Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΠΟΛΥΚΡΕΤΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ " ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΙΣΒΟΛΕΣ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ "


H κατάσταση με τους Γερμανούς στο σβέρκο μας δεν είναι φρέσκια υπόθεση, ούτε καν του 20ου αιώνα. Το ξανθό γένος τους έχει ξεκινήσει το ξεζούμισμά μας από πολύ νωρίτερα. Ξεκινάω λοιπόν ένα μίνι αφιέρωμα σε όλα τα περάσματά τους από δω.

 1.ΟΙ ΕΡΟΥΛΟΙ 



Οι Harji (Ερουλοι στα Ελληνικά από τα έλη όπου διέμεναν) ήταν γερμανικό φύλο εγκατεστημένο στα βόρεια του Ευξεινου Πόντου, κοντά στην Αζοφική θάλασσα. Ηταν άγριοι πολεμιστές που η εκπαίδευσή τους θύμιζε τον Σπαρτιατικό τρόπο στην πιο extream μορφή του. Οι Ερουλοι, πιεζόμενοι το 267 από τους Οστρογότθους της Δακίας, αποφασίζουν να εξτρατεύσουν στα νότια. Προορισμός: Ελλάδα. Η εισβολή και η καταστροφή άρχισε από το Βυζάντιο και τα νησιά και συνεχίστηκε στην Αθήνα που υφίσταται την μεγαλύτερη, από την εποχή των Περσικών πολέμων, καταστροφή της. Τότε ήταν που κάηκε ο Παρθενώνας, που ισοπεδώθηκε η Αγορά και που έγινε καλοκαιρινό το ωδείο του Ηρώδου του Αττικού. Μέχρι τότε κατείχε την πρωτιά στο βιβλίο Guiness (αν υπήρχε τότε) ως το μεγαλύτερο στεγασμένο κτίριο χωρίς ενδιάμεσες κολώνες, ρεκόρ που καταρρίφθηκε 17 αιώνες αργότερα! Οι Ερουλοι συνέχισαν το καταστροφικό τους έργο περνώντας από την Κόρινθο, το Αργος και την Σπάρτη. Μη έχοντας κάτι άλλο να καταστρέψουν και ν' αρπάξουν, φεύγουν για τα βόρεια όπου επιτέλους, βρίσκουν απέναντί τους τις Ρωμαϊκές λεγεώνες οι οποίες τους συντρίβουν στη Ναϊσό (σημερινή Νις της Σερβίας). Οι επιζήσαντες φεύγουν βόρεια και διασκορπίζονται άλλοι βορειοδυτικά και άλλοι ανατολικά, στα παλιά τους στέκια. Ομως, το κακό για τον Ελλαδικό χώρο έχει ήδη γίνει.

2.ΟΙ ΒΗΣΙΓΟΤΘΟΙ 

Ο Αλάριχος, γνωστός σαν βασιλιάς Ούρλιχ, ήταν ο αρχηγός των Βησιγότθων που είχαν εγκατασταθεί στις περιοχές της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας που τους είχαν παραχωρηθεί λόγω της εισβολής των Ούννων. Το 395 ο Αλάριχος εκμεταλλεύτηκε τις έριδες των διαδόχων του θρόνου της αυτοκρατορίας και επετέθη στην Κωνσταντινούπολη. Τότε ήταν που ο διάδοχος Αρκάδιος κάνει στον Βησιγότθο μια προδοτική πρόταση: Να αφήσει την Κωνσταντινούπολη και να επιτεθεί στη νότια Ελλάδα. Μ' αυτόν τον τρόπο, ο αντιεθνικός αυτοκράτορας θα καθάριζε τις τελευταίες δωδεκαθεϊστικές εστίες και θα γλίτωνε το θρόνο και τα προνόμιά του κυρήσσοντας στην ουσία Χριστιανικό διωγμό αφού ο Βησιγότθος αρχηγός ήταν (τρόπος του λέγειν) χριστιανός άρειος. Οι ορδές του λεηλάτησαν αρχικά Θράκη και Μακεδονία, κατέβηκαν στη Θεσσαλία και έφτασαν στις Θερμοπύλες. Η φρουρά που ήταν εκεί δεν είχε καμμιά σχέση με τους 300 του Λεωνίδα κι έτσι Ο Αλάριχος ξεχύθηκε νότια. Προσπέρασε την οχυρή Θήβα και, περιέργως, δεν έβλαψε την Αθήνα (το παραμύθι ότι φοβήθηκε το άγαλμα της Προμάχου Αθηνάς προφανώς δεν αληθεύει...) για να συνεχίσει προς τα νότια. Μετά την Ελευσίνα, προσπέρασε την οχυρή Κόρινθο και λεηλάτησε όλα τα πεδινά της Πελοποννήσου. Η Ολυμπία, αυτή τη φορά δε την γλύτωσε. Μετά την έντονη διαμαρτυρία των εξανδραποδισμένων προς τη Δύση, ο Στηλίχωνας αποβιβάστηκε στην Πελοπόννησο για να συγκρουστεί  με τον στρατό των Βησιγότθων. Αντί μάχης προέκυψε συνθήκη που έδινε στον Αλάριχο το Ιλυρρικό. Αλλο που δεν ήθελε ο Βησιγότθος να αποχωρήσει αναίμακτα από την Πελοπόνησο αφού δεν είχε μείνει τίποτ' άλλο να φάει εκεί. Ετσι έγινε το 395 η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα αφού ο προδοτικός αρχηγός της έστρεψε το Βησιγότθο εναντίον του ίδιου του τού λαού για να κρατήσει τη θέση του. Σας θυμίζει τίποτα; 

3. ΟΙ ΒΑΥΑΡΟΙ

 Το μαγείρεμα των μεγάλων δυνάμεων για το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος δεν μπορούσε να αφήσει την εξουσία του σε Ελληνικά χέρια (Καποδίστριας) γι' αυτό άμεσα το ονόμασε Βασίλειο της Ελλάδας. Οταν λοιπόν ο Καποδίστριας έφυγε από τη μέση με τον γνωστό τρόπο, ο δρόμος για την αρχή της βασιλείας ήταν ανοιχτός. Η μπίλια έκατσε στον 17χρονο Βαυαρό πρίγκηπα Οθωνα, γιο του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου του Α΄. Το 1833 λοιπόν ο έφηβος βασιλιάς κατέπλευσε στο Ναύπλιο φέρνωντας μαζί του τη Βαυαρική συνοδεία του και βέβαια αυτούς που θα τον αντικαθιστούσαν μέχρι τα γενέθλια της ενηλικίωσής του. Τον Αρμασμπεργκ που ουσιαστικά λειτουργούσε σαν βασιλιάς, και των άλλων δύο, τον Μάουρερ και τον Χέιντεκ. Είναι γνωστο πως αυτοί οι τρεις επέβαλλαν γερμανική μοναρχία στους αυτόχθονες ιθαγενείς. Ειδικά ο Χέιντεκ ήρθε σε ανοιχτή ρήξη με τους παλιούς πολεμιστές και έφερε ξένους εθελοντές στη θέση τους. Οι τελευταίοι αποδείχτηκαν κρασοκανάτες και εντελώς ανίκανοι να επιτελέσουν το έργο τους. Η φυλάκιση των Πλαπούτα και Κολοκοτρώνη για προδοσία (εναντίον ποιανού άραγε;) είναι σε όλους γνωστή και, την θανατική ποινή την πρόλαβε η ενηλικίωση του Οθωνα. Οταν ο Otto έγινε άντρας συνέχισε το στυλάκι που παρέλαβε από τον προκάτοχό του. Γι' αυτό, η δυσαρέσκεια του λαού παρέμενε μεγάλη και ξέσπασε τελικά στις 3 Σεπτεμβρίου 1843 με απαίτηση για Σύνταγμα. Τελικά, το διάταγμα που ονομάτησε την πλατεία μπροστά στη σημερινή βουλή, υπεγράφη το 1844. Η δυσαρέσκεια στο πρόσωπό του δεν έπαψε να υπάρχει. Ξέσπασαν επαναστατικά κινήματα και στο τέλος, το 1862, το ζεύγος Οθωνας- Αμαλία βρέθηκε σ' ένα πλοίο που τον οδήγησε για πάντα εκτός Ελλάδος. Τον ακολούθησαν οι αυλικοί του. Η βαυαρική περίοδος λήγει για την Ελλάδα τυπικά το 1867 με το θάνατο του Οθωνα. Αν και εξόριστος, διατήρησε τον τίτλο του μέχρι το τέλος.

4.ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΟΝ 2ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ. Η ΚΑΤΟΧΗ 

Δε χρειάζεται να γράψω τίποτα ιδιαίτερο για την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα και την κατοχή κατά τη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου. Τα γεγονότα τα έζησαν οι παππούδες κι οι γονείς μας (ο δικός μου πιάστηκε αιχμάλωτός τους και περιγράφει την περιπέτειά του στο βιογραφικό βιβλίο του “Αλλοτινοί μου χρόνοι”) και μας τα έχουν μεταφέρει τόσο γλαφυρά που είναι σα να τα ζήσαμε και μεις. Αναφορικά μόνο, η εισβολή τους άρχισε τον Απρίλη του 1941 από τα βόρεια (όπως και οι πρόγονοί τους οι Βησιγότθοι) και ολοκληρώθηκε τον Μάιο με την κατάληψη της Κρήτης. Δε θα αναφερθώ στο τί έκαναν στο διάστημα που ήταν εδώ γιατί, αφ' ενός τα ξέρουμε όλοι και,αφ' ετέρου, θα χρειάζονταν σελίδες επί σελίδων. Οι ανθρώπινες απώλειες, πολιτών και στρατιωτών, άγγιξαν το εκατομμύριο και οι κρατικές υποδομές διαλύθηκαν. Η αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1944 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του ιδίου χρόνου. Οι τελευταίοι απ' αυτούς, που είχαν απομείνει στα νησιά, παραδόθηκαν ένα χρόνο μετά. Οι πληγές που άφησαν είναι ανοιχτές ακόμα και δε θα επουλωθούν ποτέ. Οσο για τις επανορθώσεις που χρωστάνε στον τόπο μας από τότε, μάλλον είναι μια ιστορία που θα μας βασανίσει για πολύ ακόμα.... 
Πηγή:Wikipidia5.

Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ 

Η αλήθεια είναι ότι η τεχνολογία και η τεχνογνωσία, από το 1941 μέχρι σήμερα, έχει προχωρήσει πολύ. Σήμερα δε χρειάζεται να κάνει κάποιος ένοπλη εισβολή για να αρπάξει τον πλούτο μιας χώρας. Του αρκεί ένα διπλωματικό παραμύθι περι ενοποίησης και ένα εικονικό νόμισμα και έτσι μπορεί να κινεί τα νήματα από την καρέκλα του (ακόμα κι αν είναι αναπηρική). Πάντως, ο σύγχρονος εισβολέας δε διαφέρει στον ψυχισμό του από τους προγόνους του τους Βησιγότθους και τους Ερουλους. Βαθιά μέσα στην ψυχή του νιώθει το αίσθημα, όχι μόνο της αρπαγής αλλά και της ολικής καταστροφής του λαού που έχει βάλει στο μάτι και, συγκεκριμένα, του δικού μας. Είναι η νοοτροπία “Οχι μόνο αρπάζω ότι έχει ο άλλος αλλά και τον τιμωρώ επειδή τόλμησε να έχει”! Η πλήρης εξαθλίωση μας είναι ο απώτερος σκοπός του, πέρα από το να βάλει στο χέρι ότι έχουμε και δεν έχουμε. Οι σφαγές του παρελθόντος έχουν αντικατασταθεί από τις αυτοκτονίες. Ο εξανδραποδισμός έχει δώσει τη θέση του στο νέο προσφυγικό ρεύμα ειδικά των επιστημόνων έτσι ώστε η εντός των συνόρων χώρα να καταντήσει χώρα αθλίων. Το αν θα το πετύχουν εξαρτάται, για άλλη μια φορά από τη δική μας αντίσταση. Και πρέπει να έχουμε βαθιά στο μυαλό μας πως πίσω από τον κυριλέ γραβατωμένο της Γερμανίας τού σήμερα κρύβεται πάντα ο αιμοδιψής Βησιγότθος, έτοιμος για αίμα και καταστροφή. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου