Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

[Twin Peaks TV Series] Η πόλη των μυστηρίων

     





     Αν δεν έχετε ακούσει για το αριστούργημα των Mark Frost και David Lynch με τίτλο Twin Peaks, αυτό είναι ένα εκτενές άρθρο για να το μάθετε! Μια τηλεοπτική σειρά αστυνομικού μυστηρίου που διαδραματίζεται σε ένα επαρχιακό περιβάλλον με ειδυλλιακά τοπία, που καταλήγει σε θρίλερ φαντασίας. Η προβολή της ξεκίνησε το μακρινό πλέον 1990. Πώς όμως καταφέρνει να μας απασχολεί ακόμη και σήμερα;


     Το 1990 ξεκινά η προβολή της σειράς στο ABC και διαρκεί 2 χρόνια έως το 1991. Κατάφερε να γίνει μια από τις πιο υψηλά βαθμολογημένες σειρές της δεκαετίας, όμως έπεσε στους πίνακες λόγω της ακύρωσης της συνέχειας της μετά τον δεύτερο κύκλο. Το "κακό" όμως είχε γίνει. Η σειρά απέκτησε φανατικούς θαυμαστές και τεράστιες συζητήσεις ξεκίνησαν με αφορμή τα αναπάντητα ερωτήματα που άφησε το τέλος της. Η κύρια ιστορία είχε τελειώσει, όμως πολλά γεγονότα δεν εξηγήθηκαν από τους δημιουργούς. Αν παρατηρήσουμε το μοτίβο των ταινιών του σκηνοθέτη David Lynch όμως, θα καταλάβουμε ότι τίποτα από αυτά δεν είναι τυχαίο, αντιθέτως λατρεύει να αφήνει πολλά να εννοηθούν και να "δυσκολεύει" το κοινό αφήνοντας του να καταλήξει στα δικά του συμπεράσματα.

Δημιουργοί

David Lynch

Γεννημένος στις 20 Ιανουαρίου του 1945 ο David Lynch είναι ένας πολυτάλαντος καλλιτέχνης, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός, ηθοποιός, μουσικός, φωτογράφος και ζωγράφος. Χαρακτηρίζεται ως ο αναγεννησιακός άνθρωπος της μοντέρνας παραγωγής Αμερικανικών ταινιών, καθώς οι επιτυχίες των έργων του, τον καθιστούν ως τον πρώτο δημοφιλή σουρεαλιστή στην παραγωγή ταινιών. Γνωστός για τις ταινίες Eraserhead (1977), The Elephant Man (1980), Blue Velvet (1986), Twin Peaks (1990-1992/2017), Fire Walk With Me (1992), Lost Highway (1997), Mullholand Drive (2001).







Mark Frost

Γεννημένος στις 22 Νοεμβρίου του 1953, ο 
Mark Frost είναι συγγραφέας, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός. Έγινε ευρέως γνωστός για τις σειρές Hill Street Blues και φυσικά το Twin Peaks, με το δεύτερο να είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του. Πέρα από τη θέση του ως σεναριογράφος και συγγραφέας δίπλα στον Lynch, το 2016 έπειτα από την μεγάλη ανακοίνωση για την επιστροφή του Twin Peaks, εξέδωσε ένα βιβλίο που συμπληρώνει τη σειρά με τίτλο The Secret History of Twin Peaks. Το είδος του είναι οι μυστηριώδεις νουβέλες με υπερφυσικό περιεχόμενο, κάτι στο οποίο διέπρεψε. 







Η σειρά (Twin Peaks TV Series 1990-1991 ABC)




Το 1989 ένας ήσυχος και ειρηνικός κάτοικος της επαρχιακής πόλης του Twin Peaks πηγαίνοντας για ψάρεμα, ανακαλύπτει το πτώμα της άτυχης νεαρής Laura Palmer δίπλα στο ποτάμι, η οποία αγνοείτο μέρες και αναζητείτο από την αστυνομία της περιοχής. Ένα ακόμη κορίτσι ανακαλύπτεται να περιφέρεται σε κατάσταση σοκ, άσχημα τραυματισμένο. Ο Dale Cooper, ένας πράκτορας του FBI, καλείται να ερευνήσει την υπόθεση. Κατά τη διάρκεια των ερευνών του σε συνεργασία με την αστυνομία ανακαλύπτει ότι η κατά τα άλλα ήσυχη πόλη μέσα στα βουνά κρύβει σκάνδαλα, φόνους, ναρκωτικά με τους περισσότερους κατοίκους να ζουν δύο ζωές. Παράλληλα, βιώνει υπερφυσικά φαινόμενα που τον βοηθούν στην εξιχνίαση του μυστηρίου.


Δημιουργοί: Mark Frost, David Lynch

Πρωταγωνιστούν: Kyle McLachlan, Michael Ontkean, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Lara Flynn Boyle, Sherilyn Fenn, Jack Nance, Ray Wise, Sheryl Lee

Η σειρά περιείχε 48 επεισόδια διάρκειας 48 με 50 λεπτά. Πέρα από τον σκηνοθέτη και δημιουργό της David Lynch, μέρη της σκηνοθετήθηκαν από ποικίλους σκηνοθέτες. Το τελευταίο επεισόδιο της σειράς προβλήθηκε στις 10 Ιουνίου του 1991, με τη σειρά να αποφεύγει αρκετές φορές την ακύρωση της, λόγω κακού χειρισμού του καναλιού αλλά και της πίεσης στους δημιουργούς να λύσουν την υπόθεση γρηγορότερα απ' ότι ήθελαν. Το τέλος της μπορεί να έλυσε το μυστήριο όμως δημιουργήθηκαν άλλα τόσα ερωτήματα, απόρροια των αινιγματικών πλην άκρως καλλιτεχνικών σκηνών του David Lynch. Ήταν "επιτακτική" ανάγκη να υπάρξει μια συνέχεια, η οποία ήρθε με το Fire Walk With Me, το 1992.

Twin Peaks: Fire Walk With Me ( Movie 1992)





















Toν Μάιο του 1992 προβλήθηκε το ψυχολογικό θρίλερ Twin Peaks: Fire Walk With Me, έπειτα από πρωτοβουλία του David Lynch να επαναφέρει την ιστορία στο προσκήνιο. Αυτή τη φορά σε συνεργασία με τον Robert Engels δημιουργούν μια ιστορία που συμβαίνει πριν τα γεγονότα της σειράς αλλά παράλληλα της δίνει και έναν καλλιτεχνικό επίλογο. Στην ιστορία θα βρείτε ίδιο μοτίβο γεγονότων με τη σειρά και ήδη θα κάνετε μια αντιστοίχηση. Μόλις ένα χρόνο μετά το επίσημο τέλος της, η σειρά είχε ήδη αποκτήσει μεγάλη φήμη. Όπως είναι φυσικό, τράβηξε και πολλούς διάσημους, με τους David Bowie και Chris Isaac να λαμβάνουν μέρος σε αυτή τη θεατρική ταινία. Παρόλο που η 2 ώρες και 15 λεπτά ταινία ξεδιάλυνε κάποια μυστήρια και συμπλήρωσε την ιστορία της σειράς, άφησε ακόμη απορίες.



Η ιστορία

Η Teresa Banks μια νεαρή κοπέλα, βρίσκεται δολοφονημένη σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Δύο πράκτορες του FBI καλούνται να ερευνήσουν την υπόθεση. Κατά τη διάρκεια των ερευνών ο ένας από τους δύο φτάνει κοντά σε κάποια συμπεράσματα όμως εξαφανίζεται μυστηριωδώς. 1 χρόνο μετά, βλέπουμε την τελευταία εβδομάδα πριν την δολοφονία της Laura Palmer, της κοπέλας που δολοφονήθηκε στην αρχή της σειράς, με πολλά στοιχεία για τον φόνο της.  

Δημιουργοί: Robert Engels, David Lynch

Πρωταγωνιστούν: Sheryl Lee, Moira Kelly, David Bowie, Chris Isaac, Harry Dean Stanton, Ray Wise, Kyle MacLachlan.

Τwin Peaks: The Missing Pieces (Movie 2014)



22 χρόνια μετά, το Twin Peaks blogs και φαν σελίδες έχουν γεμίσει το ίντερνετ ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες για το συνολικό μυστήριο του Twin Peaks, το οποίο πλέον είναι μια αρκετά παλιά cult σειρά, με παγκόσμια φήμη. Μέσα από συνεντεύξεις είχε γίνει γνωστό ότι η ταινία Fire Walk With Me κόπηκε αρκετά σε χρόνο λόγω του τεράστιου όγκου σκηνών που περιλάμβανε, οι οποίες δεν είχαν δοθεί στη δημοσιότητα. Με αφορμή την κυκλοφορία της Blue Ray κασετίνας του Twin Peaks με τίτλο The Entireυ Mystery, οι δημιουργοί συνέθεσαν μια ταινία μόνο από τις κομμένες σκηνές, δίνοντας παραπάνω στοιχεία ειδικά για την υπόθεση της Teresa Banks.

Twin Peaks (2017)



Από το 2014 υπήρξαν σκέψεις για την επιστροφή του Twin Peaks, με την επίσημη ανακοίνωση να έρχεται το 2015 όπου ανακοινώθηκε και το καστ της σειράς. Ο ομώνυμος τίτλος ή αλλιώς Η επιστροφή (The Return) ήταν μια καθαρά πρωτοβουλία του σκηνοθέτη David Lynch. Την υλοποίηση ανέλαβε η Showtime και τα γυρίσματα ξεκίνησαν το 2015. Έπειτα από τόσα χρόνια όμως, πολλά δεν θα ήταν ίδια. Ηθοποιοί με προχωρημένη ηλικία από το 1990 δεν ήταν ακόμη εν ζωή, ενώ 3 ηθοποιοί πέθαναν ενώ συμμετείχαν στα γυρίσματα, πριν η σειρά καταφέρει να προβληθεί (Warren Frost, Miguel Ferrer, Catherine Elizabeth Coulson). Η σειρά όμως περιείχε αρκετά νέα πρόσωπα και χαρακτήρες. Οι δημιουργοί αναβίωσαν κάποιους από τους χαρακτήρες που έπρεπε οπωσδήποτε να εμφανιστούν στην επιστροφή λόγω του αρκετά σημαντικού ρόλου τους στην ιστορία ενώ οι ηθοποιοί δεν ήταν εν ζωή, με μοντάζ και γραφικά στοιχεία άρτια. Η επιστροφή αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό και τελείωσε μόλις αυτή την εβδομάδα έπειτα από 4,5 μήνες προβολής με αρχή τις 21 Μαΐου 2017 και τέλος τις 3 Σεπτεμβρίου του 2017, μέσα σε 18 επεισόδια.



Σημαντικοί χαρακτήρες

FBI Agent Dale Cooper

Ο ευρηματικός, ικανότατος και καλόκαρδος ντετέκτιβ του FBI καλείται το 1989 από το γραφείο να αναλάβει την υπόθεση δολοφονίας της Laura Palmer (σειρά). Όπως φαίνεται, έχει εμπειρία από παρόμοιες υποθέσεις και ταυτόχρονα γνωρίζει περισσότερα από όσα δείχνει. Είναι άκρως κοινωνικός, ευγενικός με τους ανθρώπους και λατρεύει τον καφέ και τις κερασόπιτες. Η άφιξη του στην μικρή πόλη του Twin Peaks φέρνει την αναστάτωση με τον ίδιο να πραγματοποιεί κάνει πολλές φιλίες αλλά και αρκετούς εχθρούς. Είναι μέλος της ομάδας του Διοικητή FBI της Περιφέρειας Φιλαδέλφεια, Gordon Cole και καταγράφει τις σκέψεις του σε κασετοφωνάκι για την γραμματέα του Diane Evans.



Ηarry S. Truman

Σερίφης του Twin Peaks την εποχή της δολοφονίας της Laura Palmer. Βοηθός του Dale Cooper στην έρευνα του για την υπόθεση της δολοφονίας αλλά και άλλων εκτενών ερευνών με εγκληματική δράση. Κατά τη διάρκεια των ερευνών γίνονται πολύ καλοί φίλοι ενώ τον εντάσσει στους Bookhouse Boys, μια μυστική ομάδα επίλεκτων που εδρεύει στο Twin Peaks και αποτελείται από έμπιστους ανθρώπους που προσπαθούν να πατάξουν το σκοτάδι που έχει απλωθεί στο Twin Peaks.





Laura Palmer

Στην όψη μια δημοφιλής μαθήτρια Λυκείου στο Twin Peaks. Εσωτερικά όμως, μια πανέξυπνη και πιο ώριμη, από την ηλικία της, κοπέλα που προσπαθούσε να αντιμετωπίσει πολλά καθημερινά και μη προβλήματα. Κόρη του δικηγόρου Leland και της σπιτονυκοκοιράς Sarah είχε αρκετή ελευθερία από το σπίτι της, που όμως έδειχνε να το περιβάλλει μυστήριο. Το 1989, έπειτα από μια εβδομάδα με αλλόκοτη συμπεριφορά βρίσκεται δολοφονημένη στην άκρη του ποταμού. Η δολοφονία της στάθηκε αρχή για την ανακάλυψη ενός ολόκληρου μυστικού κόσμου της, κατά τα άλλα, ήσυχης πόλης.





Μουσική-Soundtracks


Η επιμέλεια των Soundtrack του Twin Peaks ανήκει κατά κύριο λόγο στον Angelo Badalamenti, όπως και στους David Lynch και Dean Hurley. Κάτα τη διάρκεια των σκηνών θα ακούσουμε μελαγχολική μουσική στην οποία κυριαρχεί το πιάνο, όπως και νότες τζαζ βγαλμένες από αυθεντικό σαξόφωνο. Επιπλέον, θα ακούσουμε ήχους dark ambient μουσικής που ενισχύουν την ήδη μυστηριώδη ατμόσφαιρα.




Ο κόσμος του Twin Peaks είναι ένας κόσμος καθημερινός αλλά και μυστήριος. Μπορούμε άμεσα να ταυτιστούμε με τους χαρακτήρες της σειράς, τους μεσήλικες οικογενειάρχες, την κούραση των πρεσβύτερων, την ενέργεια  και την επιπολαιότητα των νέων. Περνώντας όμως από την κόκκινη κουρτίνα, που τόσο συμβολικά απεικονίζεται, θα δούμε ότι περιέχει και μυστήρια που συνδέονται με όνειρα, σκέψεις και φαντασία. Ένα είναι σίγουρο, ο κόσμος του Twin Peaks είναι γεμάτος πλούσιες εικόνες. Εικόνες με παραστατικότητα, δημιουργικότητα και συμβολισμούς και σε αυτό πρέπει να χαιρετήσουμε την ευφυΐα των δημιουργών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου