Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

ΖΩΗ ΧΑΤΖΗΘΩΜΑ - ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ


Έχει Πανσέληνο απόψε και φλερτάρεις το φεγγάρι. Ζηλεύω σαν τρελή που το προσέχεις…Μπορώ να σου φέρω ένα κομμάτι του, για να δεις ότι είναι μόνο πέτρωμα και να σου γκρεμίσω το παραμύθι σου. Έχω ζήσει μαζί σου χίλιες και μια νύχτες και χίλιες ζωές, μα δε θα σου το πω.

Ήμουν στα πρώτα σου γενέθλια που δε γιόρτασες και σε είδα να παραπονιέσαι, μα δεν το θυμάσαι. Ήμουν μαζί σου στις σπουδές και ήμασταν συνομήλικοι με διαφορετικές ηλικίες. Εξάλλου εσύ δε θα μεγαλώσεις ποτέ: κάποιοι άνθρωποι ενηλικιώνονται σε λάθος ηλικία ή και ποτέ. Σου λέω στο αυτί ότι είσαι ένα παιδί πεισματάρικο και κακομαθημένο και ας νομίζουν όλοι το αντίθετο! Χαμογελώ. Γίνομαι σπαστική και κακιά, για να με προσέξεις. Είσαι άνθρωπος με ταλέντα, με τόλμη, ελεύθερη σκέψη και πλατύ ορίζοντα. Με τρομάζεις.
Μετά εξαφανίζομαι και σου λείπω και μισείς που κάτι σου δαγκώνει την καρδιά. Και γω σε κρυφοκοιτάζω και απολαμβάνω να σου λείπω και να με ζητάς. Κι ας μη με γνωρίζεις, μα σου αρέσει που είμαι η μελωδία που σε κάνει να κλαις. Έχω λίγα κέρματα στην τσέπη και τα ξοδεύω για το αγαπημένο σου κρασί: μένω ταπί, μα είμαι πλούσια!
Τώρα μπορεί να διαβάζεις τις αράδες μου και να γελάς και να κοκκινίζεις και νιώθω την καρδιά σου που φτερουγίζει…απίστευτο συναίσθημα!...Σε κοιτάζω…παρατηρώ τη γραμμή στο πάνω σου χείλι και τη γωνία εκείνη που βγάζει άηχες κραυγές και ουρλιάζει τα μυστικά σου…Δε με γνωρίζεις, μα πεθαίνω από περιέργεια πώς φιλάς!
Παραμυθάκια για να αντέχουμε, για ευαισθήτους και ονειροπόλους…Για τρελούς, από κείνους που αλλάζουν την πραγματικότητα και την κάνουν υποφερτή…Χαμογελάς; Ξέρεις…εκείνη τη νύχτα που χιόνιζε ξημέρωσα κάτω από το σπίτι σου. Είδα όλες σου τις κινήσεις, το θυμό σου, τον πόνο σου. Δε με είδες. Πότε θα σε δω;
Έρχομαι από πολύ μακριά, δε με γνωρίζεις. Κουβαλώ πολλά στραβά, μα ξεμπερδεύω όπου να’ναι μαζί τους. Κοίτα να αντέχεις, κοίτα να προσέχεις. Πιστεύεις στην αλήθεια. Πιστεύω ακόμη στα παραμύθια της γιαγιάς και στα θαύματα, κι αυτό είναι κάτι που δεν αλλάζει.
Έχει Πανσέληνο. Κάνω μια προσευχή για σένα, από εκείνες που έκανε η καρδιά μου τις νύχτες όταν ήμουν κοριτσάκι: να είναι περισσότερα τα χέρια που θα σε αγκαλιάσουν και θα σε χαϊδέψουν, από όσα θα σε πληγώσουν!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου