Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΔΟΥΝΑ ΜΕ ΘΕΜΑ - Η"ΑΓΝΩΣΤΗ"ΑΡΓΟΛΙΔΑ.

Κεφαλάρι.

Πλούσιος και με ιδιαίτερη σημασία τόπος η Αργολίδα...Με τα εσπεριδοειδή να φτάνουν ως τη θάλασσα,τα αρχαιολογικά ευρήματα και τα εναλλασσόμενα τοπία.Προσφιλής κοντινός προορισμός για τους κατοίκους της Αθήνας και όχι μόνο,με το τρίπτυχο Ναύπλιο-Μυκήνες-Επίδαυρος να κλέβει τις εντυπώσεις.Εδώ εστίασα σε κάποιες"κρυμμένες"και λιγότερο προβεβλημένες ομορφιές...
 
 Kαρυά - Όρος Αρτεμίσιο.
 Kαρυά.

Με το όνομα αυτό θα συναντήσουμε πολλά χωριά στην Ελλάδα.Εδώ πρόκειται για το περίφημο"Κολοκοτρωνίτσι"(από τη σειρά του Χάρη Ρώμα)χτισμένο στις πλαγιές του όρους Αρτεμίσιου και σε υψόμετρο 700μ.

-------------------
Όρος Αρτεμίσιο.
Εντυπωσιακό,επιβλητικό,πανέμορφο μα πάνω απ’ όλα θεϊκό.Ένα βουνό δεμένο άρρηκτα με τους μύθους της θεάς Αρτέμιδος, στη δικαιοδοσία της οποίας ανήκουν η ομορφιά και η σκληρότητα της φύσης όλης.
Το όρος Αρτεμίσιο βρίσκεται στα δυτικά άκρα του νομού Αργολίδας και αποτελεί τα σύνορα με τον κυρίως ορεινό νομό της Αρκαδίας. Η σπουδαιότητα της γεωγραφικής θέσης του Αρτεμισίου όπως και των γύρω ορεινών όγκων, (Χτενιάς, Λύρκειο κ.α.) έγινε αντιληπτή από τους προϊστορικούς κατοίκους της περιοχής που ίδρυσαν κοντά τους κάποια από τα αρχαιότερα και σπουδαιότερα ιστορικά κέντρα της Ελλάδας όπως το Άργος, οι Μυκήνες, η Τύρινθα... στην Αργολίδα, η Μαντινεία, ο Ορχομενός και πολλοί σημαντικοί ακόμα οικισμοί στην Αρκαδία. Στην αρκαδική πλευρά του Αρτεμισίου και στους πρόποδές του υπάρχει το ομώνυμο χωριό Αρτεμίσιο το οποίο είναι χτισμένο στην θέση της αρχαίας Μαιράς. Το ορεινό σύμπλεγμα εξασφάλιζε στις πόλεις αυτές ήπιο κλίμα και φυσική προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα. 
Αναφορές στον Παυσανία και στον Αισχύλο βεβαιώνουν την ύπαρξη ναού και αγαλμάτων της Αρτέμιδος στο ευρύτερο πεδίο των πηγών του Ινάχου ποταμού.
Λόγω του μικρού σχετικά ορεινού όγκου, το Αρτεμίσιο έχει λίγα ποτάμια τα περισσότερα με την μορφή χειμάρρου. Ο μεγαλύτερος είναι ο κραταιός στην αρχαιότητα Ίναχος τον οποίο συναντάμε στις πηγές και με την ονομασία Αργείος, καθώς ήταν γενάρχης-ποταμός και διέσχιζε περιμετρικά τα τείχη του Άργους. Οι λιγοστές πηγές του έχουν πεντακάθαρο νερό και κάποιες απ’ αυτές χρησιμοποιήθηκαν στην αρχαιότητα για σκοπούς θεραπευτικούς. Μία απ΄αυτές είναι και η πηγή ''μπρακατσάκι'' που την συναντάμε στα μέσα του δρόμου από Καρυά προς Νεστάνη. Από την πηγή τρέχει κρυστάλινο νερό πλούσιο σε θειάφι όλο τον χρόνο και απο παλιά μέχρι και σήμερα χρησιμοποιείται για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. 
Το Αρτεμίσιο έχει αρκετά σπήλαια αλλά μικρά και χωρίς πλούσιο λιθοματικό διάκοσμο.Τα περισσότερα απ’ αυτά είναι βάραθρα και εντοπίζονται κυρίως κάτω των 1000 μέτρων. Στην περιοχή δραστηριοποιείται η Σπηλαιολογία Ναυπλίου.
Τόσο το Αρτεμίσιο όσο και το διπλανό Λύρκειο ανήκουν στις 196 σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας.(ΣΠΠΕ).


  Η μικρή πλατεία στην Καρυά.

  Καρυά:Όμορφη γωνιά στην εκκλησία της Παναγίας.

 Καρυά:βρύσες και ξερά φύλλα...



Καρυά. 
Εισβολή σε αυλή σπιτιού!






Καρυά.

Μικροαντικείμενα από το παρελθόν...

 Καρυά.
Φούρνος μεν,ανορθόγραφος δε!
Καρυά. Χρωματική αρμονία.



Καρυά.
Ναι,ο φούρνος του κυρ-Λευτέρη!



Καρυά. 
Εικόνα εγκατάλειψης.


Καρυά.

Για τους κατοίκους των ορεινών περιοχών η κτηνοτροφία αποτελεί βασική πηγή εσόδων.

 Άργος.

Η αρχαιότερη πόλη της Ελλάδας.

Περισσότερες φωτογραφίες και πληροφορίες εδώ 





Κεφαλάρι.
Οι πηγές του Ερασίνου ποταμού.
Ο Ι.Ν.Ζωοδόχου Πηγής. 
Το σπήλαιο.
 Κεφαλάρι-Ζωοδόχος Πηγή.(Παναγία η Κεφαλαριώτισσα) 
 Δύο είναι τα βασικά στοιχεία που κάνουν το ναό ξεχωριστό.Το πρώτο είναι ότι βρίσκεται σε μια περιοχή που το πράσινο και τα νερά του ιστορικού ποταμού Ερασίνου την κάνουν μαγευτική.

Το δεύτερο είναι ότι ο ναός είναι χτισμένος μέσα σε ένα σπήλαιο του όρους Χάον. Για να επισκεφθούμε τον ναό αυτό, θα πρέπει να ταξιδέψουμε ως το Κεφαλάρι Αργολίδας,ένα πανέμορφο χωριό 5χλμ. Ν του Άργους.

Στο σημείο που βρίσκεται ο ναός, υπήρχε παλαιότερος ναός ο οποίος καταστράφηκε στις 28 Μαΐου του 1918. Η καταστροφή επήλθε από μια ισχυρότατη έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών που βρισκόταν κοντά στον ναό. Σε αυτήν την έκρηξη έχασαν την ζωή τους 45 άνθρωποι. Το πόσο ισχυρή ήταν το δείχνει το γεγονός ότι έσπασαν τζάμια σπιτιών και καταστημάτων στο Άργος και στο Ναύπλιο. Ο παλιός ναός είναι γνωστός ως: «Παναγία η Κεφαλαριώτισσα». Είχε μήκος 16, πλάτος 6 και ύψος 4 μέτρα. Τα 9 από τα 16 μέτρα του μήκους του βρίσκονταν μέσα στο σπήλαιο.
Μετά την καταστροφή του παλιού ναού, πολλοί Αργίτες δραστηριοποιήθηκαν με σκοπό την ανέγερση ενός νέου ιερού ναού. Στην προσπάθεια αυτή, προσέφεραν τα μέγιστα οι Αργίτες μετανάστες στην Αμερική, που κατάφεραν να μαζέψουν το ποσό των 15.000 δολαρίων. Με αυτά τα χρήματα και βάσει των σχεδίων του αρχιτέκτονα Καραθανασόπουλου, κτίστηκε ο νέος ναός της Ζωοδόχου Πηγής στο Κεφαλάρι. Οι εργασίες ανέγερσης διήρκεσαν δύο χρόνια από το 1922 έως το 1924.Κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, θέλησαν οι κατακτητές να κτίσουν στην στέγη του ναού αντιαεροπορικό πυροβολείο και να κόψουν τον μεγάλο πλάτανο που υπήρχε δίπλα ώστε να μην εμποδίζει την λειτουργία του πυροβολείου. Μετά από παρέμβαση όμως, του ιερέα Κωνσταντίνου Παπαδημητρίου στον Γερμανό διοικητή Ντάσιγγερ, απετράπη τόσο η κατασκευή του πυροβολείου όσο και η κοπή του πλάτανου. Σε αυτόν τον πλάτανο τα χρόνια πριν την επανάσταση του 1821, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, συγκέντρωνε Έλληνες και τους προετοίμαζε για τον αγώνα κατά των Τούρκων. Την σπηλιά δε όπου είναι κτισμένη η εκκλησία, την χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο και κρυφό σχολειό τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Αυτό που σεβάστηκε όμως, ο Γερμανός κατακτητής, δεν σεβάστηκαν οι Έλληνες στις μέρες μας και έτσι, δυστυχώς, ο γέρο-πλάτανος δεν υπάρχει πια.
Το 1955 κατασκευάστηκε το υπέροχο κωδωνοστάσιο της εκκλησίας, με δωρεά 1.000 δολαρίων του Κωνσταντίνου Σωτηρόπουλου. Τα σχέδια του κωδωνοστασίου έκανε ο αρχιτέκτονας Γεώργιος Βαλάτας.
Οι εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο του ναού συνεχίζονται ακόμα και σήμερα..
Ο θαυμάσιος ναός της Ζωοδόχου Πηγής στο Κεφαλάρι, εορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου (την Παρασκευή μετά το Πάσχα). Την ημέρα αυτή γίνεται μεγάλο πανηγύρι και πιστοί επισκέπτονται τον ναό από όλα τα μέρη της Ελλάδας..


 Κεφαλάρι.Το σπήλαιο στο όρος Χάον
Μέσα στο σπήλαιο, βάθους 110 μέτρων, έχει κτιστεί ένα προσκύνημα ονομαζόμενο Γολγοθάς. Στο ίδιο σπήλαιο υπάρχει βράχος που κρέμεται από την οροφή και σταματά λίγο πάνω από το έδαφος. Το 1972 έγιναν ανασκαφές στο εν λόγω σπήλαιο, που έφεραν στο φως ευρήματα της παλαιολιθικής εποχής.

Ελληνικό.Η Πυραμίδα
Λέγεται αλλιώς και πυραμίδα των Κεχριών,είναι από τις καλύτερα διατηρημένες πυραμίδες στον ελλαδικό χώρο και υπολογίζεται πως κατασκευάστηκε το 2700 π.Χ.Κάποιες αναφορές υποστηρίζουν ότι αποτελούσε οχυρό για τον έλεγχο των οδικών αξόνων,κάποιες κάνουν λόγο για ταφικό μνημείο,άλλες μιλούν για αμυντικό πύργο ή φρυκτωρία (για επικοινωνία μέσω πυρσών/φρυκτών),ενώ άλλες απόψεις θεωρούν ότι είχε τη χρήση του βωμού...
Ελληνικό.
Η θέα σε αυτό το σημείο είναι εξαιρετική.

Στο βάθος ο Αργολικός κόλπος.

Ελληνικό

Ελληνικό

Ελληνικό

Ελληνικό

 
Νέα Κίος.Το γραφικό λιμανάκι

  Νέα Κίος.

Η σημερινή Νέα Κίος αποτελεί μια μικρή πόλη 2.778 κατοίκων. Βρίσκεται στο νομό Αργολίδας,6χλμ.ΒΔ του Ναυπλίου. Ως πόλη έχει καλή ρυμοτομία, ενώ προσφέρει χώρους αναψυχής και περιπάτου στους κατοίκους της. Με τη διαρκή πολυετή συμμετοχή της στα πολιτιστικά δρώμενα θεωρείται σημείο αναφοράς στην Αργολίδα σε αυτό τον τομέα. Πιο συγκεκριμένα, ο Μορφωτικός Σύλλογος της πόλης διοργανώνει τα Κιανά κάθε Αύγουστο και το καρναβάλι την εποχή των Αποκριών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος πραγματοποιεί τα Μικρασιάτικα κάθε Ιούλιο και ο Σύλλογος Απανταχού Κιωτών οργανώνει Πρωτάθλημα Ταβλιού τον Ιούνιο. Οι σύλλογοι διαθέτουν επίσης ερασιτεχνικά θεατρικά και χορευτικά τμήματα, ενώ η πόλη διαθέτει δημοτική Χορωδία και δημοτική Φιλαρμονική


 Νέα Κίος.

 Νέα Κίος.





Η Νέα Κίος αποτελεί ιστορική συνέχεια της Κίου της Μικράς Ασίας, πόλης 15.000 κατοίκων χτισμένης στο μυχό του Κυανού κόλπου της Προποντίδας, έδρας της Μητρόπολης Νίκαιας και επινείου της Προύσας



Φωτογραφίες - Κείμενα Ζωή Δούνα 
Πηγή πληροφοριών :  https://el.wikipedia.org/











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου