Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Έδεσσα: Παραδοσιακό ξενοδοχείο – ξενώνας «Βαρόσι» , ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΌ ΆΛΜΠΟΥΜ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΓΚΑΝΑ


Ένα πανέμορφο παραδοσιακό ξενοδοχείο στην διατηρητέα περιοχή της Έδεσσας το “Βαρόσι”. Ανακαινισμένο με μεράκι και σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Αντικρίζει κανείς ανάγλυφα την ιστορία των παππούδων της ιδιοκτήτριας με πάμπολλα εκθέματα μιας άλλης εποχής που αποπνέει ρομαντισμό και καλαισθησία.
Τα σπίτια που σώζονται στον Βαρόσι χρονολογούνται στον 19ο αιώνα και αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα της παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Οι περισσότερες κατοικίες είναι λαϊκές υπάρχουν όμως και αρχοντικά. Συνήθως είναι διώροφα κτίσματα με προεξοχές ανοιχτό καλυπτόμενο εξώστη και κεραμοσκεπή. Στο εσωτερικό τους διαθέτουν αυλή, ενώ γύρω από τις αυλές οργανώνονται οι ημιυπαίθριοι χώροι, τα χαγιάτια.
Πρόκειται για εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής και διακόσμησης του 18ου αιώνα με πολλά λαογραφικά και παραδοσιακά στοιχεία. Αποκαταστάθηκε πλήρως το 1999 με βάση τα σχέδια του 1818. Η ελαφριά και με μονωτικές ιδιότητες πουρόπετρα σε συνδυασμό με το ξύλο αποτελούν τα κυρίαρχα δομικά υλικά του ξενώνα

Το Βαρόσι (Varos) είναι η πρώτη χριστιανική συνοικία που δημιουργείται, ως εξέλιξη του βυζαντινού οικισμού που αναπτύχθηκε στο χώρο της ακρόπολης και της αρχαίας πόλης.Το 1944 οι Γερμανοί (Ναζί) έκαψαν το μεγαλύτερο μέρος της συνοικίας επειδή λόγω της θέσης της χρησίμευε ως κέντρο των αντιστασιακών που εύκολα θα μπορούσαν να διαφύγουν στον κάμπο.
Πρόσφατα έχει γίνει αποκατάσταση βαροσιώτικων σπιτιών η οποία στηρίχθηκε στην μελέτη ανάπλασης του Βαροσίου. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μελέτη πήρε το 1ο βραβείο από την ΕΕ το 1990.
Το Βαρόσι αποτελεί το μοναδικό πυρήνα που έχει διασωθεί από το ιστορικό κέντρο της Έδεσσας μεταφέροντας μνήμες της πόλης.

Το  συναντάμε περπατώντας στο λιθόστρωτο σοκάκι που οδηγεί στους καταρράκτες...

 Έπιπλα μιας άλλης εποχής!!!

 Γωνιές του εσωτερικού...


Και στην κορνίζα ένα προικοσύμφωνο του 1950...

  Με λίγη προσπάθεια μπορείτε να το διαβάσετε και νομίζω πως αξίζει..

 Σκεύη της εποχής...






 Πρέπει να τονίσω την ευγένεια και ζεστή φιλοξενία της ιδιοκτήτριας... πάντα με ένα εγκάρδιο χαμόγελο!!!

  Ανάγλυφη η μαγεία μιας άλλης εποχής...



 Φυσικά η χαρά του φωτογράφου...






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ - ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου