Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Κ. ΚΩΣΤΕΑΣ - Κ. ΣΙΣΣΑΣ " Εισαγωγή στη γνώση της Αρχαίας Ελληνικής για μαθητές γυμνασίου "



Εισαγωγή στη γνώση της Αρχαίας Ελληνικής για μαθητές γυμνασίου

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ownbook και διατίθεται προς πώληση στα κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας  και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία της Καλαμάτας και της Βέροιας το σύγγραμμα  των φιλολόγων Κωνσταντίνου Κωστέα και Κωνσταντίνου Σίσσα ''Εισαγωγή στη γνώση της Αρχαίας Ελληνικής για μαθητές γυμνασίου''.
Μέσω της κυκλοφορίας του πονήματος αυτού, οι δύο νέοι συγγραφείς και εκπαιδευτικοί φιλοδοξούν να οπλίσουν τη φαρέτρα των εφήβων που κατά την εισαγωγή τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση περιηγούνται για πρώτη φορά στον κόσμο των αρχαίων ελληνικών. Επιθυμία της συγγραφικής ομάδας είναι να καμφθεί η χρόνια στρεβλή  πεποίθηση μεγάλου μέρους της μαθητιώσας νεολαίας ότι τα διδασκόμενα στις γυμνασιακές αίθουσες αποσπάσματα  δεν είναι παρά απομεινάρια «μιας νεκρής ξένης γλώσσας». Σ΄ αυτό το πλαίσιο η ενδελεχής γραμματική ανάλυση και η εμπεριστατωμένη συντακτική αναγνώριση  είναι απαραίτητη δικλείδα για την ομαλή  και απρόσκοπτη προσαρμογή των μαθητών στις απαιτήσεις της διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής.
Ακολουθώντας το παράδειγμα των σχολικών εγχειριδίων του Γυμνασίου, η ύλη χωρίζεται σε τρία μέρη και οι ενότητες του σχολικού βιβλίου αναλύονται με πληθώρα παραδειγμάτων, παρατηρήσεων και ποικιλία ασκήσεων προκειμένου να καταστεί η εργασία μας   επικουρική για την ώσμωση διδάσκοντος- διδασκομένου.

Στη στοχοθεσία των συγγραφέων περιλαμβάνεται η σταδιακή οικείωση των μαθητών με την αττική διάλεκτο, η οποία ως στέρεα  βάση της  καθομιλουμένης και αστείρευτη πηγή των τεχνών και των επιστημών της Εσπερίας, παραμένει ζωντανή και σφριγούσα. Οι συγγραφείς επιδιώκουν η νέα γενιά  να γοητευθεί από το ιδεολογικό υπόβαθρο των κειμένων σημαινόντων ιστορικών, ποιητών, ρητόρων και φιλοσόφων της κλασικής και της ελληνιστικής περιόδου για να καταστεί περισσότερο δημιουργική διαδικασία η απόπειρα απόδοσης του πρωτοτύπου στη νέα ελληνική.

Κλείνοντας ευελπιστούμε πως  η παρθενική μας  συγγραφική απόπειρα θα εμπλουτίσει την πνευματική σκευή του  φιλολόγου,  για να καταστεί ο λειτουργός της εκπαίδευσης μεθοδικότερος και πρόθυμος να εμφυσήσει το πάθος για τη φωτοβόλο γνώση στους μαθητές του.

Οι συγγραφείς
Κωστέας Κωνσταντίνος
Σίσσας Κωνσταντίνος



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ


O Kωνσταντίνος Κωστέας γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου 1990 και κατοικεί στην Καλαμάτα. Είναι φιλόλογος, αριστούχος απόφοιτος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου   με έδρα την Καλαμάτα.Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα  εκτείνονται στη διδασκαλία και μελέτη της αρχαίας και νέας ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας, τη γλωσσολογία, την ιστορία και τη φιλοσοφία. Ασχολείται με την ποίηση.




Ο Κωνσταντίνος Σίσσας γεννήθηκε στις 13 Ιουνίου 1990 και κατοικεί μόνιμα στην πόλη της Βέροιας. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου . Εργάστηκε για δύο χρόνια εθελοντικά στη Βιβλιοθήκη της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών καθώς και στο Φροντιστήριο της Μητρόπολης της Βέροιας. Τα ενδιαφέροντά του εστιάζονται στα Αρχαία και Νέα Ελληνικά  και την επιστήμη της Παιδαγωγικής.




ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ 2 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ 

Φωτογραφία Έλενα Γκολέμη - φιλόλογος



Φωτογραφία Κ. Κωστέας - φιλόλογος
















2 σχόλια:

  1. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία κυρία Κοτσοβόλου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλοτάξιδο να είναι Κωνσταντίνε και εύχομαι και στους δυο σας καλή σταδιοδρομία

      Διαγραφή