Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

ΧΑΤΖΗΘΩΜΑ ΖΩΗ ''Τα ανεπίδοτα της ζωής''

Frank Weston Benson -  Eleanor Holding a Shell
Ευτυχία είναι είναι οι ιδέες και οι εμπνεύσεις. Και τα ελεύθερα, όχι τα ''ταριχευμένα μυαλά''. Και τα βλέμματα και τα χαμόγελα εμπνεύσεις. Και το τρανταχτό γέλιο που θα καταφέρεις να αποσπάσεις ξαφνικά από τον δυστυχισμένο. Είναι η συντροφικότητα, το παγωμένο χέρι στη δική σου τσέπη, για να ζεσταθεί το χειμώνα στη βόλτα. Και τα μάγουλα που κοκκινίζουν ακόμα.

Και οι ανάσες να πνιχτά γέλια στο σκοτάδι, που κάνουν την πιο μικρή στιγμή αιώνια. Ευτυχία είναι ο Έρωτας και οι επαφές που έχουν τόσο συναίσθημα, που τα γόνατα τρέμουν και η φωνή κάνει διακοπές, σαν χαλασμένη τηλεόραση. Ευτυχία μπορεί να είναι οι πόθοι, ευσεβείς ή ασεβείς πόθοι, που σε κρατούν ζωντανό με το δυνατό καρδιοχτύπι.
Ευτυχία είναι και οι λύπες μας, γιατί μετά έρχονται οι χαρές, όπως η άνοιξη μετά τη βαρυχειμωνιά. Είναι και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις τις Κυριακές και τα Χριστούγεννα και το φαγητό της μαμάς τα μεσημέρια μετά από τη δουλεία. Και τα ξενύχτια πάνω από άρρωστο παιδί ή πάνω από ηλικιωμένο. Και η θαλπωρή που θα προσφέρεις στο τρομαγμένο ορφανό παιδί που ''ξέβρασε'' η θάλασσα στην πόρτα σου. Μια δουλειά που να αγαπάς και να προσφέρεις στους ανθρώπους.
Αν χαρείς καλά βιβλία είσαι ευτυχισμένος. Αν ακούσεις ωραίες μελωδίες, αν απολαύσεις την Τέχνη μαζί με άλλους, μεγαλώνεις μαζί τους και είναι λες και έχετε ζήσει πολλές ζωές μαζί. Ευτυχία για κάποιους από μας είναι η απόλυτη γαλήνη στην προσευχή. Ή το μπαλκόνι ξημερώματα που όλα μυρίζουν άνοιξη και η ανάσα ενός μωρού και τα γέλια στον ύπνο του. Ευτυχία είναι να αποκτάς καινούριες νεανικές συνήθειες σε μεγάλη ηλικία. Και ενώ όλοι σε θεωρούν απόμαχο της ζωής, εσύ να τρέχεις για σκι στα βουνά και τις θάλασσες και να χορεύεις ξέφρενα μέχρι το πρωί.
Τίποτα γύρω μας δεν είναι τέλειο και το κυνήγι της χαράς είναι κοπιαστικό. Μα αξίζει το πέρασμά μας από τον κόσμο αυτό, για τις σταλαγματιές ευτυχίας, κι ας μην είναι όλα στα μέτρα μας και ας μην είμαστε ελεύθεροι από δυσκολίες και δεσμεύσεις. Αξίζει για τις μουδιασμένες από χρόνια Ανατολές μέσα μας που ζητούν επιτακτικά απελευθέρωση. Και για όσα ανεπίδοτα μας χρωστά η ζωή. Ίσως ήρθε η ώρα να πιστέψουμε στα θαύματα. Το κοχύλι μας τώρα βγάζει θεϊκές μουσικές. Η ζωή είναι ωραία!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου