Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΝΕΠΟΛΙΤΩΝ - ΚΑΣΤΑΜΟΝΙΤΩΝ - ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΚΡΥΟΝΕΡΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Το Κρυονέρι  με πανοραμική θέα στον Κορινθιακό και Σαρωνικό κόλπο.

Το Σωματείο Ινεπολιτών - Κασταμονιτών πραγματοποίησε  ημερήσια εκδρομή στο Κρυονέρι Κορινθίας την Κυριακή 8 Μαρτίου.
Ξεκινήσαμε στις 8.30 το πρωί από το συνηθισμένο σημείο εκκίνησης με ένα πούλμαν γεμάτο ( ούτε μία θέση κενή!!) και πολύ κέφι.
Ο άξιος και πάντα πρόθυμος οδηγός μας, αφού μας πέρασε πρώτα από τα γραφικά και παραθαλάσσια χωριά της Κορινθίας ( Λέχαιο, Άσσος, κλπ) μας οδήγησε στον πρώτο προορισμό μας: στο Μοναστήρι της Παναγίας της Λέχοβας .

Επίσκεψη στο Μοναστήρι με βροχή και χιονόνερο.

Το Μοναστήρι αυτό βρίσκεται σε υψόμετρο 1050μ σε απόσταση 4 χλμ. Νοτιοδυτικά από το Κρυονέρι.
Σύμφωνα με την άποψη πολλών ειδικών το όνομα "Λέχοβα" είναι σλαβικής προέλευσης και σημαίνει "τόπος με πράσινο, λιβάδι, πεδιάδα". Είναι κτισμένη στις υπώρειες του ελατόφυτου όρους Τιτάν ή Βέσιζα. Το καθολικό της μονής είναι Βυζαντινός ναός, σταυροειδής, εγγεγραμμένου τύπου, δικιόνιος με οκταγωνικό τρούλο που στηρίζεται σε δύο κίονες και δύο πεσσούς. Στη νότια πλευρά του καθολικού είναι προσαρτημένο μονόχωρο παρεκλήσιον (6×3.10μ). Το δάπεδο του κυρίως ναού και του παρεκκλησίου είναι στρωμένο με πρωτότυπα μαρμαροθετήματα, με κύρια την παράσταση του "Πενταόμφαλου", που χρονολογούνται από τον 11ο -12ο αι. μ.Χ. Η εικόνα της Παναγίας της Λεχοβίτισσας, στον τύπο της "Παναγίας του Πάθους" ή"Παναγία η Αμόλυντος" χρονολογείται στον 17ο αι. μ.Χ, εποχή που υπέστη ανακαίνιση το μοναστήρι. και είναι έργο του Ζακυνθινού Αγιογράφου Θεοδώρου Παπαντώνη του λεγομένου και Γεωργαντά. Η Μονή λειτουργεί ως Γυναικεία κοινόβιος με περίπου 10 μοναχές.http://el.wikipedia.org/ )












 "Παναγίας του Πάθους" ή"Παναγία η Αμόλυντος" 

Η θέα από το Μοναστήρι 
Σε υψόμετρο 1050 μέτρα η ομίχλη σχεδόν μας άγγιξε!!!

Μετά το Μοναστήρι πήγαμε στο Κρυονέρι, ένα γραφικό  χωριό που  βρίσκεται νότια της πόλης του Κιάτου και στο γεωγραφικό κέντρο της Κορινθίας σε ίσες περίπου αποστάσεις από τη θάλασσα και τον ορεινό όγκο του νομού. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 740 μ. και με πανοραμική θέα στον Κορινθιακό και Σαρωνικό κόλπο. Το Κρυονέρι είναι το κεφαλοχώρι της περιοχής και ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της ημιορεινής Κορινθίας. Νοτιοδυτικά του χωριού υψώνεται το όρος Βέσιζα (1.207 μ.) που αποτελεί το φυσικό όριο προς το οροπέδιο της Στυμφαλίας. Από το βουνό αυτό πηγάζει ο ποταμός Ελισσώνας, ο οποίος διασχίζει το Κρυονέρι πριν χυθεί στον Κορινθιακό Κόλπο, στο Κιάτοhttp://el.wikipedia.org/ )

Εκεί φάγαμε στο κέντρο "Δίπορτο", μία γραφική ταβέρνα με νόστιμα φαγητά και μεγάλη προθυμία για εξυπηρέτηση.
Στη διάρκεια του γεύματος το Δ.Σ. του Σωματείου μοίρασε γαρύφαλλα στις κυρίες, γιατί ήταν και η ημέρα της γυναίκας.
Ακολούθησε χορός με πολύ κέφι και πολλή συμμετοχή!!!
Αργά το απόγευμα πήραμε το δρόμο του γυρισμού. Κάναμε μία παράκαμψη στο Λουτράκι για απογευματινό καφέ .

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ 













































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου