Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΜΑΡΤΖΗΣ ( 8 Φεβρουαρίου 1868 – 19 Μαρτίου 1925 )

Γεφυράκι στην Κέρκυρα


Ο Γεώργιος Σαμαρτζής (Κέρκυρα, 8 Φεβρουαρίου1868 – Αθήνα, 19 Μαρτίου 1925) ήταν Έλληνας ζωγράφος και μουσικός.`
Γεννήθηκε το 1868 στην Κέρκυρα και ήταν εγγονός του Παναγιώτη Σαμαρτζή. Τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής τα έλαβε στην ιδιωτική καλλιτεχνική σχολή του Χαράλαμπου Παχή.
Αυτοπροσωπογραφία
Το 1888 με υποτροφία του Πετριδείου Κληροδοτήματος, σπουδάζει στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Νεάπολης με καθηγητές τον Ντομένικο Μορέλι και τον Βιντσέντζο Μαρινέλλι. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα δίδαξε στο Πρακτικό Λύκειο της Κέρκυρας και στη συνέχεια ανέλαβε τη διεύθυνση της Καλλιτεχνικής Σχολής της Κέρκυρας. Εκτός από τη ζωγραφική καταπιάστηκε επίσης με την ποίηση και τη μουσική.Θεωρείται από κοινού με τους Άγγελο Γιαλλινά, Βικέντιο Μποκατσιάμπη, Σπύρο Πιζάνη κλπ ως ένας από τους κορυφαίους Κερκυραίους ζωγράφους της εποχής του.Πέθανε το 1925 στην Αθήνα. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Πανεπιστήμιο, στο Ναυτικόν Όμιλο, στη Δημοτική Πινακοθήκη της Κέρκυρας (σε ιδιαίτερη αίθουσα), στην Αναγνωστική Εταιρία, στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη και σε πολλούς ναούς της ιδιαίτερης πατρίδας του. Συνθέσεις του παίζονται ακόμα από τις Φιλαρμονικές μπάντες του νησιού ενώ στίχοι του μελοποιήθηκαν από τους Ιωσήφ Καίσαρη, Αναστάσιο Ρομποτή και Σπύρο Δουκάκη.

Τεχνοτροπία

Ο Σαμαρτζής στον τομέα της ζωγραφικής ασχολήθηκε κατά κύριο λόγο με προσωπογραφίες, με ηθογραφικές σκηνές, με την τοπιογραφία αλλά και με σκηνές εμπνευσμένες θρησκευτικά θέματα. Στους πίνακες του ο Σαμαρτζής χρησιμοποιεί έναν τύπο ακαδημαϊκού ρεαλισμού με ορισμένες υπαιθριστικές τάσεις.

 Η κόρη του ζωγράφου, Ίρις.

  Πορτρέτο Αναστασίας Παραμυθιώτη,

 Πορτρέτο Ελένης

Η γυναίκα του η Πεπίνα 

 Νεαρός ιθαγενής

 Πορτραίτο 

 Πορτραίτο της Δανάης 

 Κερκυραίος 

 0 Θηλασμός

 Κεφάλι αλόγου

 Δρόμος στην Κέρκυρα

  Ηρώδειο

  Καϊκι στην Κέρκυρα

 Τοπίο 

 Νύξ έν Κέρκυρα (Λιστόν)

 Ο κουρδιστής του πιάνου, 

 Ο Μυστικός Δείπνος

 Το Παλάτι της Νεαπόλεως με βροχή 

  Τοπίο με τραίνο 





 Η Λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου