Σάββατο 19 Μαΐου 2018

ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΑΜΠΟΥΚΑΣ - Ο ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ



Ο ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
(Απαντήσεις σε δύο συχνά ερωτήματα!)

● Συχνά στα τελευταία χρόνια διαβάζουμε σχόλια υποτιμητικά για τις εφαρμογές της νέας τεχνολογίας. Ούτε λίγο, ούτε πολύ αφορίζουν ως κολασμένες τις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης (κυρίως το Facebook) επειδή, λένε, μας οδηγούν εκτός πραγματικότητας, προσφέροντας μια θελκτική εικονική πραγματικότητα, ενώ η πραγματική ζωή είναι αλλού!..

● Είναι όμως έτσι; Νομίζω ότι πρόκειται για ηθελημένη πλάνη.

● Το πρώτο ερώτημα: Γιατί κατηγορούν το F/B αφού και αυτοί μέσα του κινούνται;

● Η προσεχτική παρατήρηση μου έδειξε ότι οι κατήγοροι είναι άτομα που διακατέχονται από εμμονή να ξεχωρίσουν, να διακριθούν... Είναι τα άτομα που δήθεν στέκουν με περίσκεψη και κριτική διάθεση για ό,τι έλκει την προσοχή και το ενδιαφέρον των πολλών! 
Επιχειρούν έτσι να ξεχωρίσουν από το πλήθος, πράγμα που νομίζουν ότι τους τοποθετεί ψηλότερα απ' τους άλλους σαν αξίες...
Ανέσυραν την ορολογία "εικονική πραγματικότητα" από την τεχνολογία των υπολογιστών και μας μιλούν απαξιωτικά για όλους "τους άλλους", που δήθεν χάνουν τη ζωή απασχολούμενοι με πρόσωπα και σχέσεις έωλες, φανταστικές...

● Το δεύτερο ερώτημα: Ποιος πράγματι είναι κατάλληλος να γίνει φίλος αληθινός, ποιος αποβαίνει χρήσιμος; Ποιος είναι εκείνος που αξίζει την προσοχή μας, το ενδιαφέρον μας, την εκτίμησή μας ή ακόμη και τη συντροφιά μας;

● Ένα παράδειγμα: Πηγαίνουμε σ' ένα καφέ ύστερα από πρόσκληση ενός όχι διαδικτυακού φίλου κι εκεί γνωρίζουμε μια άλλη συντροφιά, φίλους του φίλου μας! Ας υποθέσουμε ότι γνωρίζουμε ένα πρόσωπο που προκαλεί το ενδιαφέρον μας, ίσως ακόμη και τον θαυμασμό μας!..

● Τι είναι εκείνο που μας πείθει ότι το πρόσωπο αυτό είναι αυτό που δείχνει; Ο καθένας που γνωρίζουμε δεν προσπαθεί να μας προβάλλει την εικόνα που θέλει για τον εαυτό του; Η συμπεριφορά του δείχνει το αληθινό του πρόσωπο και τις προθέσεις του; Όχι βέβαια! Όχι. 
Πρέπει να συναναστραφούμε σε μεγάλο μήκος χρόνου με το πρόσωπο αυτό, μέχρι ν' αντιληφθούμε αν είναι όπως μας φανερώθηκε αρχικά!..
Συνήθως απογοητευόμαστε!

● Όμως το πρόγραμμα κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook ας πούμε αποθησαυρίζει μέρα τη μέρα, με την καθημερινότητα, κάθε στοιχείο της προσωπικότητας των διαδικτυακών μας φίλων: Βλέπουμε τα ενδιαφέροντά του, τον τρόπο σκέψης του στην επαφή του, όχι μόνο μαζί μας, αλλά και με τους άλλους. Βλέπουμε τις αντιδράσεις του για άπειρα θέματα, τις ιδέες του, την πνευματική του συγκρότηση, τη συμπεριφορά του με δεκάδες συνομιλητές του την κάθε μέρα!..
Θα μπορούσε να ψεύδεται με δεκάδες πρόσωπα καθημερινά; Όχι βέβαια! Ποιος θα μπορούσε αυτό;
Το Facebook μας προσφέρει καθημερινά την πιο αληθινή ψυχολογική ακτινογραφία προσώπων απομακρυσμένων, που δε θα γνωρίζαμε ποτέ στην φυσική πραγματικότητα. 
Πληροφορούμαστε γεγονότα και απόψεις ανθρώπων διαφορετικής κουλτούρας και άλλων κοινωνικών απόψεων...

● Αναπτύσσουμε σχέσεις και κάνουμε ανταλλαγές απόψεων με ανθρώπους που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του πλανήτη, διδάσκουμε και διδασκόμαστε, κάποτε αγαπούμε και αγαπιόμαστε και όταν αυτό συμβαίνει αληθινά, τίποτε δε μπορεί να μας κρατήσει μακριά από ανθρώπους που εκτιμήσαμε πολύ!
Έτσι ανατέλλει Ο ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ !







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου