Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΝΕΠΟΛΙΤΩΝ - ΚΑΣΤΑΜΟΝΙΤΩΝ , ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΛΙΜΝΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ , ΚΑΛΥΒΙΑ

Την Τετάρτη 14 Ιουνίου το Σωματείο Ινεπολιτών - Κασταμονιτών πραγματοποίησε απογευματινό περίπατο  στη Λίμνη της Βουλιαγμένης και στα Καλύβια για το κλείσιμο μιας ακόμα επιτυχούς χρονιάς.





Λίμνη Βουλιαγμένης 




H λίμνη Βουλιαγμένης είναι μια φυσική υφάλμηρη λίμνη με ιαματικές ιδιότητες που βρίσκεται στη Βουλιαγμένη, στην Αττική. Τα νερά της προέρχονται από βάθος 50 με 100 μέτρα και έχουν θερμοκρασία από 22°C μέχρι 29°C, υποδεικνύοντας ότι σε κάποιο βάθος επικοινωνεί με το ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου. Επίσης, η λίμνη τροφοδοτείται από μια πηγή γλυκού νερού σε βάθος 17 μέτρων.Στη λίμνη καταλήγει ένα υπόγειο σπήλαιο που επικοινωνεί με τη θάλασσα με διάφορες στοές. Η λίμνη βρίσκεται στο νότιο άκρο του Υμηττού, κοντά στη θάλασσα. Βρίσκεται μέσα σε ένα ελλειψοειδές έγκυλο με μήκος 260 μέτρα και πλάτος 145 μέτρα. Η λίμνη βρίσκεται μισό μέτρο ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας.Εντάσσεται στις περιοχές Natura 2000.


Η λίμνη δημιουργήθηκε όταν τμήμα της οροφής ενός μεγάλου υπόγειου σπηλαίου κατέρρευσε πριν περίπου 2.000 χρόνια λόγω της διάβρωσης και των τεκτονικών κινήσεων, και γι' αυτό δεν υπάρχουν αναφορές από την αρχαιότητα, ούτε καν από τον Παυσανία. Το σπήλαιο βρίσκεται μέσα στα ασβεστολιθικά πετρώματα της περιοχής. Το εξερευνημένο μήκος του σπηλαίου είναι 3.123 μέτρα. Στο σπήλαιο υπάρχουν 14 σήραγγες, ενώ έχει βρεθεί και ένας μεγάλος υποθαλάσσιος σταλαγμίτης. Ο πυθμένας της λίμνης αποτελείται από λασπώδες υπόστρωμα πλούσιο σε θειούχες ενώσεις. Τα νερά της λίμνης έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, νάτριο, λίθιο, αμμώνιο, ασβέστιο, σίδηρος, χλώριο και ιώδιο. Τα νερά της λίμνης ενδείκνυνται για ρευματικές παθήσεις, αθλητικές κακώσεις, παθήσεις νευρικού συστήματος, δερματοπάθειες και γυναικολογικές παθήσεις. Η κολύμβηση στη λίμνη γίνεται έναντι αντιτίμου και στη λίμνη υπάρχει εστιατόριο-μπαρ.


Στην λίμνη ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1980 ένα είδος θαλάσσιας ανεμώνης, το Paranemonia vouliagmeniensis, το οποίο ζει μόνο στη λίμνη Βουλιαγμένης. Στη λίμνη έχουν βρεθεί επίσης άλλα δύο είδη ασπονδύλων, τα Abra ovata και Cerastoderma glaucum. Το C. glaucum μπορεί να καθαρίζει μεγάλο όγκο νερού από μικρόβια. Επίσης στη λίμνη ζει το είδος ψαριού Garra rufa.https://el.wikipedia.org/





















Καλύβια


Μετά την Λίμνη της Βουλιαγμένης κατευθυνθήκαμε προς τα Καλύβια για φαγητό. 
Τα Καλύβια Θορικού είναι χωριό της Ανατολικής Αττικής, πίσω από τον Υμηττό, σε απόσταση 33 χμ. νοτιοανατολικά των Αθηνών. Μέχρι το 1994 αποτελούσαν κοινότητα οπότε αναγνωρίστηκαν σε δήμο.Το τελευταίο διάστημα ο Δήμος αναπτύσσεται ραγδαία λόγω της εγκατάστασης του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Τα Καλύβια Θορικού ανήκαν γεωγραφικά στη Λαυρεωτική, το νοτιοανατολικό δηλαδή τμήμα του νομού που φτάνει μέχρι και το ακρωτήρι του Σουνίου. Από τη γεωγραφική φυσιογνωμία της περιοχής πηγάζει και η ονομασία του Δήμου, καθώς εκεί διέμεναν σε πρόχειρους καταυλισμούς, που περιβάλλονταν από το Πάνειο Όρος, οι εργάτες του Θορικού Λαυρίου, που διέρχονταν για να εργαστούν στα ορυχεία ή στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της πόλης. Η περιοχή αργότερα συγκλονίζεται από μεγάλο ναυάγιο στις ακτές του Σαρωνικού με πολλά θύματα στις αρχές του 20ου αιώνα και στήνονται κάποιοι ακόμη καταυλισμοί. https://el.wikipedia.org/







Ήταν ένας θαυμάσιος αποχαιρετιστήριος περίπατος για τη χρονιά που πέρασε, περάσαμε πολύ όμορφα και στο τέλος αφού ανταλλάξαμε ευχές για καλό καλοκαίρι , δώσαμε υπόσχεση να ξαναβρεθούμε τον Σεπτέμβρη ανανεωμένοι και να στελεχώσουμε και να στηρίξουμε τις δραστηριότητες του Σωματείου.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου