Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

ΜΙΝΑ ΜΠΟΥΛΕΚΟΥ " Πέρα απ' τον ορίζοντα " Ποιητική Συλλογή



Ποιητική Συλλογή : Πέρα απ' τον ορίζοντα 
Συγγραφέας: Μπουλέκου, Μίνα 
Εκδοτικός Οίκος: Όστρια Βιβλίο 
Έτος έκδοσης: 2015 
Σελίδες: 80 
ISBN: 978-960-604-011-5


Η Ποιητική Συλλογή "Πέρα απ' τον ορίζοντα" είναι αφιερωμένη σε εκείνες τις Ψυχές που Αναζητούν το Μονοπάτι προς την Λύτρωση

Χωρίζεται σε 3 ενότητες (Ιχνηλασία-Το Ταξίδι-Μνήμες)



Λογοτεχνικό Βιογραφικό Σημείωμα


Η Μίνα Μπουλέκου γεννήθηκε στην Αθήνα και διαμένει μόνιμα στο Καπανδρίτι Αττικής. Εργάζεται στο Υποθηκοφυλακείο Μαραθώνος, ενώ ταυτόχρονα είναι φοιτήτρια στο τμήμα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Πατρών (Ε.Α.Π.). 
Γνωρίζει Αγγλικά και Γερμανικά. Είναι Ποιήτρια, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.), του Λογοτεχνικού Ομίλου ΞΑΣΤΕΡΟΝ του περιοδικού ΚΕΛΑΙΝΩ, μέλος της WORLDPOETRYCANADAINTERNATIONAL και αρθρογραφεί στην Διαδικτυακή Εφημερίδα MCNEWS.GR .
Η πρώτη της Ποιητική Συλλογή «Με τη Ροή του Ανέμου» εκδόθηκε το 2014 από τις Εκδόσεις Όστρια, η οποία βραβεύθηκε από το Λογοτεχνικό Όμιλο «ΞΑΣΤΕΡΟΝ» και το περιοδικό «ΚΕΛΑΙΝΩ» για τον Διαγωνισμό Βιβλίου 2013-2014 στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Ιλίου στις 25-4-2015. 
Συμμετείχε στην Κριτική Επιτροπή του 33ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού 2014 – Κατηγορία: Παραμύθι που διεξήχθη από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.) στις 15 Φεβρουαρίου 2015 στην Αίθουσα Αντώνη Τρίτση του Δήμου Αθηναίων. 
Πρόσφατα δε τιμήθηκε από την Γενική Διευθύντρια της ηλεκτρονικής εφημερίδας MCNEWS.GR κα. Μαρία Χατζηνικολάου με το Βραβείο Υψηλότερης Επισκεψιμότητας στην Αρθρογραφία και ειδικότερα για το άρθρο που ξεχώρισε και διαβάστηκε περισσότερο από τους αναγνώστες του, κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας και ίδρυσης του σε Εθνικό και Διεθνές Επίπεδο «Η Θέση της Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Γίγνεσθαι». Η απονομή πραγματοποιήθηκε στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών- Αίθουσα Εκδηλώσεων «Μιχαήλ Αβερώφ» στις 25-5-2015 . 
Έχει συμμετάσχει σε διάφορες ποιητικές ανθολογίες των εκδόσεων ΟΣΤΡΙΑ, ΒΕΡΓΙΝΑ, ΕΝΤΥΠΟΙΣ, ΑΓΓΕΛΑΚΗ. Ποιήματά της Ελληνικά και Αγγλικά έχουν δημοσιευθεί στο διαδίκτυο στις παρακάτω λογοτεχνικές ιστοσελίδες: 

Άρθρα και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί στην ηλεκτρονική εφημερίδαwww.mcnews.gr.



Πρόλογος του βιβλίου από τον κ.Νίκο Ταβουλάρη



Ο ορίζοντας αποτελούσε πάντοτε ένα αξεπέραστο όριο για τον άνθρωπο, τόσο για τις φυσικές όσο και για τις πνευματικές του αναζητήσεις. Για το λόγο αυτό μάλλον η ανήσυχη και ανυπότακτη ανθρώπινη φύση πάντοτε αναζητούσε τον τρόπο να υπερκεράσει ετούτο το φυσικό και πνευματικό της όριο και να ανακαλύψει κόσμους πέραν της φυσικής αλλά και της πνευματικής της οπτικής ικανότητας. 
Όσον αφορά την φυσική κατάκτηση του ορίζοντα η ιστορία της ανθρωπότητάς έχει να επιδείξει ένα μεγάλο αριθμό ριψοκίνδυνων και ικανών εξερευνητών, οι οποίοι κατόρθωσαν να περάσουν εκείνη την γραμμή που ενώνει τον ουράνιο θόλο με τη Γη και να την προσεγγίσουν. Περισσότερο δύσκολη αποδείχτηκε όμως η κατάκτηση του πνευματικού ορίζοντα, αν και υπήρξαν χιλιάδες οι πνευματικοί πρωτοπόροι, στον τομέα της θρησκείας, της φιλοσοφίας αλλά και της επιστήμης, που δεν δίστασαν να σταθούν στο πλωριό κατάρτι του καραβιού τους, στα μακρινά και υπέροχα πνευματικά τους ταξίδια. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά! 
Ο άνθρωπος γνωρίζει πια μυστικά που δεν περιορίζονται στα γήϊνα μεγέθη αλλά απλώνονται ως τα πέραντα του σύμπαντος. Παρά ταύτα όμως ετούτος ο πνευματικός ορίζοντας εξακολουθεί να είναι άπιαστος και απλησίαστος! Σαν μαγική εικόνα οσάκις τον προσεγγίζει το ανθρώπινο πνεύμα, ετούτος μετατοπίζεται και μας προσκαλεί σε νέες αναζητήσεις και περιπέτειες. Εδώ έρχεται η τέχνη να γίνει εργαλείο και αρωγός του ανθρώπου, να γίνει το μαγικό καράβι του, που πάνω του θα κατακτήσει τους πνευματικούς ορίζοντες και πιο πολύ απ’ όλες τις τέχνες η Ποίηση.
Η παρούσα ποιητική συλλογή της εξαίρετης ποιήτριας Μίνας Μπουλέκου, είναι ένα όμορφο ποιητικό σκαρί, που με αυτό η ποιήτρια ανοίγει τα πανιά της ψυχής της για μακρινά ταξίδια πέρα από τον πνευματικό της ορίζοντα. Προσπαθεί η ποιήτρια να μας εμβάλλει τον εσωτερικό παλμό της ψυχής της και να μας εμφυσήσει το συναισθηματικό και διανοητικό της άνεμο. Μας καλεί να γίνουμε κι εμείς θαλασσοπόροι σε τούτο το όμορφο ταξίδι και να στρατευτούμε στα πανιά και τα κουπιά του πλεούμενου της. Δε έχει θέση σε τούτο το ταξίδι κανείς άπραγος επιβάτης, όλοι πρέπει να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις, γιατί το ταξίδι δεν είναι μικρό. Πέρα από τον ορίζοντα θα ταξιδέψουμε και όποιος δεν έχει κατάλληλη ψυχική και πνευματική προετοιμασία δεν είναι κατάλληλος για ετούτο το πλήρωμα. Η θυσία σε μια αέναη αναζήτηση μιας άλλης πνευματικής χώρας πέρα από τον ορίζοντα, είναι προϋπόθεση και ζητούμενο. 
Τι θα συναντήσουμε πέρα από τον ορίζοντα λοιπόν; Η Μίνα Μπουλέκου δεν μας υπόσχεται μυθικούς κόσμους και μυθικές χώρες, το μόνο που κάνει είναι να μας προειδοποιήσει για τις δυσκολίες και τους δράκους που σίγουρα μας περιμένουν. Μπορεί να βρούμε τη μυθική Ατλαντίδα ή την Ιθάκη μας ή ακόμη να συναντήσουμε τους δικούς μας Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες. Ο κάθε ένας μας έχει στην ψυχή του τους δικούς του Ωκεανούς και καλείται να διαβεί τον ορίζοντα του και να ταξιδέψει σε αυτούς, αντιμετωπίζοντας το πεπρωμένο του. 
Η Μίνα Μπουλέκου με την ευαίσθητη και ταυτόχρονα υπερβατική γραφή της, είναι ο άξιος καπετάνιος και ταυτόχρονα ο σύντροφός μας. Η ποίησή της ενώ ξεκινάει από τα απλά και καθημερινά, μετεωρίζεται αίφνης σε κόσμους που μόνο η γνήσια ποίηση μπορεί να μας οδηγήσει. Μας δείχνει με το λόγο της σαν λαμπερός πολικός αστέρας την άκρη του 
πνευματικού μας ορίζοντα και μας προσκαλεί να τολμήσουμε μαζί της το ταξίδι για το άγνωστο, για το πέρα από τον ορίζοντα, για το ανέφικτο! Σε εμάς εναπόκειται να μην το χάσουμε, είμαι βέβαιος ότι θα είναι συναρπαστικό!
Νίκος Ταβουλάρης
Ποιητής-Πεζογράφος-Δοκιμιογράφος
τ. Πρόεδρος της «Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών»


Το εισαγωγικό σημείωμα της Μίνας Μπουλέκου  
( με τη μορφή ποιήματος )

Λίγες Σκέψεις…

Έψαξα κάθε σπιθαμή σου, 
ιχνηλατώντας κάθε σου βήμα,
σ’ ακολούθησα χωρίς φόβο, 
χωρίς κανένα δισταγμό.
Σε άγγιξα με την παλάμη μου, 
ένιωσα τον σφυγμό σου να πάλλεται
στα σύνορα μιας Πυρακτωμένης Γης.

Ένιωσα κατακλυσμένος, 
εγκλωβισμένος, σε εκείνο το μονοπάτι 
που έμοιαζε τραχύ και απροσπέλαστο, 
πληγωμένος συνέχισα 
την πορεία μου στην Λύτρωση 
με Τόλμη και Θάρρος. 

Αψηφώντας κάθε κίνδυνο 
στο Ιερό και Μέγα Χρέος μου, 
να συναντήσω την Αλήθεια 
σε μια πορεία ξεχωριστή,
ορισμένη με νέες συντεταγμένες 
στον Χάρτη του Ορίζοντα Μου!

Στάθηκα Εκεί, 
στον θόλο ενός Πελώριου Ουρανού
ταξίδεψα στα Πέρατα του Κόσμου, 
εκεί που χάνεται το ανθρώπινο βλέμμα 
εκεί που χαράζει μόνο η Ανατολή !

Σε αναζήτησα
ακολουθώντας σε,
σ’ αυτό το Ταξίδι Ζωής 
Χωρίς Αρχή Μέση και Τέλος!


Ποιήματα Συλλογής


Μια Δόκιμη Ψυχή

Στο σύθαμπο σε καρτερούσα
έλαμπε η ματιά σου
ζωγραφισμένη
σε ένα φωτεινό χαμόγελο
με αγόγγυστη λαχτάρα
σε μια συνάντηση αβρότητας.

Σαγήνη με διαπέρασε
στο φως των ματιών σου.
Άδυτη παλίρροια έμοιαζε
η μορφή σου,σαν άγαλμα σμιλεμένο.

Ένας όρθρος νηνεμίας, με πλημμύρισε
έμοιαζες με άσπιλη οπτασία
λιτή και απέριττη
βάλσαμο στην δική μου Δόκιμη Ψυχή.

Ωδή Άφθαρτη,
σαν φύσημα, στα χέρια των Αγγέλων
στου Κόσμου την Σιωπή!


Το Σωματίδιο του ΘΕΟΥ

Ανάμεσα στο βαθύ μπλε σου, 
αιωρήθηκα
όπως το σωματίδιο του ΘΕΟΥ
ακολουθώντας, την ίδια διαδοχική πορεία
στο Θαύμα της Δημιουργίας.

Σ’ αναζήτησα στο Άπειρο
μέσα σε μια αύρα κατάνυξης
έζησα στην ευλάβεια.

Δυνάμεις Φωτός
πλημμύρισαν το Σύμπαν μου
Αγάπη Βαθιά, Αμόλυντη
στάθηκε στο Παραθύρι Σου.
Ένιωσα τα βλέφαρά σου χαμηλωμένα.

Ωκεανοί Δακρύων Απέραντοι 
κατοίκησαν στα όνειρά μου.
Πνοή μου βγαλμένη
μέσα από την Πνοή σου.

Αιθέριος έγινες σ’ αυτή την Πεμπτουσία
ουράνιες σφαίρες με πλημμύρισαν
σωματίδια αθέατα στο γυμνό μου μάτι
άγγιξαν την τελειότητα Σου!
Σε έναν Κόσμο Υπερσελήνιο, 
μιας Ατέλειωτης Κυκλικής Τροχιάς .

Σε μια μέγιστη σύναξη που ακολούθησε
Κοινωνός έγινα της Θείας Βούλησης Σου
στα Άχραντα Μυστήρια Σου.

Σε κάλεσα νοερά
Σαν θαύμα ήρθες,
Νιφάδες Ζωής διαχύθηκαν στη Γη, 
σε μια ακανόνιστη πορεία.
Εσύ θα είσαι το κέντρο του Κόσμου μου.
Ομορφαίνοντας την Ψυχή μου.
                       
Βίντεο από την παρουσίαση του βιβλίου


Ο επίλογ0ς της Μίνας Μπουλέκου κατά την παρουσίαση του βιβλίου 

“Πέρα απ’ τον Ορίζοντα” 

Πέρα απ’ τον ορίζοντα διαφαίνεται μια νοητή γραμμή, ανάμεσα στον Ουρανό και την Γη. Ένα όριο ανυπέρβλητο τόσο φυσικό όσο και πνευματικό για την ανθρώπινη υπόσταση. 
«Πέρα μακριά από τα Σύννεφα που απλώθηκαν Ατένισα τον Ορίζοντα Μου. Σε αναζήτησα με όλη την Δύναμη της Ψυχής μου. Μια Σπίθα Φως γεννήθηκε στα σπλάχνα μου. Έκανα μια Ευχή για το Αύριο που έρχεται…Μια Νέα Ελπίδα ξημέρωσε στο Φως της Ανατολής!!!!» 
Ένα οδοιπορικό ζωής σφυρηλατημένο σε μια αέναη αναζήτηση. Ένα ανηφορικό μονοπάτι που διασχίζουμε κατά την διάρκεια της ανθρώπινης πορείας μας με μοναδικό σκοπό την λύτρωση. Και μέσα από αυτήν επέρχεται η κάθαρση και η εξιλέωση της ανθρώπινης ψυχής. 
Το Ταξίδι ξεκινά σε πελάγη βαθιά και μ’ ανοιχτά πανιά, είναι μακρύ και η πορεία που διασχίζει καθένας από εμάς χαράσσεται μέσα από ανεξίτηλα γεγονότα και έντονα συναισθήματα που σφραγίζουν την ζωή μας, ζωή που ζήσαμε ή που δεν ζήσαμε μέσα από ανάμικτα συναισθήματα αγάπης, ευτυχίας, πόνου, θλίψης και άλλοτε θυμού μια καταιγίδα οργής σε εκείνα τα αναπάντητα γιατί που στοίχειωσαν τον χάρτη της ζωής μας. 
Μοιραία η ανθρώπινη ύπαρξη περνά μέσα από ύφαλους και εμπόδια μέχρις ότου να μπορέσει να ατενίσει εξαγνισμένη τον Δικό της Φωτεινό Ορίζοντα. Ένα Ουράνιο Τόξο που θα λαμπρύνει και θα κοσμήσει ως φωτεινός σηματοδότης την ύπαρξη της με μοναδική πυξίδα την Πίστη στην Ελπίδα ότι τίποτε δεν χάθηκε ακόμη στις σκοτεινές μέρες που διανύουμε. 
Συμβολίζει εκείνη την δύναμη και το ψυχικό σθένος που οφείλουμε να έχουμε για να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων με γενναιότητα και τόλμη στις μεγάλες προκλήσεις που αμαυρώνουν την εικόνα μιας Πολιτείας Ανθρώπων που δείχνει να έχει κλονιστεί. 
Ο πνευματικός και φυσικός ορίζοντας καθώς και η εξερεύνηση του έγκειται στο όριο της ευρείας πνευματικής μας αντίληψης μέσα από την διεύρυνση της γνώσης και της μελέτης των φυσικών φαινομένων που απασχόλησαν την ανθρώπινη ιστορία. 
Μοναδικά μας όπλα η συστηματική μελέτη της Επιστήμης και η Βαθιά Πίστη, για να αντισταθούμε σ’ αυτόν τον άκρατο υλισμό που επικρατεί στις μέρες μας, μέσα σε μια πραγματικά αλλοτριωμένη πραγματικότητα όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος της πλάνης και της παραίτησης μας όταν ο κάθε ένας από εμάς παλεύει με τα στοιχειά της φύσης για την επιβίωση του. 
Η ανθρωπότητα έχει οδηγηθεί σε μια απύθμενη κατάσταση κρίσης τόσο πολιτισμικής όσο και οικονομικής, ο λόγος των πνευματικών ανθρώπων φιμώνεται στο πέρασμα της Ιστορίας απαξιώνεται συστηματικά σε μια συνειδητή προσπάθεια των Ισχυρών της Γης να μας αφανίσουν. 
Οφείλουμε να ορθώσουμε το ανάστημα μας Πέρα απ’ τον Ορίζοντα! 
Ο καθένας μας ξεχωριστά και με Πλήρη Συνείδηση της Αποστολής του. 
Ας ευχηθούμε ο Ορίζοντας να είναι ένα Φωτεινό Μονοπάτι για Όλους Μας. 

Περισσότερα για την παρουσίαση του βιβλίου διαβάστε εδώ 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου