Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ - STREET ART


Η τέχνη του δρόμου ή αλλιώς street art, όπως συνηθίζεται να λέγεται ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής από έναν καλλιτέχνη, ονομαζόμενο Sidewalk Sam, ο οποίος ξεκίνησε να ζωγραφίζει στους δρόμους της Βοστόνης το 1972. Επηρεαζόμενος από τα έργα αυτά ο αμερικανός καλλιτέχνης, Κurt Wenner ταξίδεψε στην Ευρώπη, εξαπλώνοντας την πρωτότυπη αυτή μορφή τέχνης. Σήμερα η τέχνη αυτή ονομάζεται 3D τέχνη του δρόμου (3D street painting, 3D Pavement art, 3Dchalk art,  3D sidewalk art, 3D illusion).
Πρόκειται για έργα τέχνης δύο διαστάσεων που δίνουν την  οπτική ψευδαίσθηση της τρίτης διάστασης από μια συγκεκριμένη προοπτική. Η τρισδιάστατη μορφή τέχνης του δρόμου είναι ένα είδος διαδραστικής τέχνης. Τα τρισδιάστατα έργα μπορεί να είναι από μόνα τους πολύ εντυπωσιακά, αλλά με την αλληλεπίδραση του περαστικού μπορεί να αποκτήσουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Είναι ρεαλιστικά, διασκεδαστικά, συναρπαστικά, απρόσμενα και ιδιαίτερα έξυπνα.

«Ισορροπία στον πάγο», έργο του φημισμένου ζωγράφου του δρόμου, Εdgar Mueller. Ο ζωγράφος μετατρέπει μια τεράστια προβλήτα σε μια δραματική σκηνή της εποχής των παγετώνων. Το έργο δημιουργήθηκε στην Ιρλανδία το 2008 για το Φεστιβάλ πολιτισμών του κόσμου. Η εικόνα μπορεί να φανεί από μια προοπτική, ενώ για την ολοκλήρωση του έργου, ο Mueller χρειάστηκε πέντε ημέρες μαζί με τους πέντε βοηθούς του. 

«Κατάβαση ποταμού». Ο Άγγλος καλλιτέχνης Julian Beever, αναπαριστά μια κατάβαση ποταμού στο Τσάρλεστον, στη δυτική Βιρτζίνια.

2007, ο καλλιτέχνης Kurt Wenner, που εικονίζεται αριστερά, ολοκληρώνει το έργο του, στοWaterloo station στο Λονδίνο. 

Σεπτέμβρης 2011. Τρισδιάστατη αναπαράσταση του βασιλικού γάμου, στα πλαίσια τουριστικής καμπάνιας της Αγγλίας, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Τρισδιάστατο έργο τέχνης στην Κίνα. Σχεδόν ένας ολόκληρος δρόμος μετατράπηκε σε καυτό ποτάμι από τον Εdgar Mueller.





Η Street Art αναπτύσσεται σε δημόσιους χώρους και περιλαμβάνει μια ποικιλία μορφών και τεχνικών. Τα wheat pasting, sticker bombing, stencil graffiti, poster art, οι υπαίθριες προβολές και εγκαταστάσεις, η χρήση μικτών τεχνικών, η παραποίηση οδικών σημάτων κ.α. περιλαμβάνονται σε αυτό που ονομάζουμε με μια λέξη σήμερα, street art. Το Graffiti είναι σίγουρα ο μεγάλος εκπρόσωπος της Street Art.
Η λέξη Graffiti, εμφανίστηκε ως όρος στα μέσα του 19ου αιώνα και προέρχεται από την ιταλική λέξη "graffiato" (γρατζουνισμένος). Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά απο αρχαιολόγους όπως ο Raffaele Garucci κατά την ανακάλυψη των επιγραφών και των φιγούρων στα ερείπια των κατακόμβων της Ρώμης και της Πομπιϊας, προσπαθώντας έτσι να ξεχωρίσει το φαινόμενο αυτό από τα υπόλοιπα είδη Τέχνης.
Το 1933 ο Γάλλος φωτογράφος Brassai γράφει σε ένα δοκίμιο του για την Graffiti: "The Bastard art of ill-famed streets" ( H μπάσταρδη Τέχνη των αρρωστημένων-διάσημων δρόμων)! Το Graffiti συνδέεται σε αρκετές περιπτώσεις με τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες της περιόδου. Ένα καλό παράδειγμα θα μπορούσε να είναι αυτό στην δεκαετία του 1960 κατά την διάρκεια της επανάστασης των μαθητών στην Αμερική που με το σλόγκαν"Τhe Wall Will have their Say", οι τοίχοι των σχολείων της χώρας γέμισαν με ποίηση και πολιτικά μηνύματα. Την δεκαετία του 1970 πλέον το graffiti είχε αποκτήσει νέες τεχνικές και είχε κατακλύσει το μετρό της Νέας Υόρκης. 
Η street art, σαν όρος   εμφανίστηκε σύμφωνα με τον Cedar Lewisohn, στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και καθιερώθηκε το 1985,στο ομότιτλο βιβλίο του Allan Schwartzman, σύμφωναμε τον οποίο, οι street artists (ή αλλιώς urban artists, guerilla artists, graffiti artists) είναι αυτοί που έχουν ακαδημαϊκή καλλιτεχνική εκπαίδευση κι επιλέγουν να εξασκούν την τέχνη τους στο δρόμο.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μερικοί street artists άρχισαν να πειραματίζονται με άλλες τεχνικές, εκτός του σπρέι. Ένα καλό παράδειγμα είναι ο Shepard Fairey, τότε φοιτητής γραφιστικής στο Rhode Island School of Design που δημιούργησε τη μεγαλύτερη street art καμπάνια με τα stickers που έφτιαχνε.
Τις τελευταίες 2 δεκαετίες οι δημιουργοί και τα παραδείγματα έχουν γίνει χιλιάδες ενώ χρησιμοποιούν τις κλασσικές τεχνικές ή επινοούν ακόμα και νέες για να επικοινωνήσουν μαζικά με το κοινό. Ένας καλλιτέχνης που εχει γράψει την δική του ιστορία ειναι ο Banksy και η αναγνωριση του απο την παγκόσμια καλλιτεχνική κοινότητα πλέον δεδομένη αφού είναι ένας απο τους κορυφαίους εκπρόσωπους της Street Art σήμερα.
























































































 















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου