότητα της Intel, συνιστώ αυτή. Μια επιλογή CPU Intel i5 ή i7 είναι η καταλληλότερη.

RAM



Η RAM είναι η προσωρινή μνήμη του υπολογιστή, όπου αποθηκεύονται πληροφορίες για λίγο έως ότου ή τις αποθηκεύσουμε ή τις κάνουμε να χαθούν (π.χ. όταν γράφουμε ένα κείμενο μέχρι πριν την αποθηκεύσουμε). Οι RAM είναι πολλές μνήμες, συνήθως και τις διαλέγουμε σε δυάδες. Η μνήμη τους λοιπόν είναι το μόνο χαρακτηριστικό τους και με τα τωρινά δεδομένα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 8 GB. Οπότε αγοράζετε δύο των 4 GB.

Κάρτα γραφικών


Η κάρτα γραφικών δίνει το έξτρα στη λειτουργία του υπολογιστή. Επεξεργάζεται γραφικά παιχνιδιών, ταινιών κλπ. Μιλάμε πάντα για αυτόνομη και όχι δεσμευμένη κάρτα(την οποία έχει κάθε επεξεργαστής και είναι μικρής δυναμικότητας). Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να κοιτάξουμε είναι η μνήμη της, τη ταχύτητα μνήμης και τη ταχύτητα πυρήνα (με το boost clock). Μη ξεχάσετε να δείτε τη συνδεσιμότητα που έχει με το τροφοδοτικό (χρειάζεται ξεχωριστή τροφοδοσία κάποιες φορές). Λαμβάνοντας υπόψη τα τωρινά παιχνίδια και τις απαιτήσεις τους, η minimum μνήμη που χρειάζεται είναι 2 GB, ενώ θα κοιτάξετε για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα πυρήνα και μνήμης. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη και μοντέλα από ξεχωριστές εταιρίες που είναι πράγματι καλά. Το μόνο που μπορώ να πω παραπάνω είναι να επιλέξετε ανάμεσα σε NVIDIA και AMD κάρτες, κατά προτίμηση στην NVIDIA πάντως.

Σκληρός δίσκος


Ο σκληρός δίσκος είναι απλή υπόθεση, κοιτώντας δύο χαρακτηριστικά, τη χωρητικότητα και την ταχύτητα. Πλέον έχουν βγει κάποιοι σκληροί δίσκοι που ονομάζονται SSD και είναι ταχύτατοι. Στη χρήση του καθενός είναι η επιλογή χωρητικότητας. Αν θέλεις να κάνεις τον υπολογιστή σου μια αποθήκη αμέτρητης δισκογραφίας, εικόνων, ταινιών, games και v
ideo δεν έχεις παρά να ανεβαίνεις στη χωρητικότητα. Επειδή δεν είμαστε και….το piratebay, 1 TB είναι κατάλληλο και θα σας καλύψει. Οι SSD σκληροί δίσκοι είναι κάτι πιο εξελιγμένο που σου εξασφαλίζει τεράστια ταχύτητα στη μεταφορά δεδομένων(φωτογραφιών, βίντεο). Προς το παρών, δε χρειάζεται να φτάσουμε εκεί, οπότε καλύτερα διαλέξτε ένα απλό σκληρό ώστε να μην ανεβείτε στη τιμή.

Μητρική Κάρτα

Το σημαντικότερο. Εδώ απλά θα κοιτάξετε τις συνδέσεις ώστε να μπορεί να συνεργάζεται με τα υπόλοιπα εξαρτήματα. Όσο ανεβαίνει η τιμή, τόσο πιο πολύ βέβαια θα ανεβαίνει και η ποιότητα της κατασκευής.


Όσον αφορά το τροφοδοτικό, θα πρέπει να κοιτάξουμε πόση τροφοδοσία σε W (βατ) χρειάζεται το σύστημα μας, βάζοντας πάντα παραπάνω από το συνολικό. Μια κατάλληλη ποσότητα τροφοδοσίας είναι 700 W. Ακόμη, σε περίπτωση που δεν θέλουμε θόρυβο, θα πρέπει να διαλέξουμε να είναι αθόρυβο το ανεμιστηράκι του, το οποίο ψύχει καλά. Ακόμη, η επιλογή του κουτιού θα πρέπει να καθορίζεται ανάλογα με το να χωράει (προφανώς) το σύστημα αλλά και να ληφθεί υπόψη η κατανομή του χώρου μας ώστε να χωράει π.χ. στο γραφείο μας.

Τα υπόλοιπα είναι στην αρέσκεια σας, λίγη σημασία έχουν. Η οθόνη και τα ηχεία θέλουν λίγο παραπάνω προσοχή στην επιλογή τους, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Τα ηχεία, προσθέτοντας αυτόνομη κάρτα ήχου στο PC σας, εξασφαλίζεται η ανώτερη ψηφιακή ποιότητα ήχου αλλά δεν είναι απαραίτητη.

Αυτές οι πληροφορίες είναι αρκετές για το στήσιμο ενός PC Desktop. Προσοχή στην εγγύηση του κάθε εξαρτήματος αλλά και στη συνολική εγγύηση του desktop. Με επιφυλακτική χρήση δεν θα έχετε hardware πρόβλημα εκτός και αν είναι ελαττωματικό από την αρχή. Έτσι απαλλάσσεστε τελείως από την έννοια του hardware και επικεντρώνεστε στα προγράμματα και το στήσιμο του λειτουργικού σας συστήματος.

3 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε για το άκρως κατατοπιστικό άρθρο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια βοήθεια. Συγκριτική λίστα απόδοσης/τιμής για cpu, video card, hard disk, ram.
    http://www.cpubenchmark.net/

    ΑπάντησηΔιαγραφή