Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΑΜΑΝΔΑΝΗ "Γράφω σημαίνει αναπνέω, κυλά στις φλέβες μου, έρωτας! " ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ






ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Γεννήθηκα στην Αθήνα στις 15- 08- 1969. Μεγάλωσα όμως κυρίως στην Θεσ/νίκη ενώ η καταγωγή μου είναι από το Πευκοχώρι της Χαλκιδικής. Τελείωσα το γενικό λύκειο Θεσ/νίκης και στην συνέχεια σπούδασα στο ΕΛ. ΚΕ. ΠΑ για δυο έτη, σε θέματα προγραμματισμού, σε ειδικά θέματα των Η/Υ καθώς και στην χρήση τους. Απέκτησα και το ECDL (Επεξεργασία κειμένου, λογιστικά πακέτα, διαδίκτυο). Στη συνέχεια απέκτησα την πιστοποίηση παρακολούθησης προγράμματος στο Καποδιστριακό (ΕΚΠΑ) της Αθήνας πάνω στην Δημιουργική γραφή. Γνωρίζω πολύ καλά την αγγλική διάλεκτο, λίγο την ιταλική και ασχολούμαι με την ποίηση από νεαρή και με την συγγραφή μυθιστορήματος από ενήλικη. Συμμετείχα σε σεμινάρια συγγραφής με εισηγήτρια την Π. Τραυλού. Βραβεύτηκα δυο φορές στην ποίηση το 2013 από το ΚΕΛΑΙΝΩ με τα ποιήματά μου: Όσο υπάρχουν άνθρωποι και θα δούμε λες. Επίσης βραβεύτηκα δυο φορές στην ποίηση το 2014 από το ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΙΚΕΛΙΑΝΑ 2014 σε δυο κατηγορίες ποιημάτων: Την μεγάλη ποιητική συλλογή των ΧΑΙΚΟΥ και την μεγάλη ποιητική συλλογή των ποιημάτων ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ. Μου αρέσουν τα ταξίδια, η λογοτεχνία κι η ζωγραφική. Δούλεψα σε διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου κατά διαστήματα καταλήγοντας ως διοικητική υπάλληλος(Γραμματέας Τμήματος Αιμοδοσίας) στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Αθήνας. Είμαι παντρεμένη και έχω δυο γιους. Ο σύζυγός μου είναι δημόσιος υπάλληλος. Συχνά δημοσιεύονται ποιήματά μου στο περιοδικό ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ, στο ΚΕΛΑΙΝΩ και στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ. Το μικρόβιο της συγγραφής το κληρονόμησα από τον σπουδαίο Άνθρωπο και καθηγητή πατέρα μου τον Αστέριο, που ήταν άτομο του Πνεύματος και πολύ μορφωμένος επιστήμονας. Είμαι μέλος στην Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών και μέλος του ΚΕΛΑΙΝΩ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Email: ramadani.katrin@gmail.com 

ΜΕ ΤΙΜΗ
 ΡΑΜΑΝΔΑΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ




Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 

Περιγράψτε τον εαυτό σας…
Δύσκολη ερώτηση μου βάζεις. Θα προσπαθήσω όμως να είμαι αντικειμενική. Είμαι ένα άτομο απλό, με αρκετό χαμόγελο που μου αρέσει κάθε τι ωραίο και καλόγουστο. Ευγενική, ειλικρινής ακόμη και με αυτούς που με απωθούν ή με βγάζουν εκτός ορίων τους απαντώ με το γάντι και τους απομακρύνω σιγά σιγά. Θα έλεγα πολύ υπομονετική και εργατική με μέθοδο και στόχους. Επιδιώκω να είμαι πάντα ενημερωμένη ως πολίτης και παθιάζομαι με ό,τι καταπιάνομαι. Επιθυμώ διαρκώς να διαβάζω διάφορα βιβλία και διψώ να εκπαιδεύομαι πάνω σε διάφορα θέματα και σεμινάρια. Αυστηρή και πιστή σαν μάνα, σίγουρη και σοβαρή σαν προσωπικότητα. Σαν γυναίκα ναζιάρα και γλυκιά. Απ΄ την άλλη όμως είμαι και άκακη φωνακλού κάποιες φορές. Οξύθυμη… της στιγμής , άτολμη αλλά και ευκολόπιστη. Διαθέτω επίσης κι έναν οξύμωρο συνδυασμό λεπτής ευαισθησίας σε θέματα υγείας και αγάπης καθώς και σκληρού καρυδιού σε θέματα εργασίας και ιδεολογίας. 

Τι αγαπάτε στους ανθρώπους;

Αγαπώ την αλήθεια, το θάρρος και το χαμόγελό τους.


Τι σας απωθεί στους ανθρώπους;

Με απωθεί το ψέμα, η αχαριστία και ο χειρισμός τους.


Μισογεμάτο ή μισοάδειο το ποτήρι;
Φυσικά μισογεμάτο. Αισιοδοξώ κι ελπίζω ως το τέλος.

Ποια είναι τα χόμπυ σας;
Τα βιβλία, τα ταξίδια, η ζωγραφική και η ποίηση.

Αγαπημένος Έλληνας συγγραφέας…
Πολλοί οι αγαπημένοι μου… ξεχωρίζω όμως τον ΠΟΛΥΡΑΚΗ και τον ΑΒΡΑΜΙΔΗ από τους άντρες ενώ θαυμάζω την ΜΑΝΤΑ και την ΤΡΑΥΛΟΥ από τις γυναίκες.

5 αγαπημένα βιβλία… Ελληνικής λογοτεχνίας
Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΑΝΕΜΩΝΗΣ- ΠΟΛΥΡΑΚΗΣ 
Η ΠΟΙΝΗ- ΤΣΟΥΓΚΑΡΑΚΗ 
ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ-ΣΟΥΑΝΤ(ψευδώνυμο) 
ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ ΑΓΑΠΗ- ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ 
Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΦΑΡΟΥ- ΤΡΑΥΛΟΥ

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας;
Τα ναρκωτικά και την ανεργία.

Το όνειρό σας… 
Να γράψω ένα σπουδαίο μυθιστόρημα και να έχουμε πάντα οικογενειακή υγεία και γαλήνη.

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε;
Από παιδί αρχικά με ποιήματα. Έγινε μετά χόμπυ μου αυτό και ταυτόχρονα για μένα χαρά και ευδαιμονία. Στην συνέχεια πειραματίστηκα σε διηγήματα και νουβέλες. Πιο έντονα επεκτάθηκα στον χώρο της ενεργής συγγραφής μετά τον χαμό του πατέρα μου. Άλλωστε με έλκυε και συνεχίζει να με συναρπάζει η γραφή πάντοτε κι ίσως να είναι και λίγο ψυχοθεραπευτικό αλλά κυρίως ζω με αυτό. Είναι η αναπνοή μου, ειδικά όταν γύρω μου έχω τόσα πολλά ερεθίσματα…

Έμαθα πως κι ο πατέρας σας έγραφε…
Σωστά. Ο πατέρας μου ήταν εκπαιδευτικός κι έγραφε πολύ με βαθιά νοήματα. Δυνατή κι εύστοχη πένα. ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ το χάρισμα πιστεύω συν τοις άλλοις.

Τι σημαίνει για εσάς "γράφω "
Σημαίνει αναπνέω, κυλά στις φλέβες μου, έρωτας!

Πείτε μας δυο λόγια για τα βιβλία σας…
Έχω δυο ποιητικές συλλογές: Ο ΣΦΥΓΜΟΣ ΜΟΥ ΑΚΟΥΜΠΑ ΠΑΝΩ ΣΟΥ και ΘΕΛΞΙΕΠΕΙΑ. Στο πρώτο υπάρχουν ποιήματα της ψυχής, ερωτικά, αφιερωμένα και αυτά της διαμαρτυρίας, της εποχής μας. Στο δεύτερο μερικά ποιήματα ΧΑΙΚΟΥ και διάφορα άλλα θέματα που με απασχολούν όμως και που θέλω να μείνουν στο νου των αναγνωστών σαν Σειρήνα που θα τους μαγέψει με τον γοητευτικό της λόγο, όπως η Θελξιέπειά μου. (εκδ. ΒΕΡΓΙΝΑ) 
Επίσης θέλω να τονίσω το πρώτο μου μυθιστόρημα ΣΗΜΑΔΙ ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ που σαγήνεψε και συνεχίζει να κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού μιας και έγινε δεύτερη έκδοση σύντομα που ακουμπά πολλά θέματα κυρίως όμως πως οι δεσμοί αίματος είναι πανίσχυροι και αποδεικνύοντας μέσα από την ιστορία μου πως το ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.

Πόσο ρόλο παίζουν τα προσωπικά σας βιώματα στη συγγραφή ενός βιβλίου;
Ασφαλώς και παίζουν κάποιο ρόλο όχι όμως τον πρωταρχικό. Αντλώ βιώματα από πολλές πηγές φίλων μου ή και ανθρώπων στο ευρύ περιβάλλον καθώς και δημιουργήματα της φαντασίας μου.
Ποιος είναι ο ήρωάς σας;
Η ΑΓΚΑΘΑ ΚΡΙΣΤΙ.

Ποιο παραμύθι θυμάστε από μικρή;
Ο πρίγκιπας κι ο φτωχός.

Ετοιμάζετε καινούργιο βιβλίο;
Ναι κι είναι ένα μυστικό το θέμα κι ο τίτλος.

Δώστε μας μια μικρή ιδέα γι αυτό.
Αν πεις το μυστικό σε έναν άνθρωπο παύει μετά να είναι μυστικό.

Έχετε εκδώσει ένα μυθιστόρημα και δύο ποιητικές συλλογές. Σκέπτεστε να εκδώσετε κάποια ποιητική συλλογή;
Αργότερα ίσως. Είναι στενός ο κύκλος της ποίησης. Δεν είναι εποχή για πρίγκιπες…
Εχετε ασχοληθεί και με άλλα Λογοτεχνικά είδη ;
Ναι ασχολούμαι και γράφω παιδικό παραμύθι και στιχομυθίες.

Τι γνώμη έχετε για τους πολιτικούς;
Ή πολιτικός θα είσαι ή άνθρωπος.

Τι εύχεστε για την Ελλάδα;
Να ορθοποδήσουμε και να ελευθερωθούμε σύντομα. Να βελτιωθούμε σαν λαός μέσα από αυτή την κρίση, που δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και ηθική και αξιών και κυρίως της ζωντανής θρησκευτικής πίστης μας.

Σας ευχαριστώ πολύ και καλή επιτυχία σε ό,τι ετοιμάζετε.
Ευχαριστώ και εγώ και εσένα Γεωργία Κοτσόβολου, και τη σελίδα σου για τη φιλοξενία .
,











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου