Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

ΕΙΡΗΝΗ - ΒΑΡΒΑΡΑ ΛΑΓΟΥΒΑΡΔΟΥ - Η ΑΛΕΞΙΘΥΜΙΑ «Η συναισθηματική πενία της αλεξιθυμίας»

Η ΑΛΕΞΙΘΥΜΙΑ - Η συναισθηματική πενία της αλεξιθυμίας

Artwork: ArtStation-Alexia Rubod, 3d Artist

(μικρά αποσπάσματα από το ομότιτλο δοκίμιο του βιβλίου: «20 ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΖΩΗΣ», από τις σελ. 59 & 60)
[…]
Ο όρος Αλεξιθυμία εισήχθη από τον Έλληνα ψυχίατρο και ψυχαναλυτή, Πέτρο Σιφναίο, προκειμένου να περιγράψει τη δυσλειτουργία των συναισθημάτων, την «πενία» στη φαντασία και την αδυναμία στην εύρεση κατάλληλων λέξεων για την περιγραφή των συναισθημάτων, τα οποία παρατήρησε σε ασθενείς, οι οποίοι έπασχαν από ψυχοσωματικά προβλήματα· ούτως ειπείν, πρόκειται για την ανικανότητα του ατόμου να αναγνωρίσει και, ακολούθως, να εκφράσει λεκτικά τα συναισθήματά του (Sifneos, 1973). 
[…]
ΔΕΝ αποτελεί ψυχική νόσο· αλλά πρόκειται για ένα υποκλινικό, πολύμορφο στοιχείο της προσωπικότητας, το οποίο συνδέεται με σοβαρή συναισθηματική δυσλειτουργία με προεκτάσεις σε επίπεδο ατομικό, αλλά και κοινωνικών αλληλεπιδράσεων (FeldmanHall et al, 2013· Vanheule et al, 2007). 
[…] 
έχει ως αποτέλεσμα να αδυνατεί κανείς να εκφράσει τα όποια συναισθήματά του· διότι, ασχέτως της έντασής τους, ΔΕΝ μπορεί να τα αποκωδικοποιήσει· και, ακολούθως, να τα διαχειριστεί και να τα εξωτερικεύσει.

Ο Muller (2000) γράφει χαρακτηριστικά:
«Αλλά ορισμένες φορές, οι ασθενείς, για τους οποίους είναι ξεκάθαρο ότι έχουν προβλήματα και νιώθουν έντονο συναισθηματικό πόνο, διηγούνται ασύμφωνες προς την κατάστασή τους ιστορίες. Επιμένουν ότι δεν έχουν προβλήματα· ότι η ζωή τους είναι καλή· και ότι δεν έχουν ιδέα τι πάει στραβά. Η ιστορία τους είναι ότι δεν έχουν ιστορία (σ. 1).»
[…]


«Ειρήνη – Βαρβάρα Λαγουβάρδου»
«20 ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΖΩΗΣ»
Εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου