Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΤΕΚΟΥ "ΜΝΗΜΕΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ" Απόσπασμα για τα Σεπτεμβριανά

Η οδός του Πέραν μετά την καταστροφή των Σεπτεμβριανών




"Η ζωή στην Πόλη δεν θα ήταν ποτέ πια η ίδια. Τα γεγονότα της προηγούμενης νύχτας είχαν καταστρέψει μέσα σε λίγες ώρες τις περιουσίες και τις ψυχές του μειονοτικού πληθυσμού της. Λεηλατήθηκαν μαγαζιά, σχολεία, εργοστάσια, γηροκομεία, φαρμακεία, ξενοδοχεία. Βεβηλώθηκαν εκκλησίες, μοναστήρια, ακόμη και οι τάφοι των πατριαρχών. Στο κοιμητήριο του Σισλί ξέθαψαν νεκρούς που είχαν πεθάνει πρόσφατα και τους τρυπούσαν με ξιφολόγχες. Βασανίστηκαν μέχρι θανάτου αρκετοί ιερείς. Κάποιους από αυτούς τους γύμνωσαν και τους διαπόμπεψαν στους δρόμους της Πόλης, υποχρεώνοντάς τους να φωνάξουν πως η Κύπρος είναι τουρκική. Πάνω από δύο χιλιάδες γυναίκες βιάστηκαν ομαδικά, κάποια από τα θύματα ήταν ακόμα παιδιά, όχι πάνω από έξι χρονών, και μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο του Μπαλουκλί.
Αλλά και στη Σμύρνη, η οποία είχε ζήσει τον εφιάλτη τριάντα χρόνια πριν, με την Μικρασιατική Καταστροφή, οι Τούρκοι εθνικιστές κατέστρεψαν σπίτια και εκκλησίες, ποδοπάτησαν ελληνικές σημαίες, τσαλαπάτησαν για μια ακόμη φορά το ηθικό των ταλαίπωρων Ρωμιών.
Κατά τη διάρκεια των έξι εφιαλτικών ωρών, κατά τις οποίες λάβαιναν χώρα έκτροπα κάθε είδους, λεηλασίες, δολοφονίες και βιασμοί, ανεξάρτητα από φύλο ή ηλικία, η αστυνομία δεν έκανε απολύτως τίποτα. Απλά παρατηρούσε, ενεργώντας βέβαια σύμφωνα με τις οδηγίες της κυβέρνησης Μεντερές, το λάβωμα της ψυχής ενός περήφανου λαού, ο οποίος δεν επρόκειτο να συνέλθει ποτέ πια από το πλήγμα που δέχτηκε εκείνη τη νύχτα".






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου