Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΟΥ " Ο ΤΑΥΡΟΣ ΚΑΙ Η ΟΡΝΙΘΑ "

                          
Θανάσης Πάνου "καθημερινότητα"

Ο Ταύρος είναι ένα ογκώδες  ζώο που χρησιμεύει στις ταυρομαχίες. Οι ηγέτες  τον θαυμάζουν και τον κρεμάνε στο πέτο τους κονκάρδα, ενώ οι κυνηγοί της εξουσίας φθονούν τη θέση του ταυρομάχου στην Αρένα . Οι θεατές δεν είναι άλλοι από τους απλούς πολίτες, χαρούμενους χειροκροτητές όλων των θεαμάτων που παρέχονται απλόχερα από την κάθε ηγεσία. Το γέρικο κατεστημένο μπορεί έτσι να ελέγχει τον ταύρο, τον πολίτη, την ανώδυνη εκτόνωση και η γερακοφωλιά  της εξουσίας εξασφαλίζει την ήπια αναπαραγωγή της, Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα της μαζικής ηρεμίας, ο ταύρος μερικές φορές γίνεται απρόσμενα επιθετικός, όπως άλλωστε ως ταύρος οφείλει, καρφώνει τον ταυρομάχο και ενίοτε ορμά προς τους θεατές, αμφισβητώντας το προκαθορισμένο τέλος  του θεάματος. Είναι δηλαδή ένας εν δυνάμει επαναστάτης, Γι αυτό και είναι ο μέγας επιβήτωρ.
  Η όρνιθα είναι ένα κωμικό πτηνό που ίπταται επίγεια. Οι ηγέτες την περιφρονούν ενώ η προπαγάνδα,την αγαπά και πονηρά προωθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα τη φιλοσοφία της ζωής της. Από την άλλη, οι νομοταγείς πολίτες ελπίζοντας στο «αυγό της κότας», εκτρέφουν και οικειοποιούνται την ιδεολογία της. Η αρσενική όρνιθα – 0 πετεινός – δεν έχει καμία σχέση με τον ταύρο , παρ’  όλο   που ως μονομάχος συχνάζει σε αρένες.  Οι κοκορομαχίες είναι ένας υποκινούμενος σπαραγμός  των ορνίθων  προς τέρψιν του θεάματος και του αβίαστου κέρδους, Η όρνιθα δεν θα επιτεθεί ποτέ στους θεατές, ούτε θα εμφανίσει συμπλέγματα επαναστατικότητας Ο κόκορας θα μείνει ηγέτης στο κοτέτσι του, ο πολίτης θα ασχολείται με τα του οίκου του και ο ταύρος θα τρέχει κερατώνοντας την αρμονία και την ιερή στασιμότητα.

    Στις ταυρομαχίες άφθονο το αίμα ρέει. Αυτό λέγεται ιστορικός υλισμός.  Στις κοκορομαχίες  βαλτώνεις στις κουτσουλιές.  Αυτό λέγεται καθημερινότητα.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου