Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Ιστορικό βίντεο " Palaiomonastiro 1826 - Valtesiniko Arcadia " της εκπαιδευτικού κ. Αδαμαντίας Παναγούλια

" Μήγαρις άλλο έχω στο νου μου, πάρεξ ελευθερία και γλώσσα" Δ Σολωμός

Σας παρουσιάζουμε ένα αρκετά ενδιαφέρον ιστορικό video το "Palaiomonastiro 1826 - Valtesiniko Arcadia" Είναι ένα αφιέρωμα,, μια εθελοντική προσπάθεια της εκπαιδευτικού κ. Αδαμαντίας Παναγούλια, που αφορά τη μάχη με τον Ιμπραήμ το 1826, στο Παλαιομονάστηρο του άγιο - Νικόλα Βαλτεσινίκου. Έγινε χάριν της ιστορικής μνήμης του τόπου, και για τους νέους που μεταλαμπαδεύουν Πολιτισμό και Ιστορία από γενιά σε γενιά. Το video αυτό, σύμφωνα με τη με αρ. 17/18-4- 2016 Πράξη του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π.,έχει εγκριθεί ως εκπαιδευτικό από τη Δ/νση Σπουδών Π/ΒΑΘΜΙΑΣ και Δ/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ του Υ.Π.Π.Ε.Θ. ( Δείτε την έγκριση εδώ )


" Το Παλιομονάστηρο'' και η ένδοξη ιστορία του


Εισαγωγή


Σύμφωνα με μία παράδοση, μετά από όραμα του φωτισμένου Βαλτεσινιώτη Μοναχού ('Αγιον Όρος) Καλλίνικου, επανακτίστηκε το «Παλιομονάστηρο» του Βαλτεσινίκου μέσα σ' έναν άγριο, απροσπέλαστο βράχο. Πότε χτίστηκε αρχικά είναι άγνωστο. Πιθανολογείται ότι τον 9ο αιώνα λειτούργησε ως ησυχαστήριο ή ερημητήριο, ενώ τον 17ο αιώνα έγινε η ίδρυση της Ιεράς Μονής του Αγίου Νικολάου και της Ανάληψης του Χριστού. Σύμφωνα με γνωμοδότηση
των αρμοδίων, φέρουν τοιχογραφίες από τους βυζαντινούς χρόνους και από την εποχή της Τουρκοκρατίας αντίστοιχα.Σήμερα σώζεται μικρό μέρος των κτισμάτων. Βρίσκεται περίπου δύο χιλιόμετρα μετά το χωριό και προς την βόρεια πλευρά του. Όπως ο 'Αγιος-Νικόλαος είχε προαναγγείλει στον Μοναχό, έτσι και έγινε:Αποδείχθηκε Αγιόχτιστο, αλλά και Θεοφρούρητο, στην μανία του Μπραΐμη, με την γενναία και νικηφόρο αντίσταση των αγωνιστών και των εγκλωβισμένων κατοίκων, τον Αύγουστο του 1826.
 Υπήρξε «Κιβωτός», που διέσωσε τα γυναικόπαιδα του χωριού, της γύρω περιοχής και της Βυτίνας. Συνολικά, δύο χιλιάδες άτομα βρήκαν καταφύγιο μέσα και έξω από την Μονή.Λέγεται ότι εδώ κατέφυγαν μέλη από οικογένειες των προεστών: Δεληγιανναίων από Λαγκάδια, Σπηλιωτοπουλαίων από Δημητσάνα. Στο εσωτερικό του, σε δύο φυσικές σπηλιές, διαμορφώθηκαν δύο εκκλησάκια: Το ένα τιμά τη μνήμη του Αγίου-Νικολάου, το άλλο τιμά τη μνήμη της Ανάληψης.
Το μαγευτικό και μυστηριακό περιβάλλον μέσα κι έξω από τον βράχo του Μοναστηριού αποζημιώνει κάθε επισκέπτη
Η Ιερά Μονή είναι επίσημα χαρακτηρισμένη ως αρχαίο μνημείο με το ΦΕΚ 854, Τόμος Β, 6/12/1984, με Υπουργική απόφαση. Η δε Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου έχει κυρωθεί από το ίδιο ΦΕΚ ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο
Όλα γύρω απτά, επαληθεύουν όχι μόνο την Ιστορία, αλλά και τον ποιητή Ι. Πολέμη:
«Μη φοβηθείς αυτόν που στήριξε
στην πίστη επάνω την ελπίδα 
τον είδα στη ζωή να μάχεται
μα πάντα ΑΝΙΚΗΤΟ τον είδα».


Υ.Γ.1: Γίνεται προσπάθεια για την διάσωση του ιστορικού Μνημείου και της αγιογράφησης που έχει απομείνει σε αυτό και στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Της Θεοτόκου. Κάνουμε έκκληση στους αρμόδιους φορείς, να υποστηρίξουν έμπρακτα αυτήν την προσπάθεια.

Υ.Γ.2: Με τον εορτασμό της επετείου της μάχης στο Παλαιομονάστηρο για πρώτη φορά, διαπιστώθηκε έντονη η προσδοκία όλων να θεσμοθετηθεί και επίσημα τακτή ετήσια ημερομηνία εορτασμού της ιστορικής επετείου. Ελπίζουμε ότι οι αρμόδιοι φορείς θα δικαιώσουν αυτήν την εύλογη προσδοκία για την απόδοση τιμής στους πολιορκημένους ελευθερωτές και στην ιστορία.
5-3-05
Παναγούλια Κουτσούκου Αδαμαντία

Για το Παλαιομονάστηρο διαβάστε επίσης την πολύ αξιόλογη Μελέτη :
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΛΙΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟ ΣΤΟ ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ












2 σχόλια:

  1. Μπράβο, Άντα, για την εξαιρετική και αναλυτική σου δουλειά περί το Παλιομονάστηρο του Βαλτεσινίκου και την ένδοξη ιστορία του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταπληκτική έρευνα!!!
    Προβληματίζομαι εάν οι νέοι γνωρίζουν το ιστορικό γεγονός και ειδικότερα οι νέοι του Βαλτεσινίκου.Ας φροντίσουμε όσοι μπορούμε με οποιονδήποτε τρόπο να το κάνουμε γνωστό.
    Ευχαριστώ την Αδαμαντία Παναγούλια και τη σελίδα που το δημοσίευσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή